După cum deja se știe, răceala se poate trata, dar și preveni, cu ceai de ghimbir. Băutura este oarecum nouă la noi în țară, dar se arată foarte eficientă în combaterea afecțiunilor.
Ghimbirul este un element antic prezent în medicina tradițională chineză. Deși în Orient este prezent și folosit de foarte mult timp, în Europa a ajuns mai târziu, la noi în țară fiind mai cunoscut în ultimii ani. Partea folosită din plantă este rădăcina, bulbii acesteia fiind cei cu proprietăți medicinale.
Planta face parte din categoria celor ce se arată eficiente în combaterea multor afecțiuni. Se poate consuma atât verde în ceaiuri, dar și uscat sub formă de ceaiuri la plic. În primă circumstanță, această plantă aromată a fost folosită drept condiment, dar substanțele active o propulsează mult spre poziția de plantă medicinală.
Ceai de ghimbir: La ce este bun?
Un prim factor ce trebuie menționat despre proprietățile acestuia, este dat de prezența substanțelor active ce au efect direct asupra tubului digestiv. Ghimbirul se poate consuma în orice perioadă a zilei sau a nopții, iar cercetătorii spun că ajută mult atunci când seara avem parte de o cină copioasă.
În componența sa, se pot găsi mai multe tipuri de antioxidanți ce sunt diferiți față de cei din ceaiurile obișnuite. Rolul lor este unul antiinflamator și asigură o bună protecție împotriva substanțelor oxidante, compuși ce reprezintă adesea un pericol la adresa organismului uman. Prin acest caracter se poate spune că ceaiul de ghimbir oferă o protecție împotriva cancerului.
Specialiștii au observat că în cazul persoanelor ce suferă de hipertensiune, un consum regulat de ceai de ghimbir poate duce la o scădere a acesteia. Consecința este una pozitivă adesea, dar dacă suferiți de hipotensiune, este posibilă o înrăutățire a situației.
Ghimbirul are proprietăți bactericide, iar în această privință putem spune că seamănă cu cimbrul. Totuși, această calitate a sa, nu îl va face mai eficient decât antibioticele. Caracterul său fiind mai mult spre a preveni apariția infecțiilor bacteriene, decât în tratarea lor. Totuși, într-un consum regulat se va menține un nivel scăzut al bacteriilor din gură, iar astfel șansa de apariția a cariilor este mai mică.
Consumul regulat. Informații utile
Savanții sunt de părere că un consum periodic nu poate să producă probleme la nivelul organismului, efectele adverse sunt aproape inexistente. O cană în fiecare zi poate aduce toate beneficiile acestei plante. Trebuie de luat în considerare și faptul că ghimbirul este bogat în substanțe, iar unele persoane pot prezenta alergii la acești compuși.
Un consum exagerat al acestei băuturi se poate solda cu balonări sau arsuri la nivelul stomacului. De asemenea, dacă sunteți sub tratament medical, medicul specialist ar trebui informat despre faptul că doriți să beți ceai de ghimbir. Ceaiul este foarte bun pentru organism, dar dacă se administrează alături de medicamente, există posibilitatea ca unele substanțe să reacționeze, în final există posibilitatea ca pastilele să nu își facă efectul sau de a provoca o complicație.