Cea mai rară grupă de sânge este numită și cea de aur. Grupa de sânge AB negativă se distinge prin faptul că nu are proteine AB pe globulele roșii. Problema pentru deținătorii grupei de sânge „de aur” este că nu există aproape niciun donator potrivit pentru aceștia. Din acest motiv, sângele AB 0 este considerat cel mai valoros din lume.
Globulele noastre roșii au pe suprafața lor proteine numite antigene. Grupa de sânge a unei persoane, A, B, O sau AB, depinde de antigenul prezent. Fiecare este împărțit în pozitiv sau negativ. Antigenul proteinei D (RhD) de pe suprafața globulelor roșii determină dacă o persoană are sau nu factorul rhesus. O persoană cu grupa de sânge rhesus-negativă are doar antigenul RhD lipsă, în timp ce o persoană cu grupa de sânge de „aur” are toate antigenele rhesus lipsă.
Cea mai rară grupă de sânge. De ce unii oameni au sânge „de aur”?
Se crede că sângele „de aur” este rezultatul unei modificări spontane a genei RHAG (Rh-associated glycoprotein), care codifică glicoproteina asociată cu Rh. Această proteină este necesară pentru a direcționa antigenul Rh către membrana eritrocitară.
Mutația RHAG este adesea asociată cu o afecțiune cunoscută sub numele de stomatocitoză ereditară. Aceste persoane pot avea anemie hemolitică ușoară, pe termen lung, și o degradare crescută a eritrocitelor. Există mai mulți factori care supun o persoană la un risc mai mare de a avea sânge auriu.
Printre acestea se numără căsătoria cu o rudă apropiată, genele autosomale, adică gene anormale cu semne de boală transmise din generație în generație. Alterarea sau deleția completă a anumitor gene, cum ar fi RHD și RHCE sau RHAG.
Poate fi donat sângele „de aur”? Ce dificultăți întâmpină purtătorii acestei grupe
Din cauza absenței antigenelor, un primitor de sânge Rh 0 este considerat donator universal. Acesta este excelent pentru transfuzii, deoarece nu conține antigeni comuni și poate fi administrat oricui are nevoie, fără riscul de complicații. Cu toate acestea, este foarte dificil de găsit acest tip.
Însă posesorii acestei grupe de sânge nu sunt la fel de fericiși. În cazul în care au nevoie de o transfuzie, acești pacienți nu vor fi compatibili cu sângele care conține antigenul Rh. Acest lucru va provoca o reacție la transfuzie.
Persoanele care au Rh negativ pot suferi de incompatibilitatea Rh în timpul sarcinii. Dacă mama are Rh negativ și copilul are Rh pozitiv, sângele mamei poate produce anticorpi. Acestea vor ataca fătul și vor duce la un avort spontan.
Ce alte boli provoacă această anomalie?
Criza hemolitică se numără printre afecțiunile la care sunt supuși acești pacienți. Mai multe studii au arătat că infecția sau sepsisul la aceste persoane poate provoca hemoliză masivă, insuficiență renală ulterioară și alte complicații.
Anemie hemolitică ușoară până la moderată de la naștere, care duce la o distrugere mai rapidă a globulelor roșii. Acest lucru poate cauza niveluri scăzute de hemoglobină și poate duce oboseala cronică.
În general, până în 1961, oamenii de știință din întreaga lume credeau că toți embrionii cu cea mai rară grupă de sânge vor muri în uter. Astfel, nu înseamnă că a te naște cu sânge „de aur” înseamnă să câștigi la loterie. A avea o grupă de sânge atât de rară este cel puțin inconfortabil. Această particularitate nu face decât să îngreuneze viața cuiva.