Prima pagină » National » Cea mai periculoasă cetate din România. Iată de ce turiștii nu au voie să o viziteze
Cea mai periculoasă cetate din România. Iată de ce turiștii nu au voie să o viziteze

Cea mai periculoasă cetate din România. Iată de ce turiștii nu au voie să o viziteze

02 sept. 2024, 09:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Mulți vor să afle care este cea mai periculoasă cetate din România. Este vorba despre Cetatea Bănița, aflată în patrimoniul mondial UNESCO de mai bine de 20 de ani. Iată de ce turiștii nu au voie să o viziteze.

Cea mai periculoasă cetate din România

Cetatea Bănița este o cetate dacică din Munții Orăștiei și face parte din cele șase fortărețe ridicate de daci în zonă, la rândul lor făcând parte din patrimonial mondial UNESCO. Cetatea Bănița a fost distrusă în timpul războaielor dintre daci și romani. Structura cetății îndeplinea un scop militar și avea ziduri înalte, turnuri, platforme de luptă, turn de observație și un val de apărare.

Turiștii care ajung în Valea Jiului dinspre Țara Hațegului, pot observa o stâncă impunătoare pe care a fost ridicată cetatea. Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot rătăci foarte ușor.

Cel mai scurt traseu spre cetate este prin spatele unei cabane, Peștera Bolii. Accesul în vestigiul dacic se face numai prin zona nord-vest, dar drumul este nemarcat, greu de găsit pentru cei care nu cunosc locul și periculos. Zona este foarte abruptă și turiștii se pot ușor rătăci. Consiliul Județean Hunedoara, care administrează Cetatea Bănița, nu recomandă accesul turiștilor pe situl dacic.

Locul spectaculos interzis vizitatorilor

Unul dintre cele mai frumoase locuri din România este strict interzis turiștilor. Deși peisajele spectaculoase ar putea atrage mulți vizitatori, accesul publicului în această zonă este restricționat. Este vorba despre Rezervația Gemenea. Rezervația Gemenea se întinde pe o suprafață de aproximativ 800 de hectare, în Munții Stânișoarei, parte a Carpaților Orientali. Este un ecosistem forestier unde predomină pădurile de fag, de brad și molid. Fauna din Rezervația Gemenea include specii rare și amenințate, precum ursul brun, lupul și cerbul.

Accesul interzis în Rezervația Gemenea reprezintă un mod de a proteja natura, cu plantele și animalele de acolo. Accesul restricționat în Rezervația Gemenea este reglementat de legislația națională și internațională privind conservarea naturii. Rezervația Gemenea rămâne un loc interzis turiștilor, dar acest sacrificiu este necesar pentru protejarea unei adevărate comori naturale, susțin autoritățile. Zona protejată de lege este una de cercetare științifică. Cercetătorii au ocazia de a studia dinamica populațiilor de animale, relațiile ecologice și impactul schimbărilor climatice asupra habitatelor naturale. Prin restricționarea accesului în Rezervația Gemenea, autoritățile și organizațiile de mediu asigură că acest ecosistem fragil va continua să existe în forma sa pură.

Există un loc în România care atrage tot mai mulți turiști și este cunoscut cu numele de Palma lui Dumnezeu. În Munții Șureanu, aproape de comuna Pui, din județul Hunedoara, se află locul impresionant de o frumusețe rară.

Zona este străbătută de râul Ponor, pe o lungime de aproape 9 kilometri. Locul este traversat de peșteri, văi, cascade, case răsfirate, dar și animale care trăiesc în libertate. Casele din zonă sunt construite din lemn și piatră, iar localnicii nu au curent electric, dar nici apă și canalizare. Totodată, nu există nici semnal la telefon. Turiștii care vor să viziteze zona sălbatică trebuie să știe că nu pot ajunge în acest loc cu mașina. Trebuie să parcurgă un drum forestier de două ore, timp în care se pot bucura de frumusețile naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`