Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ceai de caprifoi. Beneficiile acestuia pentru sănătate
Ceai de caprifoi. Beneficiile acestuia pentru sănătate

Ceai de caprifoi. Beneficiile acestuia pentru sănătate

18 mart. 2021, 13:23,
B, , h, , în Stiri si curiozitati

Multă lume se întreabă ce este ceaiul de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului și ce efecte are acesta pentru sănătatea oamenilor. Ei bine, această plantă tot mai căutată de către români în ultima perioadă, mai ales că tratamentele naturiste prind tot mai bine la populație, are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare, o infuzie preparată din acestea poate ameliora durerile de cap, precum și tratarea unor afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, dermatologice sau urinare.

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului, cum i se mai spune popular, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Originară din țările asiatice precum Japonia, China sau Coreea, planta are niste flori albe și delicate cu parfum suav şi miros îmbătător, ce înfloresc încă din timpul primăverii până vara târziu.

Ceai de caprifoi. Proprietăți terapeutice

Ceaiul de caprifoi are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice datorită faptului că în compoziția florilor se regăsesc substanțe precum quercitine, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esențiale sau vitamina C. Infuzia se prepară din bobocii plantei, proporția fiind de o ceașcă de boboci la un litru de apă clocotită, care se lasă la infuzat pentru 10 minute. Se pot consuma 2-3 căni de infuzie pe zi. Infuzia este în special benefică persoanelor care suferă de: cefalee, migrene, febră, gripă, răceală, dureri în gât sau la urinat, abces mamar sau intestinal, ochi umflați, inflamații intestinale, ale tractului urinar sau ale aparatului genital, unele tipuri de cancere, conjunctivită (se aplică comprese îmbibate cu infuzie pentru 15 minute și/sau se șterg ochii cu un șervețel înmuiat în infuzie), răni durerose (se aplică comprese cu infuzie de caprifoi la prepararea căreia se pot adăuga și frunze).

Preparatele din această plantă: pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. Mai mult decât atât, diferitele preparate care se fac din aceasta plata ajuta și la curățarea vaselor de sânge. Se pare că industria cosmetica este una care se folosește de aceasta planta, fiind utilizata datorita proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor care o recomandă tenurilor cu probleme.

“Caprifoiul te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţii dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.

Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat şi în caz de abces mamar şi intestinal, dizenterie şi durere în timpul urinării.”, spune Daniela Stan, medic de familie.

Cum am spus mai sus, infuzia de caprifoi curăță vasele de sânge și încetinește coagularea sângelui, astfel că bolile de inimă vor fi ținute la distantă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.

Mâna Maicii Domnului, floarea care a adăpostit-o pe Fecioara Maria

În tradiţia populară despre Mâna Maicii Domnului se vorbește numai de bine. Pe lângă efectele tămăduitoare ale bolilor trupești se pare că are și efecte asupra bolilor sufletești. Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau.

Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aibă puteri vindecătoare.

„De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *