Prima pagină » Sanatate » Ceai alb. Ce beneficii are asupra sănătății tale și cum îl poți prepara

Ceai alb. Ce beneficii are asupra sănătății tale și cum îl poți prepara

25 nov. 2024, 10:19,
în Sanatate

Consumul de ceai alb poate reduce riscul de boli de inimă, carii dentare și rezistență la insulină. Deși nu există multe cercetări asupra sa, în comparație cu variantele mai populare, cum ar fi cel verde, este totuși o variantă sănătoasă pe care o poți introduce în dieta ta.

Băutura se prepară din planta Camellia sinensis, ale cărei frunze și muguri sunt culeși chiar înainte de a se deschide complet, când sunt acoperiți cu fire albe fine, de unde provine și numele. Ceaiul verde și ceaiul negru sunt, de asemenea, făcute din aceeași plantă. Cu toate acestea, metodele de procesare diferite le conferă arome și gusturi unice.

Ce beneficii are o ceașcă de ceai alb

Ceaiul alb este cel mai puțin procesat dintre cele disponibile în comerț, astfel că păstrează o cantitate mare de antioxidanți. Se crede că acesta este unul dintre motivele pentru care studiile au asociat băutura cu multiple beneficii pentru sănătate. De exemplu, poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, combate îmbătrânirea pielii și chiar poate ajuta la pierderea în greutate.

Ceaiul este încărcat cu un tip de polifenoli, numiți catechine. Polifenolii sunt molecule de origine vegetală care acționează ca antioxidanți în interiorul corpului, iar astfel protejează celulele de daunele cauzate de compuși numiți radicali liberi. Din fericire, pare să fie unul dintre cele mai bune remedii împotriva acestora. De fapt, studiile sugerează că are beneficii antioxidante similare cu cele ale ceaiului de hibiscus, care este cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății.

Insulina este un hormon incredibil de important, care ajută la transportul nutrienților din fluxul sanguin în celule, pentru a fi folosiți sau stocați pentru mai târziu. Cu toate acestea, ca urmare a mai multor factori, inclusiv consumul ridicat de zahăr, unele persoane încetează să mai răspundă la insulină. Acest lucru se numește rezistență la insulină. Din păcate, este foarte comună și este legată de multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă și sindromul metabolic. Interesant este faptul că studiile au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei din ceaiul alb, pot reduce riscul de rezistență la insulină.

Osteoporoza este comună în rândul vârstnicilor și poate duce la fracturi. Compușii găsiți în ceaiul alb, inclusiv polifenolii numiți catechine, pot reduce riscul de osteoporoză prin promovarea creșterii osoase și suprimarea degradării osoase. În plus, compușii săi pot proteja pielea de daunele legate de îmbătrânire, cauzate de razele UV ale soarelui ori de componentele celulare care pot afecta rețeaua de fibre a pielii.

Cum se prepară băutura

O ceașcă de ceai alb nu se limitează la o băutură caldă și reconfortantă, ci, de asemenea, este vedeta ceaiurilor reci răcoritoare și ingredientul secret într-o varietate de cocktailuri. Pentru această rețetă ai nevoie de frunze de ceai alb, aproximativ 1 linguriță pe cană, apă proaspătă, rece, un ceainic, un fierbător și un cronometru.

Începe prin a alege frunzele tale preferate de ceai alb și măsoară aproximativ 1 linguriță pentru fiecare cană pe care vrei să o prepari. Umple fierbătorul cu apă rece proaspătă. Ceaiul alb este delicat, așa că este important să nu folosești apă clocotită, ci până la aproximativ 71 de grade Celsius. În acest timp, pregătește ceainicul și încălzește-l, astfel încât să mențină temperatura băuturii în timpul infuzării. Pune frunzele de ceai în acesta, iar odată ce fierbătorul atinge temperatura ideală, toarnă cu grijă apa în ceainic. Asigură-te că frunzele sunt complet scufundate și setează un cronometru pentru aproximativ 3-5 minute.

Timpul de infuzare poate varia în funcție de preferințele tale și de ceaiul alb pe care îl folosești. Mai puțin timp va rezulta într-un gust mai ușor, în timp ce o durată mai mare de infuzare îl va face mai puternic. Experimentează pentru a descoperi modalitatea ideală pentru tine. Când se oprește cronometrul, toarnă băutura în ceașca sau cana ta de ceai, dar asigură-te că folosești o sită pentru a prinde orice frunze.

Pentru a face ceai alb rece, urmează instrucțiunile de preparare pentru a crea o infuzie concentrată. Apoi, pur și simplu, pune băutura la frigider până când este răcită după preferințele tale. De asemenea, poți adăuga gheață, o felie de lămâie sau chiar un strop de îndulcitor. Varianta aceasta oferă o opțiune minunată pentru iubitorii băuturilor răcoritoare, fiind un mod unic de a te bucura de o ceașcă de ceai alb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`