Este o metodă simplă prin care îți poți da seama singur dacă ceea ce ai în mână este o ciupercă otrăvitoare. Mulți consumatori fac această greșeală și ajung direct la spital. Trebuie precizat faptul că dacă nu ești un cunoscător al ciupercilor este mai bine să cumperi astfel de produse din supermarket. Nu te aventura să gătești orice ciupercă găsești în pădure.
Recent în județul Iași au apărut primele persoane intoxicate cu acest tip de ciuperci. De exemplu două cazuri de intoxicație cu ciuperci au fost raportate la CPU Târgu Frumos în urmă cu câteva zile.
Cea mai simplă metodă prin care îți poți da seama că o ciupercă este otrăvitoare
Experții sugerează să cumpărăm ciupercile doar din surse autorizate, pentru a evita riscul de intoxicații grave. Cea mai simplă metodă prin care îți poți da seama că o ciupercă este otrăvitoare este să fim atenți la câteva detalii.
Este important să examinăm cu atenție forma și culoarea ciupercilor pentru a ne asigura că sunt sigure pentru consum. De exemplu, hribii sunt recunoscuți prin pălăria lor de culoare castaniu-brun, iar aceștia cresc la sol în pădurile de conifere și foioase, în zone deschise.
Ghebele, care apar toamna în grupuri numeroase, au pălăria plată la maturitate, cu solzi mici de culoare brună dispuși circular și prezintă un inel pe picior.
Gălbiorii sunt de culoarea gălbenușului la exterior, având carne albă în interior, și se găsesc în pădurile umbroase și umede, formând colonii. În România, există în jur de 50 de specii de ciuperci toxice, iar din cauza schimbărilor climatice, numărul acestora este în creștere anuală.
De aceea, devine tot mai dificil să distingem între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare, existând riscul ca ele să fie ușor confundate. Toxicitatea ciupercilor periculoase nu poate fi eliminată prin metode precum fierberea, uscarea sau macerarea în oțet, iar chiar și ciupercile comestibile pot deveni nesigure dacă intră în contact cu cele toxice.
Mai multe persoane din Iași au ajuns de urgență la spital
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU SMURD Iași, a oferit detalii despre mai multe cazuri de pacienți care au ajuns la spital din cauza intoxicațiilor cu ciuperci. În ultimele zile, o familie întreagă din localitatea Tansa, formată din șase persoane, a prezentat simptome digestive severe, precum greață, vărsături și diaree, la scurt timp după ce au consumat ciuperci. Printre cei afectați s-au numărat doi copii de 5 și 11 ani, părinții lor de 34 și 37 de ani, și bunicii de 59 și 62 de ani.
Toți au fost transportați la spitalele din Iași cu ajutorul unei mașini pentru victime multiple și ambulanțe. Adulții au fost duși la Spitalul Sf. Spiridon, iar cei mici, însoțiți de mama lor, la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria.
După evaluările și tratamentele inițiale, bunica în vârstă de 59 de ani a avut o evoluție bună și a fost externată, în timp ce bărbații, de 37 și 62 de ani, au fost internați pentru monitorizare. Intoxicația cu ciuperci poate provoca complicații grave, afectând organe vitale precum rinichii, ficatul și chiar sistemul nervos central. Așadar, dacă nu vrei să aplici cea mai simplă metodă prin care îți poți da seama că o ciupercă este otrăvitoare, specialiștii recomandă să cumperi ciuperci doar de la comercianți autorizați.