Ca și în cazul altor ceaiuri, și ceaiul de mentă are contraindicații de care trebuie să ții cont, dacă vrei să îl consumi în siguranță, fără vreun efect secundar.
Deși se întâlnesc destul de rar, după consum pot apărea reacții alergice la persoanele sensibile sau intolerante la mentă.
Ce contraindicații are ceaiul de mentă
Ca și multe alte plante, menta poate cauza reacții adverse. Aceasta nu este recomandată persoanelor ce au probleme cu refluxul gastroesofagian, deoarece s-ar putea ca în loc să amelioreze simptomele avute, să le agraveze și să declanșeze o criză.
De asemenea, dacă este utilizat în doze prea mari poate fi toxic, iar utilizat în starea sa pură, mentolul poate fi otrăvitor. Nu trebui să consumi ceaiul nici dacă prezinți o alergie la această plantă sau la oricare dintre compușii săi.
Deși încă efectele sale asupra sănătății nu au fost studiate în profunzime, ce se știe deja este faptul că proprietățile extractului de mentă și a uleiului indică că și ceaiul de mentă are aceleași contraindicații și beneficii.
Important de reținut este faptul că acest ceai sau altul nu poate înlocui un tratament de specialitate, așadar, oricâte beneficii ar putea avea, dacă te confrunți cu o problemă de sănătate, indiferent că este o durere de cap sau alt gen de afecțiune, trebuie consultat un medic, nu să se încerce să fie tratate cu un ceai.
Mentolul trebuie aplicat doar pe piele sau pe o suprafață adiacentă, pentru a dispersa vaporii și a nu fi otrăvitor. Ceaiul trebuie evitat și de femeile ce alăptează, întrucât mentolul transmis prin lapte bebelușului poate provoca iritații sau diaree acestuia.
Dacă este sigur consumul pentru tine, iată ce beneficii îți poate aduce
Chiar dacă nu este consumată în cantități mari, menta conține o cantitate mare de nutrienți necesari corpului. Aceasta este o sursă bună de vitamine necesare pentru sănătatea ochilor și o sursă bună de antioxidanți, ce au rolul să îți protejeze organismul de stresul oxidativ ce apare din cauza radicalilor liberi.
Poate fi consumat de persoanele ce se confruntă cu probleme digestive, precum indigestia, flatulența și balonarea, întrucât le poate ameliora. De asemenea, poate reduce congestia nazală, întrucât poate ameliora infecțiile respiratorii datorită proprietăților sale antibacteriene, cunoscându-se faptul că atunci când avem nasul înfundat, inhalarea vaporilor și a aburilor ne ajută semnificativ să ne simțim mai bine.
Datorită proprietăților sale de a îmbunătăți circulația sângelui, ceaiul poate să stimuleze creșterea părului și să aibă efecte benefice asupra sănătății pielii, reglând sebumul și accelerând procesul de regenerare a țesuturilor.
De asemenea, poate fi util pentru persoanele ce vor să piardă în greutate sau să se mențină în formă, deoarece ajută la controlarea poftelor culinare și poate combate herpesurile, inhibând activitatea acestuia.
Un alt aspect important de menționat este că poate stimula activitatea cerebrală, întrucât mirosul lui stimulează hipocamul, ce îmbunătățeste activitățile cognitive, dispoziția și memoria. Îmbunătățeste și concentrarea și atenția, pentru că crește vigilența și funcțiile cognitive.
Ceaiul de mentă are contraindicații de care trebuie să ții cont pentru a nu apărea efectele adverse precizate, însă, dacă nu te afli în situațiile enumerate, îți poate aduce multiple avantaje asupra organismului.