Ghimbirul are multe beneficii pentru sănătate, dar consumul de ceai de ghimbir poate avea și anumite contraindicații de care trebuie să ținem cont.
Ceaiul de ghimbir este un adjuvant în tratarea diferitelor boli, având efect antiseptic, antiviral, antifungic, antiinflamator, antibacterian și antifebril. În plus, ceaiul de ghimbir este un bun expectorant, analgezic, hipotensiv, antispasmodic și antiagregant plachetar.
Ceaiul de ghimbir conține vitamina C, vitamina B6, fier, magneziu, calciu, potasiu și sodiu, precum și uleiuri volatile ca gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen sau phelladrene.
Pentru a prepara ceai de ghimbir se taie felii o rădăcină de ghimbir și se dă prin răzătoare. Se adaugă apă clocotită, fără a se fierbe însă deoarece s-ar pierde uleiurile volatile pe care le conține. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute și pe urmă se strecoară apa. Ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit cu miere și se poate adăuga lămâie sau mentă.
Ceai de ghimbir: Contraindicații
Consumul de ceai de ghimbir poate avea reacții adverse în cazul în care este consumat în cantități foarte mari.
Cele mai des întâlnite reacții adverse sunt gaze, balonare, arsuri la stomac și greață.
În plus, deoarece ghimbirul poate scădea tensiunea arterială și poate avea un efect de subțiere a sângelui, cei care iau un tratament cu diluatori de sânge sau medicamente sub tensiune ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir.
Trebuie ținut cont și de faptul că ghimbirul nu trebuie asociat cu terapia medicamentoasă a diabetului sau a hipertensiunii, deoarece afectează acțiunea unor medicamente. Astfel, dacă sunteți sub tratament cu insulină, anticoagulante sau beta-blocante.
Deoarece interacționează cu anumite medicamente, este recomandat să apelezi la un medic specialist pentru a vedea exact dacă tratamentul pe care îl iei este afectat sau n ude consumul de ceai de ghimbir.
De asemenea, este indicat ca femeile însărcinate sau care alăptează, precum și copiii mai mici de 14 ani să nu consume ghimbir fără acordul medicului.
În plus, ghimbirul poate dăuna sistemului digestiv, iar consumat după ora 16.00, acesta poate provoca insomnie.
Ghimbirul este foarte bun în curele de slăbire, dând sentimentul de sațietate și topirea excesului de grăsime. Dacă o greutate sub normalul ponderal și vrei să mai câștigi câteva kilograme, atunci nu este indicat să consumi ceai de ghimbir.
Care sunt beneficiile ghimbirului
Dincolo de contraindiciații, beneficiile ghimbirului sunt multiple. Ceaiul de ghimbir întărește sistemul imunitar și luptă cu succes împotriva răcelii și gripei datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține.
Ceaiul de ghimbir ajuta la oxigenarea creierului si imbunatateste atentia, capacitatea de memorare si puterea de concentrare.
Substanțele active din ghimbir pun sângele în mișcare, îmbunătățesc circulația și încălzesc organismul în mod natural.
Ceaiul de ghimbirul combate probleme digestive, precum indigestia sau balonarea. În plus, acesta combate greața în mod eficient și rapid.
Consumul de ceai de ghimbir poate avea și un efect revigorant, putând fi un bun înlocuitor pentru cafea.
Mai mult, acesta ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățeste circulația.
În plus, ceaiul de ghimbir este un remediu natural împotriva căderii părului, întărind rădăcina și ajutând la regenerarea foliculilor.