Prima pagină » Economic Local » Cea mai profitabilă afacere din agricultură le poate aduce venituri de 20.000 de euro, anual, antreprenorilor din Iași care investesc într-un astfel de business
Cea mai profitabilă afacere din agricultură le poate aduce venituri de 20.000 de euro, anual, antreprenorilor din Iași care investesc într-un astfel de business

Cea mai profitabilă afacere din agricultură le poate aduce venituri de 20.000 de euro, anual, antreprenorilor din Iași care investesc într-un astfel de business

01 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Investiția într-o plantație cu afini poate fi cea mai profitabilă afacere din agricultură și le poate aduce venituri de 20.000 de euro celor interesați, dacă este îngrijită corespunzător. Interesul ieșenilor pentru afacerile din acest domeniu, mai ales cele cu fructe de pădure, a crescut în ultimii ani. În prezent, suprafața cultivată cu afini în Iași a ajuns la 33 de hectare, iar o parte dintre producători au obținut și atestatul pentru produsele ecologice

Tinerii din Iași care au vrut să investească într-o afacere profitabilă din domeniul agricol au ales să înființeze plantații cu afini. După ce suprafața cultivată cu zmeur, mur, cătină sau coacăz a crescut considerabil în ultimii ani, și aceste plantații au apărut în mai multe zone din județul Iași, pe suprafețe mici, de până la 1 hectar, sau mai mari, de 10 hectare. Unii antreprenori reușesc să dezvolte afaceri de succes de durată, astfel că piața de desfacere este atât locală, cât și internațională, firmele din străinătate plătind și 2 euro kilogramul de afine românești.

Cea mai profitabilă afacere din agricultură le poate aduce venituri de 20.000 de euro, anual, antreprenorilor din Iași

Antreprenorii din Iași care au plantații cu afini spun că în țara noastră acestea sunt favorizate de factorii de mediu, de aceea și producțiile de afine se obțin cu două săptămâni mai devreme față de restul producătorilor din alte țări, precum Germania, cunoscută pentru aceste culturi. Astfel, dacă investiția este de 3-4.000 de euro la hectar, chiar din primul an de producție, respectiv anul 3 de la înființarea plantației, poate fi amortizat. Mai mult, producția poate ajunge doar în străinătate întrucât cererea este crescută atât pe piața internă, cât și cea externă.

Producătorii din Iași obțin cel mai bun preț pentru kilogramul de afine dacă încheie contracte cu clienții din străinătate

Nicolae Ifrim, unul dintre producătorii care au înființat o plantație cu afini la Cristești, pe 10 hectare, se așteaptă la prima producție în anul 2021. Acesta vrea să vândă producția în special în străinătate.

„A fost dificil anul acesta din cauza secetei, dar pentru că am investit într-un sistem de irigații, nu ne-am făcut griji că plantația nu va avea parcursul normal. Ne așteptăm la o producție de minimum 2 tone la hectar și suntem deja în discuții cu un procesator din Germania care să preia producția”, susține Nicolae Ifrim, unul dintre producătorii de afini din Iași.

Plantațiile ecologice cu afini pot aduce venituri duble, anual, dacă sunt îngrijite corespunzător

După 8 ani, afinii ajung la maturitatea deplină, iar producția poate ajunge la 12 tone la hectar. Durata de viață a unei plantații de afin este de cel puțin 45 de ani. Astfel, după o perioadă de așteptare, producătorii pot vedea și primele rezultate. Mai mult, dacă plantația este certificată ecologic, le poate aduce producătorilor venituri de 20.000 de euro anual.

„Noi vrem mai întâi să amortizăm investiția și apoi ne facem planuri privind profitul ce poate fi obținut la hectar. Aici kilogramul se vinde cu mult prea puțin față de cât se oferă în străinătate. Afinele de cultură sunt considerate fructe foarte sănătoase și se recomandă consumul lor zilnic”, mai spune producătorul.

A crescut numărul producătorilor de fructe de pădure, din Iași, în ultimii ani

Un alt producător care a plantat afini pe o suprafață de 8 hectare, în Țuțora, este Irina Enache. Tânăra, horticultor de meserie, a înființat o plantație cu afini din soiul „Blucrop” după ce a testat mai multe plantații cu fructe de pădure.

„Recomand să planteze afini doar celor care sunt dispuși să aștepte câțiva ani să apară producția, pentru că oricine vrea să facă profit repede, nu o poate face din această plantație. Eu am testat și zmeur, mur, coacăz, dar pe suprafețe foarte mici. Am renunțat la acestea pentru afin, care e o cultură mai ușor adaptabilă climei și solurilor din Iași”, susține ieșeanca.

Numărul producătorilor din Iași care au obținut atestatul ecologic de la Direcția Agricolă a crescut în ultimii ani

Regulile pentru obținerea acestuia sunt stricte, iar producătorii care au obținut atestatul trebuie să respecte niște măsuri clare privind cultivarea legumelor sau fructelor, altfel pierd atestatul. Suprafața cultivată în prezent cu produse ecologice în Iași este de 220.000 de hectare. Această suprafață este exploatată de peste 300 de ieșeni care sunt în primul an de la atestare sau în anul 2 sau 3. În funcție de tipurile de culturi deținute, producătorii din Iași au trimis mai multe documente la Direcția Agricolă pentru a primi atestatele de producători ecologici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`