Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ceai de cozi de cireșe. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
Ceai de cozi de cireșe. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate

Ceai de cozi de cireșe. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate

19 apr. 2021, 15:31,
în Stiri si curiozitati

Consumat cu regularitate, ceaiul de cozi de cireșe ajută foarte mult la funcționarea normală a aparatului urinar, precum și la eliminarea lichidelor reținute în exces în corp, este eficient pentru a elimina nisipul urinar. Se prepară foarte ușor și are numeroase beneficii pentru organism.

Originare din Orientul Mijlociu, cireșele sunt foarte bogate în vitamine, minerale și fibre dietetice, având o puternica acțiune detoxifianta, remineralizanta și depurativă.

Ceai de cozi de cireșe – mod de preparare

Cireşul (Cerasus avium) este un arbore indigen care face parte din familia Rosaceae. Cultivat încă din cele mai vechi timpuri în Asia, respectiv 2.500 de ani în urmă, acesta a fost adus ulterior în Europa și mai târziu pe continentul american, undeva în secolul al XVII-lea. În stare sălbatică, cireșul are o durată mare de viață, aproximativ 100 de ani. În schimb, specia cultivată are o longevitate de numai 25-40 de ani. Se mai numeşte cerăş pădureţ, cireş sălbatic, ciureş, mălin pescăresc, mocru, vascuşoară, etc.

Pe lângă fructele extrem de gustoase și parfumate, de la cireșe se mai folosesc și codițele, din care se fac diverse ceaiuri. Printre cele mai utilizate şi eficiente diuretice vegetale, codiţele de cireşe determină efecte rapide, mai ales asupra aparatului renal şi urinar. Datorită conţinutului ridicat de potasiu şi flavonoide, ceaiul din cozi de cireşe are puternice efecte diuretice, proprietăţi astringente şi antidiuretice, dar sunt şi depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renale. De asemenea contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale normale.

Pentru a prepara acest ceai începe prin a pune o lingură de cozi de cireșe într-un recipient cu apă clocotită (250 ml de apă) și lasă la infuzat pentru 5-10 minute. Strecoară ceaiul de cozi de cireșe și bea de două ori pe zi (dimineața și seara), cu aproximativ jumătate de oră înainte de masă, în cure de 30 de zile, maxim.

Ceai de cozi de cireșe – beneficii

Codițele de cireșe conțin vitamina B1, vitamina C și vitamina D. Datorită efectului diuretic, dar și antioxidanților pe care îi conține, ceaiul de cozi de cireșe este sărac în calorii și crește rezistența organismului în fața mai multor boli.

Dezinfectează tractul urinar

Deoarece au efect antiinflamator şi antiseptic, cozile de cireşe se recomandă frecvent în tratamentul infecţiilor urinare (cistită, uretrită, pielonefrită şi nefrite). Se folosesc sub formă de decoct, obţinut după rețeta de mai sus. O altfel de rețetă presupune să fierbi aceste codițe într-un recipient cu apă pentru aproximativ 10 minute.

„Topesc” celulita

Codițele de cireșe sunt benefice și în diete. Astfel, persoanele care au celulită ar trebui să consume un astfel de ceai. La fel ca și în cazul ceaiului de caprifoi, fitoterapeuţii promit că rezultatele nu vor întârzia să apară, întrucât, pe lângă efectul diuretic, cozile de cireşe au şi proprietăţi depurative. Mai exact, acest preparat ajută la eliminarea rapidă a reziduurilor din sânge și, implicit, a stratului de grăsime acumulat în anumte parti ale corpului. Mai mult decât atât, pentru a combate aspectul inestetic de celulită, în paralel cu utilizarea acestui ceai se recomandă cura cu cireşe (se pot consuma până la 2,5 kg pe zi).

Ajută în tratarea reumatismului şi gutei

Ceaiul de codițe de cireșe este recomandat și în cazul celor care suferă de reumatism și gută. Astfel, pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medici, acesta poate fi completat cu băi locale cu decoct din cozi de cireşe. Un pumn de cozi de cireşe se fierbe ­într-un litru de apă clocotită. După ce amestecul se ia de pe foc, se lasă la infuzat circa zece minute. Decoctul se adaugă în apa de baie.

Alergii

Cozile de cireşe sunt un bun adjuvant în cazul alergiilor, fie că e vorba de urticarii, catar respirator sau alte simptome cauzate de alergeni. Tratamentul cu ceai de codiţe poate îmbunătăţi şi chiar elimina aceste simptome neplăcute. Experţii recomandă acest ceai şi pentru persoanele cu astm alergic.

Luptă împotriva durerilor de stomac

Ceaiul de cozi de cireșe are efect detoxifiant, fapt ce ajută la ameliorarea mai multor probleme digestive. Consumul regulat de ceai de cozi de cireșe întărește sistemul imunitar și regenerează țesuturile slăbite.

În ceea ce privește contraindicațiile, nu se cunosc până acum. Totuși, medicii recomandă persoanelor care au pietre mari la rinichi să nu consume acest ceai deoarece prin migrarea lor, se poate ajunge la blocaje renale.

Chiar dacă majoritatea oamenilor iau diferite tratamente naturiste după ureche, este indicat ca înainte de o cură cu ceai de cozi de cireșe să consulți un medic specialist.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`