Gutuia este fructul gutuiului, un copac mic de 4 până la 6 metri înălțime originar din Iran. Acest copac crește doar în climă foarte caldă. Sezonul gutuilor este toamna. Pielea verde subțire devine galbenă când fructul este copt. Carnea este foarte parfumată, uscată și fermă.
Caracteristicile gutuilor
Bogata în fibre, în special pectină;
Bogata în antioxidanți;
Bogata în vitamina C;
Scade colesterolul din sânge și zahărul din sânge.
Beneficiile gutuilor
Gutuia este cunoscută mai ales pentru puterea sa de gelifiere în gemuri, dar are și alte beneficii.
Punctul său forte: bogăția sa în pectină
Gutuia este un fruct bogat în pectină, un tip de fibră care are proprietatea de a forma un gel prin prinderea apei. Se spune că pectina are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea nivelului de colesterol din sânge, precum și a nivelului de zahăr din sânge. Pectina ar avea, de asemenea, capacitatea de a întârzia golirea gastrică și de a promova astfel sațietatea. De asemenea, a fost studiat în legătură cu anumite tipuri de cancer, în special cancerul de colon. În cele din urmă, aceasta ar avea și capacitatea de a forma o barieră fizică care protejează celulele intestinale împotriva infecției microbiene.
Sursa de potasiu
Gutuia este o sursă de potasiu. În organism, potasiul este utilizat pentru a echilibra pH-ul sângelui și pentru a stimula producția de acid clorhidric în stomac, sprijinind astfel digestia. În plus, facilitează contracția mușchilor, inclusiv a inimii și participă la transmiterea impulsurilor nervoase.
Sursa de cupru
Gutuia este o sursă de cupru. Ca o componentă a multor enzime, cuprul este necesar pentru formarea hemoglobinei și a colagenului (o proteină utilizată pentru structura și repararea țesuturilor) în organism. Mai multe enzime care conțin cupru ajută și la apărarea organismului împotriva radicalilor liberi.
Aport bun de vitamina C parțial distrus prin gătit
Deși gutuia este o sursă de vitamină C antioxidantă, deoarece este consumată gătită, majoritatea vitaminei C este distrusă de căldură. Gutuia conține, de asemenea, compuși fenolici cu proprietăți anti-oxidante. În plus, unele studii au arătat un potențial efect pozitiv asupra prevenirii cancerului de colon și de rinichi.
Rețetă pentru ameliorarea diareei cu gutui
Foarte parfumate, gutuile sunt puternic astringente. Această virtute le permite să invingă si cea mai acută diaree. Tăiați aproximativ 200 g de fructe în fâșii subțiri. Puneți-le într-un litru de apă rece, fierbeti cantitatea de apa ajunge la jumătate. Treceți printr-o sită, stoarcând pulpa. Adăugați două linguri de zahăr, amestecați și beți acest preparat după bunul plac.
Beneficiile semințelor de gutui
Semințele au și beneficii pentru sănătate: împotriva arsurilor mici, a fisurilor, a degerăturilor și a pielii crăpate. Puneti o linguriță de semințe într-un sfert de litru de apă. Se fierbe 5 minute. Lasati sa se raceasca. Utilizați acest decoct ca o compresă sau loțiune pe piele și mucoase. În trecut, semințele erau folosite ca mască, ca agent antirid. Acestea se găsesc acum în compoziția anumitor creme pentru piele.
Beneficiile frunzelor de gutui folosite ca ceai
Frunzele de gutui sunt cunoscute pentru efectele lor asupra diareei, dar și a febrei. Se fierbe o lingură de frunze într-un sfert de litru de apă. Se lasă la infuzat 10 minute. Se bea în afara meselor.