Prima pagină » Local » Cea mai veche pacientă de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași are COVID-19! Femeia face dializă de 25 de ani, iar acum se zbate între viață și moarte! Medicii spun că numai un miracol o poate salva

Cea mai veche pacientă de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași are COVID-19! Femeia face dializă de 25 de ani, iar acum se zbate între viață și moarte! Medicii spun că numai un miracol o poate salva

11 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Cea mai veche pacientă de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași are COVID-19. Femeia face dializă de 25 de ani, iar acum se află la secția de Terapie Intensivă, suferind o formă gravă a infecției cu coronavirus. Din cauza problemelor renale, dar și a infecției cu COVID-19, șansele de supraviețuire ale pacientei sunt extrem de mici

O ieșeancă de 55 de ani se zbate între viață și moarte, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Femeia este una dintre cele mai vechi paciente care face dializă de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. A dus boala renală 25 de ani pe picioare, dar infecția cu coronavirus a doborât-o. Organismul ei deja slăbit de boală dă semne că cedează. Pacienta este internată în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și este transferată cu ambulanța de 3 ori pe săptămână la Spitalul „C.I. Parhon” pentru ședințele de dializă. Medicii spun că femeia este conștientă, dar că infecția cu COVID-19 i-a destabilizat întreg organismul. Medicii spun că mortalitatea în rândul pacienților dializați care se infectează cu coronavirus este extrem de ridicată.

Dr. Ionuț Nistor: „Acum se simte puțin mai bine, comparativ cu zilele trecute, dar prognosticul rămâne în continuare rezervat”

Numai un miracol o poate salva pe o una dintre cele mai vechi paciente care face dializă la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Deși timp de 25 de ani a ținut boala renală în frâu și s-a prezentat de 3 ori pe săptămână la ședințele de dializă, femeia se roagă pe patul de spital ca să mai primească o șansă.

„Femeia de 55 de ani este una dintre cele mai vechi paciente de la Spitalul «C.I. Parhon» din Iași. După ce s-a infectat cu COVID-19, pacienta a fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie, la secția de Terapie Intensivă. Acum se simte puțin mai bine, comparativ cu zilele trecute, dar prognosticul rămâne în continuare rezervat. Infecția cu coronavirus pentru un pacient care face dializă este de câteva ori mai riscantă decât pentru o persoană care nu suferă de afecțiuni renale. Având sistemul imunitar scăzut, pentru un pacient care face dializă, infecția cu COVID-19, în fază medie sau severă, poate fi fatală”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.

Din 500 de pacienți care fac dializă, 27 au fost infectați cu COVID-19 și 5 au murit. Medicii spun că numărul de infectări este mic

Din 500 de pacienți care fac dializă la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași, 27 au fost diagnosticați cu COVID-19 de la începutul pandemiei de coronavirus. Dintre aceștia, 5 au pierdut lupta cu viața. Medicii explică de ce pacienții care fac dializă sunt printre cei care cedează primii în fața infecției cu COVID-19.

„Pacienții care fac dializă suferă și complicații cardiovasculare și pot face în orice clipă o embolie pulmonară, un infarct. Există totodată și complicații legate de dializă și scade posibilitatea de a-și controla dispneea. În primul rând, din cauza pneumoniei COVID-19, și, în al doilea rând, pentru că rinichii nu sunt funcționabili, iar organismul este extrem de stresat. Pacienta de 55 de ani sau toți pacienții dializați care au fost până acum infectați cu COVID-19 au fost transportați cu ambulanța de 2-3 ori pe săptămână, de la spitalele în care au fost internați pentru ședințele de dializă”, mai spune dr. Ionuț Nistor.

Fiecare pacient cu COVID-19 care face dializă la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași intră printr-un circuit diferit

Medicii spun că acum, la Iași, 7 pacienți care fac dializă sunt internați la spitalele suport COVID-19 după ce s-au infectat cu coronavirus. Fiecare pacient intră în spital printr-un circuit separat, cu un lift separat și sunt îngrijiți de personal medical echipat specific.

„Avem circuit separat pentru pacienții cu COVID-19 care vin la dializă. Totodată, avem un personal de angajați care se ocupă doar de acești pacienți. După fiecare intervenție, spațiul se dezinfectează, la fel și patul pacientului, astfel că le asigurăm bolnavilor și cadrelor medicale toată siguranța de care au nevoie. La Iași situația este mai relaxată comparativ cu Suceava, unde, în 3 luni de zile, au murit 20 de pacienți dializați după ce au fost infectați cu COVID-19. Noi spunem că Iașul stă foarte bine la acest capitol. Dacă din 500 de pacienți care fac dializă s-au infectat doar 27, asta înseamnă că s-au respectat toate măsurile necesare pentru a opri răspândirea infecției cu noul tip de virus”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *