Parcările din Iași au devenit o adevărată afacere pentru municipalitate. În primele opt luni din anul 2021, Primăria a încasat peste 1,5 milioane de euro din închirierea unor locuri de parcare din zonele de reședință și cele publice. Un ieșean a ajuns să plătească câteva sute de lei lună de lună pentru a nu pierde locul de parcare din cartier
Sutele de locuri de parcare scoase la închiriat în Iași de autoritatea locală au făcut ca veniturile la bugetul local pe anul 2021 să se rotunjească cu câteva milioane de lei. În ciuda faptului că ieșenii reclamă lipsa locurilor de parcare în cartiere, Primăria a reușit să obțină sume consistente de pe urma închirierii locurilor existente atât în parcările publice, cât și în cele de reședință. De altfel, față de anul 2020, suma pe care o va încasa municipalitatea de pe urma închirierii acestor locuri va fi una mult mai mare.
Cele mai profitabile parcări din Iași
În perioada ianuarie-august 2021, Primăria Iași a încasat 7,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro) de pe urma parcărilor publice și a celor de reședință din municipiu. Din parcările publice, municipalitatea a adunat 1,8 milioane lei (369 de mii de euro). Primăria Iași administrează 16 parcări publice cu plată în tot orașul. Primele trei parcări publice din municipiul Iași cel mai des folosite de către șoferi sunt, în ordine, cele de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, de la Hala Centrală, dar și parcarea de pe Agatha Bârsescu de lângă sediul Primăriei orașului. Practic, cele trei parcări din zona centrală au adus și cele mai multe încasări la bugetul local de la începutul anului 2021. Pentru o oră de parcare în locurile publice, un șofer va trebui să plătească 5 lei.
Noi parcări publice cu plată în municipiul Iași
Reprezentanții Primăriei Iași au arătat că în perioada următoare vor apărea și alte zone în oraș pentru parcări publice cu plată. Practic, pe unele spații publice vor fi amenajate locuri de parcare noi.
„Intenționăm extinderea zonelor de plată cu ora pe bulevardele unde trama stradală permite acest lucru”, a spus Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări din cadrul municipalității ieșene.
La finalul anului trecut, Primăria Iași a făcut o serie de modificări în ceea ce privește tarifele de parcare pe anul 2021.
Sute de mii de euro în bugetul Primăriei Iași
De pe urma avizelor furnizate către societățile comerciale sau alte persoane juridice, Primăria a încasat 1,1 milioane de lei (225 de mii de euro). De asemenea, de pe urma garajelor din oraș, Primăria a încasat 360 de mii de lei (73.700 de euro) pe perioada ianuarie-august 2021.
„Parcările în municipiul Iași sunt o sursă foarte importantă de venit, drept pentru care Primăria s-a aplecat foarte mult pe acest domeniu de exploatare. Prin urmare, a fost extinsă modalitatea de plată prin introducerea plății prin SMS și aplicație. Acest lucru se vede din numărul de tranzacții care s-a dublat de la lună la lună”, a mai precizat Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări de la Primăria Iași.
Municipalitatea a atribuit și 39 de locuri de parcare gratuite pentru persoane cu handicap. În acest caz, însă, sunt probleme cu mai mulți ieșeni care au profitat de faptul că aceste locuri se dau gratuit.
Cea mai scumpă parcare de reședință se află în Alexandru cel Bun
Din parcările publice de reședință, municipalitatea a încasat în perioada ianuarie-august 2021 circa 4,1 milioane de lei (840 de mii de euro). În primele 8 luni din 2021 au fost organizate 137 de licitații pentru închirierea unor locuri de parcare în cartierele din municipiul Iași. Au fost închiriate 1.367 de locuri de parcare. La licitații au participat 1.249 de persoane, iar în urma procedurilor au fost închiriate 941 de locuri de parcare.
Ieșenii au ajuns să achite parcările atât prin SMS (65 de mii de lei), cât și de pe urma aplicațiilor de telefonie mobilă (20 de mii de lei). Cea mai scumpă parcare de reședință, de pe urma licitațiilor, se află pe strada Mușatini, din cartierul Alexandru cel Bun. Șoferul respectiv plătește 640 de lei pe lună. Cea mai ieftină parcare din Iași costă 32 de lei, suma minimă pentru închiriere. În acest caz sunt peste 5.000 de contracte în tot orașul.
Mai mulți bani pe 2021 din parcările din municipiul Iași
Conform municipalității, veniturile din parcări vor fi ceva mai mari în 2021 față de anul precedent.
„În anul 2020, veniturile totale realizate din activitatea de exploatare a parcărilor publice și cu plată au fost de 8,2 milioane de lei. Veniturile realizate în perioada ianuarie-august 2021 reprezintă aproximativ 92 la sută din veniturile anului anterior. Având în vedere că iulie-august a fost perioada în care majoritatea cetățenilor s-au aflat în vacanță, frecvența licitațiilor organizate a scăzut, ritmul anterior fiind reluat în luna septembrie 2021”, a mai precizat Marian Nistor.
În privința plăților online, frecvența a crescut de la lună la lună în 2021, ieșenii fiind încurajați să plătească chiria pe locurile de parcare prin această aplicație.