Ceaiul din frunze de gutui reprezintă unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru combaterea unor probleme de sănătate precum tusea, diabetul sau hipertensiunea arterială.
Frunzele de gutui reprezentă o adevărată sursă de sănătate încă din cele mai vechi timpuri, cu ajutorul cărora erau tratate mai multe boli.
Avantajele folosirii ceaiului din Frunze de gutui sunt în continuare cercetate de specilialiştii în biochimie, punându-se accent pe proprietăţile lor terapeutice, pentru a le pune în valoare efectele sanogene.
Frunzele de gutui conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În plus, frunzele gutuilor conțin numeroşi alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul.
Ceai de frunze de gutui: Cum alegi și cum usuci frunzele
Cele mai bune frunze de gutui pentru ceai sunt cele culese de prin luna iunie. Acestea pot fi recoltate și mai târziu. Dacă frunzele încep să se îngălbenească, forța lor terapeutică se diminuează drastic.
De precizat că pentru ceaiul de frunze de gutui trebuie culese doar frunzele sănătoase, neafectate de boli și neinfestate de dăunători. De asemnea, ar fi indicat ca frunzele să fie culese din locuri diferite, pentru a nu afecta copacul pe o anumită creangă.
Pentru uscarea frunzelor care pe urmă vor fi folosite la ceai este bine să fie înșirate pe o ață. Astfel, se vor obține frunze uniform deshidratate, fără urmă de mucegai.
O altă variantă este să fie întinse pe o coală de hârtie, în strat subțire. Deasupra trebuie pus un tifon, pentru a evita așezarea prafului și a insectelor.
Frunzele trebuie puse la uscat într-un loc uscat și cald, dar ferit de soare direct.
Beneficiile ceaiului de frunze de gutui
Ceaiul din frunze de gutui este foarte bun pentru tratarea multor afecțiuni, pritnre care insuficiența cardiacă, bolile de ficat.
Pentru a face ceai din frunze de gutui se adaugă 1 -2 lingurițe la o cană de apă clocotită. După, se lasă la infuzat timp de 10 -15 minute. Pe urmă, se strecoară și se bea la temperatura camerei.
Numărul mare de vitamine conținute în frunzele gutuiului face din ceaiul din frunze de gutui un bun remediu pentru sănătatea psihică. Atfel, folosit sub formă de infuzie este de mare ajutor pentru tratarea stărilor de nervozitate, depresie, agitație și insomnie. Trebuie ținut cont, însă, de faptul că frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanțele prezente în frunze și fructe sunt antidepresive.
De asemenea, ceaiul din frunze de gutui este foarte bun în tratarea răcelilor și gripelor. În plus, caest ceai este un remediu foarte bun pentru tusea convulsivă. Mulți recomandă acest ceai și pentru crizele de astm.
În cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, aceasta poate fi ținută sub control cu ajutorul acestui ceai.
Datorită conținutului de acid quinic, malic, oxalic si citric și alți compuși fitochimici, ceaiul de frunze de gutui are acțiune antiinflamatorie și antioxidantă.
Frunzele de gutui conțin substanțe cu acțiune vasodilatatoare, ceea ce fac scăderea presiunii arteriale. Prin urmare, ceaiul din frunze de gutui poate fi folosit pentru controlul hipertensiunii.
Ceaiul din frunze de gutui este foarte util în curele de slăbire, deoarece au proprietăți diuretice și depurative. Ceaiul ajută la eliminarea toxinelor din organism și a kilogramelor in plus.
Mai mult, ceaiul din frunze de gutui poate fi utilizat în tratarea sau ameliorarea și altor afecțiuni precum laringite, faringite, amigdalite, stomatite, hemoroizi inflamați, eczeme, arsuri, diaree, hemoroizi sau vomă.
Ceai din frunze de gutui: Contraindicații
În momentul în care culegeți frunzele de gutui trebuie să aveți grijă de unde le luați. În cazul în care gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele nu mai pot fi utilizate pentru ceai.
În asemenea situații, frunzele nu mai pot fi recoltate mai devreme de 3 -4 săptămâni de la ultimul tratament. Înainte de a le usca, frunzele trebuie spălate bine sub jet de apă.
De asemenea, ceaiul din frunze de gutui nu este recomandat persoanelor alergice la gutui, femeilor însărcinate și celor care alăptează.