Prima pagină » Sanatate » Ceai de mentă: Beneficii ale calmantului natural

Ceai de mentă: Beneficii ale calmantului natural

19 ian. 2022, 14:37,
BZI.ro, în Sanatate

Se poate scăpa de migrene, afecțiuni digestive și respirație mirositoare consumând ceai de mentă. Beneficii ce trebuie știute.

Oamenii din Europa și Asia folosesc această plantă de mii de ani pentru aroma plăcută, dar și pentru beneficiile pe care le poate oferi. Poate că ceaiul de mentă este adesea consumat datorită gustului său, dar trebuie de luat în calcul și efectele sale terapeutice. Excesul poate oferi probleme de sănătate.

menta in ghiveci

Menta poate fi crescută și în ghiveci

Ceai de mentă: Beneficii și avantaje

O primă zonă a organismului în care ceaiul de mentă se arată capabil de îmbunătățiri semnificative este reprezentată de tubul digestiv, alt ceai recomandat pentru această afecțiune este cel de coada șoricelului. Este foarte util în cazul balonărilor și a indigestiei, ameliorând până la dispariție simptomele.

Oamenii ce prezintă sindromul intestinului iritat pot folosi uleiul acestei plante. În SUA peste 900 de oameni cu această afecțiune au participat în cadrul unui proiect și după un timp minim de administrare de 2 săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri semnificative.

Greața este un alt simptom asupra căruia uleiul de mentă are efect și îl poate preveni. Fiind folosit deja în cadrul persoanelor ce se află sub chimioterapie, datorită sentimentelor de greață foarte frecvente.

ceainic cu ceai inchis la culoare

Prea multă mentă poate să dăuneze grav sănătății

Relaxarea mușchilor și ameliorarea durerilor sunt alte proprietăți ale ceaiului de mentă. Uleiul de mentă având astfel o proprietate în a stimula viteza de curgere a sângelui și astfel poate produce o senzație de împrospătare. Foarte bun seara pentru că poate oferi un somn odihnitor, efect similar cu cel al flavonoidelor din ceaiul de sunătoare. Se poate folosi o compresă cu ulei în zona frunții, iar efectul este similar cu cel indus de medicamente.

Împrospătarea respirației este una dintre consecințele băutului de ceai de mentă. În adiție, menta are caracteristici similare cu antibioticele, iar astfel un consum regulat de ceai va ajuta la prevenirea cariilor la nivelul dinților și a măselelor. Prin moartea bacteriilor de la nivelul cavității bucale poate ameliora probleme de genul respirației urât mirositoare indusă de către afecțiuni.

Substanța cea mai importantă din mentă, uleiul de mentă, are proprietatea de a desfunda sinusurile inflamate și infectate. Amintind caracterul de antibiotic (similar cu cel al ceaiului de cimbru) pe care îl reprezintă, putem adăuga și faptul că este antiinflamator, sau chiar antiviral.

ceainic ce toarna intr o cana ceai de menta

Consumul regulat de mentă ajută în cazul sinusurile inflamate

La nivelul căilor nazale aeriene poate avea loc obturarea canalului de trecere a aerului dacă din cauza infecției există o inflamație la nivelul cornetelor nazale. Astfel prin efectul său antiinflamator, permite aerul să intre, iar prin efectul antibactericid va putea îndepărta bacteriile ce au cauzat infecția în sinus.

O combinație foarte interesantă este constituită de administrarea orală a ceaiului de mentă pentru o perioadă de câteva săptămâni, alături de inhalații cu abur seara.

Oamenii de știință nu au putut identifica cu exactitate metoda prin care ceaiul de mentă ajută metabolismul energetic al corpului, însă efectele sale sunt prezente în rândul consumatorilor. Si în cazul unei administrări regulate de ceai de mentă, subiecții au sesizat o scădere dramatică a momentelor de oboseală (căscat) din timpul zilei.

o persoana dupa ce a consumat ceai de menta

Menta ucide bacteriile ce produc respirația neplăcută

Contraindicații pentru consumul de ceai de mentă

Menta are capacitatea de a ajuta tubul digestiv, însă în cazul persoanelor ce suferă de reflux gastroesofagian, nu este recomandată utilizarea sa. Un aspect important al acestui ceai este dat de faptul că are un număr ridicat de substanțe active, ce în mod normal pot fi în corpul nostru fără să cauzeze nicio problemă, însă în contact cu unele medicamente poate oferi mult efecte adverse.

A nu se consuma ceaiul de mentă, precum nici ceaiul de salvie, înaintea unei operații deoarece poate aduce ulterior complicații. Medicul trebuie să fie informat despre acest fapt, încât menta poate face ca organismul să respingă un organ transplantat. De recomandat este să înștiințați medicul de ceaiurile pe care le consumați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *