Afecțiunile digestive, durerile și inflamațiile se pot trata cu ceai de gălbenele. Beneficii ce trebuie cunoscute de întreaga lume.
Florile de gălbenele reprezintă plantele din care se prelucrează faimoasa cremă de gălbenele, de care știm de la părinți, bunici, că este bună la toate. Acest fapt, este într-adevăr o informație validă, căci florile de gălbenele sunt niște depozite uriașe de substanțe active.
Compușii chimici aflați în această floare s-au evidențiat în ameliorarea durerilor abdominale, în prevenirea sentimentului de greață și chiar în reducerea disconfortului menstrual.
Ceai de gălbenele: Beneficii asupra organismului
Oamenii foloseau florile acestei plante și în combinație cu altele pentru a forma diverse tincturi, însă și de una singură, floarea de gălbenele, are proprietăți vindecătoare. Chiar dacă ceaiul are un gust amar, această plantă a fost folosită de către strămoșii noștri de sute de ani.
Conține un număr vast de antioxidanți ce au rolul de „a vâna” substanțele oxidante, similar cu substanțele din salvie, ce într-un viitor mai apropiat, sau mai îndepărtat, ar putea cauza apariția unor maladii. Din această perspectivă putem spune că are proprietatea de a preveni apariția cancerului.
Dintre oxidanții prezenți, putem preciza triterpenele, flavonoidele (foarte multe și în sunătoare), carotenoide și polifenoli. Trebuie de înțeles faptul că plantele conțin multe substanțe și chiar dacă fac parte din aceeași categorie, una dintre ele poate fi ineficientă în rezolvarea afecțiunii pe care doriți să o preveniți.
Ceaiul de gălbenele datorită antioxidanților prezintă un caracter antiinflamator / analgezic ce reduce afecțiunile produse de către inflamațiile cronice. Efect are și asupra durerilor de cap ușoare, combătând astfel stresul indus.
Ceai de gălbenele pentru stomac, infecții și ten uscat
Uleiurile naturale ce se găsesc în această plantă au proprietatea de a facilita vindecarea rănilor în uz extern, dar și pe uz intern a ulcerelor provocate de hiperaciditatea gastrică, domeniu în care activează și ceaiul de coada șoricelului . Posibilitatea vindecării iritațiilor de la nivelul intestinului sau a colonului reprezintă un fapt foarte real, astfel ameliorând simptomele unor sindroame cu efect pe tubul digestiv.
Extractele din gălbenele au primit confirmare din partea oamenilor de știință pentru deținerea de substanțe cu caracter antifungice și antibiotice, deci similare cimbrului. Extractele de gălbenele obținând rezultate foarte bune în cazul tratării candidozei (afecțiune la nivelul pielii, cavității gurii sau chiar vaginal). Observări prețioase au avut loc și în cazul parazitului leishmania ce poate fi luat de la animale, astfel substanțele din aceste flori inhibă dezvoltarea acestuia.
Ceaiul are, de asemenea, proprietatea de a ajuta igiena orală. Menținând un nivel scăzut al bacteriilor din gură și a ameliora inflamarea gingiilor în afecțiuni precum sinuzita. Pentru a obține o dantură de invidiat se recomandă un consum complementar de ceai de mentă. În a evita posibilele reacții dintre substanțele active din ceai, se recomandă a se consuma la o distanță de timp pentru a se asimila primul.
Un ultim efect demonstrat științific este dat de către utilizarea extractelor pe pielea deshidratată în cadrul unui ten uscat, datorită concentrației de substanțe ce mențin apa în celule. De asemenea, crema și uleiul oferă protecție împotriva razelor UV. Specialiștii susțin că are și caracter de regenerare a arsurilor solare.
Contraindicații ale ceaiului de gălbenele
Această băutură cu gust amar și bună mai la toate, poate provoca efecte negative în cadrul persoanelor ce sunt alergice. Pot apărea iritații la nivelul pielii atunci când se folosește uleiul cu scopul unui uz extern, însă pot apărea și datorită consumului oral de ceai al acestei plante.
Nu se cunosc suficiente informații despre substanțele active din gălbenele, iar pentru a preveni orice fel de problemă, se recomandă a nu se consuma în cadrul alăptării sau în timpul sarcinii. La fel ca toate ceaiurile, acesta conține substanțe active, motiv pentru care este de o importanță deosebită să vorbiți cu medicul despre ele, atunci când urmează sau sunteți sub un tratament medical.