Sâmbătă, 6 mai 2023, și duminică, 7 mai 2023, s-a desfășurat festivalul „Animal Fest” 2023, organizat de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. La eveniment a fost prezentă și o tânără ieșeancă alături de animalul său de companie, cioara Tina, care a atras atenția tuturor copiilor
Cea de-a treia ediție a evenimentului a fost dedicată întregii comunități iubitoare de animale, sub sloganul „Iubitorii de animale în comunitatea Științelor Vieții”.
Tina este numele unei ciori care este animalul de companie al unei ieșence
La „Animal Fest” am găsit-o pe Măriuca Știrban, în vârstă de 28 de ani, studentă în anul 3 în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, la Peisagistică. Măriuca nu a fost singură la festival, ci cu animalul ei de companie, o cioară, pe nume Tina.
„Așa a fost să fie, să am ca și animal de companie o cioară. Am găsit-o în urmă cu trei ani, era rănită la un picior și nu am putut să o las așa, am vindecat-o și acum nu mă mai pot despărți de ea. Este destul de greu să ai grijă de o cioară, dar, dacă ești iubitor de animale, nimic nu este imposibil. Este zgomotoasă, iubitoare, stricătoare, dar are personalitate.
Acum nu i-aș mai da drumul și nici măcar nu s-ar mai adapta, deoarece stă cu mine în casă de trei ani, chiar acum două zile s-au împlinit trei ani. Aceste animale trăiesc în casă undeva la 40 de ani, iar afară, 15, 20 de ani, deci mitul că o cioară trăiește 100 de ani este doar un mit”, mărturisește Măriuca Știrban, studentă în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Expoziții inedite la cea de-a treia ediție a festivalului „Animal Fest” 2023
Câini, cai, pisici, iepuri, păsări ornamentale, animale de fermă, expoziții de reptile și insecte, de utilaje agricole, târg de produse agro-alimentare, produse realizate handmade, expoziţii cu animale de fermă, standurile facultăților USV Iaşi și multe altele au fost prezente în cadrul „Animal Fest” 2023.
La festival a fost prezentă și Domnica Robu Negru, meșter popular, care a avut la vânzare produse realizate handmade. Domnica mărturisește că face astfel de produse de șapte ani și că acest lucru îi permite să se ocupe de creșterea copiilor ei.
„Eu lucrez broderie manuală și fac, la scară foarte mică, bijuterii brodate pe care le montez în baze de metal, argint și lemn. După le ambalez frumos în niște cutiuțe din lemn masiv pe care le realizează soțul meu, manual. Avem acasă un atelier unde realizăm produsele handmade. Eu mă ocup cu acest tip de produse din anul 2016 și m-am apucat din pasiune, pot spune. M-am apucat când mă ocupam cu creșterea primului copil, ulterior a apărut și al doilea și pot spune că este o activitate care îmi permite să mă ocup de creșterea copiilor, să îi duc la școală și multe altele”, declară Domnica Robu Negru, meșter popular.
De la festival puteai să pleci și tu cu animalul tău de companie, datorită târgului „Adoptă și tu”, târg de adopții pentru câini și pisici de la USV Iași, care a fost amplasat în cadrul festivalului.