Cea mai tânără persoană care s-a vaccinat în România este un adolescent în vârstă de 16 ani și trei zile. Victor Gabriel Antonescu suferă de o boală cronică și a fost imunizat cu vaccinul Pfizer la Ploiești.
„Am zis că ar fi o oportunitate foarte bună pentru mine să scap de virusul ăsta, să pot ieşi mai relaxat pe stradă şi oriunde vreau. Nu mi-a fost teamă”, a declarat, după imunizare, Victor Gabriel Antonescu.
Tânărul are domiciliul în Bucureşti, dar a făcut vaccinul, sâmbătă seară, la un centru din judeţul Prahova, acolo unde părinții săi au reușit să găsească un loc disponibil.
Victor Gabriel Antonescu a împlinit 16 ani în urmă cu trei zile. El îi sfătuieşte pe români să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Din moment ce vaccinul a fost pus pe piaţă, acesta este sigur, consideră tânărul.
La imunizarea celui mai tânăr român a participat şi prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu.
„Îl felicit pentru acest pas important făcut pentru sănătatea lui şi a celorlalţi”, a afirmat Cristian Ionescu, precizând că-l aşteaptă pe Victor şi la rapel peste 21 de zile.
Vârsta minimă de vaccinare
Potrivit strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, sunt prioritare în vederea vaccinării, luându-se în considerație indicațiile și contraindicațiile vaccinurilor utilizate. Vârsta minimă de vaccinare este deocamdată de 16 ani, nefiind efectuate încă suficiente teste pentru vârste mai mici.
După ce a fost vaccinat, Victor Gabriel Antonescu a primit din partea prefectului de Prahova o diplomă de apreciere „pentru curajul şi exemplul oferit” de cel mai tânăr român care s-a vaccinat împotriva SARS-CoV-2.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţului aproximativ 70.000 de persoane, reprezentând 10% din populaţie, au primit prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus, iar 25.000 de persoane au făcut şi rapelul.
Câte persoane s-au vaccinat până acum
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 06 martie a.c., ora 17.00, este următoarea:
Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:
– Foarte frecvente (≥1/10) Frecvente (≥1/100 și
– Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și
– Rare (≥1/10000 și
– Foarte rare (
Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Menționăm că 15 reacții adverse sunt în curs de investigare.
*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021;
**Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.
www.vaccinare-covid.gov.ro, #ROVaccinarw