Prima pagină » Eveniment-Social » Cea mai periculoasa boala care inspaimanta orice ieseanca – FOTO

Cea mai periculoasa boala care inspaimanta orice ieseanca – FOTO

19 iun. 2013, 20:23,
Alina Acsinte în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:372185;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Orice amanare a unei vizite la medic poate insemna ignorarea unui diagnostic cumplit @ Orice ieseanca pusa in fata unui asemenea diagnostic refuza sa creada ca nu este o eroare medicala @ Cele mai multe descopera boala intr-un stadiu avansat

In fata unui asemenea diagnostic, orice femeie incremeneste si este de multe ori aproape de depresie. Cu toate ca exista tratamente de specialitate oncologica, multe iesence ignora metodele de preventie si ajung pe mainile medicilor intr-un stadiu avansat al bolii. Prin demararea campaniei „Fii tu insati”, se propune inlesnirea comunicarii dintre oncolog, pacienta si psiholog. Lipsa de informare si dezinteresul femeilor pentru screening au determinat cresterea alarmanta a numarului de paciente diagnosticate cu cancer de san. În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Daca în 1960, mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 a urcat la 27,51 la 100.000 de femei. Estimarile arata ca acest procent este în continua crestere în România, dar si în lume. „Poate parea banal, dar este perfect adevarat: si în cazul acestei boli, preventia este foarte importanta. Este indicat ca femeile de 35-40 ani sa îsi faca o mamografie, iar femeile cu risc genetic sa îsi faca si un RMN. În acest caz, risc genetic înseamna mama, bunica, matusa care au avut sau au cancer de sân sau cancer ovarian. Din pacate, suntem la mâna factorilor genetici. Daca în cazul unui cancer incipient, tratamentul este curativ, în cazul cancerului avansat, stadiile III si IV, vorbim despre tratamente care sa scada diseminarea bolii, sa permita îmbunatatirea calitatii vietii”, a precizat dr. Cristina Pruteanu, medic specialist oncolog Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Cancer de san, la 21 de ani

Cea mai tanara pacienta de la Institutul de Oncologie este o tanara de 21 de ani, care a fost diagnosticata cu cancer de san intr-un stadiu avansat. Mama adolescentei avea acelasi diagnostic pus cu ani in urma. Din nefericire, tanara a pierdut lupta cu boala si a decedat la scurt timp. Pacientele care afla ca au cancer de san trec de starea de negare, la furie si revolta, iar dupa un timp, doar cu ajutorul familiei, ajung la resemnare si incep sa caute solutii pentru a ramane in viata. Promotorii campaniei incearca sa traga un semnal de alarma asupra importantei screening-ului, care se poate face gratuit doar cu trimitere de la medicul de familie la Institutul de Oncologie. Odata diagnosticata, pacienta trebuie sa aiba prietenii si familia alaturi, dar este foarte important sa se lase ajutata. Spun acest lucru, pentru ca sunt femei care refuza acest ajutor. Nimic mai gresit! Pentru o evolutie buna a bolii, pacienta are nevoie de sprijin. Cum este de asteptat, nimeni nu este pregatit pentru aflarea unui astfel de diagnostic”, a precizat Roxana Postolica, psiholog specialist clinician la Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024