Prima pagină » Eveniment-Social » Cea mai tare testare de alimente din Iași, derulată într-o clădire ultra-modernă din Copou – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

Cea mai tare testare de alimente din Iași, derulată într-o clădire ultra-modernă din Copou – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

12 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

La Iași, chiar în această perioadă, are loc cea mai tare testare de alimente! Aceasta se derulează într-o clădire ultra-modernă din Copou. Zi de zi, studenți, specialiști, cercetători și profesori dezvoltă răsaduri în spații protejate, pentru a semăna diferite specii legumicole. Acestea vor fi plantate în solarii sau în câmp deschis. De ele se pot bucura toți fermierii din zonă. Totul are loc la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu, respectiv sera de la Universitatea de Științele Vietii ”Ion Ionescu de la Brad”

În aceste zile, la Iași se derulează, într-o clădire ultra-modernă din Copou, perioada de testare a alimentelor. Studenți, specialiști, cercetători și profesori dezvoltă răsaduri în spații protejate, pentru a semăna diferite specii legumicole. Ele urmează a fi plantate în solarii sau în câmp deschis. Acțiunea este găzduită de Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), respectiv sera de la Universitatea de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad”. Concret, echipa de specialiști ai instituției aplică, la cel mai înalt nivel, legumicultura ecologică.

De precizat că aici se găsește singurul fitotron din țară cu 11 camere climatice de tip ”walking room”, în care se pot simula diverse condiții de temperatură, lumină și umiditate atmosferică. Cu ajutorul acestora, este testată rezistența culturilor diverselor plante la schimbările climatice

Testare de alimente din Iași derulată într-o clădire ultra-modernă din Copou a USVIași

În acest context, reporterii BZI au realizat o mică incursiune la ICAM. Aici, studenți și profesori ai Facultății de Horticultură din Iași se află în plină activitate practică.

”Zilele acestea, la ICAM, și alături de colegi și profesori, am realizat patul germinativ din turbă perlit și orgevit, pentru a fi folosit în lucrarea de replicat a tomatelor, ardeilor și al pătlăgelelor vinete. Această lucrarea de replicat este necesară pentru ca răsadurile să dispună de un spațiu suficient pentru nutriție și o dezvoltare armonioasă. De precizat că, după o perioadă de aproximativ 40 de zile, răsadurile vor fi plantate în solar, la loc definitiv, sau în aer liber, în câmp. Pentru mine, ca viitor specialist, aceste activități practice sunt esențiale și, mai important, aici mă dezvolt tehnic pentru o legumicultură ecologică”, a povestit Gheorghiță Moroi, student în anul III la Facultatea de Horticultură a USVIași.

Viitorii ingineri horticoli deprind activități concrete, de la cum să controleze factorii de micro-climat, până la răsaduri de calitate superioară

Pe de altă parte, viitorii ingineri horticoli deprind activități concrete, de la cum să controleze factorii de micro-climat, până la răsaduri de calitate superioară.

”La ICAM, acum este o perioadă de lucrări practice pe zona de legumicultură și alte activități conexe. Sera este locul unde își derulează activitatea cercetători, doctori, doctoranzi, masteranzi și studenți. Vorbind de lucrări la diferite discipline, legumicultură, lucrări specifice pentru sera noastră, dar și lucrări practice pe Ingineria mediului. Totul vizează obținerea de răsaduri ce vor fi plantate în solarii sau în câmp deschis. Studenții deprind activități și abilități concrete de la cum să controleze factorii de micro-climat, asta pentru răsaduri de calitate superioară. E o zonă fundamentală pentru viața noastră. Vorbim de hrană de calitate, de legumicultură ecologică și de produse cu gust”, precizează și asist. univ. dr. Gabriel Teliban, specializat pe Legumicultură, Agricultură ecologică și Producerea semințelor și materialului săditor legumicol-Facultatea de Horticultură din Iași.

Legumicultura ecologică versus sere verticale

Cu ajutorul fondurilor europene și a resurselor proprii, USVIași și-a modernizat bazele de practică, astfel încât să fie capabilă să facă față provocărilor actuale ale societății contemporane. Studenții, indiferent de facultatea la care studiază, sunt încurajați să învețe în aceste baze, punându-se mare accent pe partea practică, pentru că doar testând vor învăța să fie buni specialiști într-un domeniu esențial pentru viitorul omenirii. La Facultatea de Horticultură, spre exemplu, sunt testate echipamente de precizie care ajută legumele ”cu gust” să se dezvolte în condiții speciale. În contextul actual al schimbărilor climatice, apare tot mai des ideea cultivării plantelor legumicole, a speciilor perene sau chiar a florilor în spații protejate cum ar fi, de exemplu, serele și solariile.

În serele verticale se pot produce legume sau flori tot timpul anului, culturile fiind ușor controlate din punct de vedere al factorilor biotici și abiotici, în condiții de siguranță alimentară ridicată. Astfel, nu se intervine cu pesticide pentru controlul dăunătorilor sau agenților patogeni, existând din acest punct de vedere o premisă favorabilă dezvoltării producțiilor pe verticală.

Infrastructura de cercetare care se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu, rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro

Infrastructura de cercetare care se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu de la USVIași, rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro. În Sera Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu totul este automatizat, programat pe calculator, pe telefon și, de oriunde s-ar afla operatorul, se pot monitoriza factorii de creștere în spațiul de cultură creând condiții ca sera să poată funcționa tot timpul anului, pornind cu sistemul de irigat, fertilizat, cu cel de ventilare, cu asigurarea condițiilor de iluminat.

Pe scurt, totul poate fi integral automatizat. În acest mod, proiectul ICAM are impact asupra creșterii capacității de inovare a întreprinderilor din mediul de afaceri agricol, contribuind la îmbunătățirea performanței acestora. Cunoașterea rezultată va fi transferată către alți fermieri din întreaga țară și către sistemul de cercetare și educație din domeniul agricol. Așadar, această testare de alimente din Iași, derulată într-o clădire ultra-modernă din Copou, este un model de bună practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *