Prima pagină » Titlurile zilei » Cea mai mare investiție, de 6,6 miliarde de euro, făcută în Iași! Cum s-au cheltuit banii? – GALERIE FOTO

Cea mai mare investiție, de 6,6 miliarde de euro, făcută în Iași! Cum s-au cheltuit banii? – GALERIE FOTO

08 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Cea mai mare investiție făcută în Iași a costat statul român circa 6,6 miliarde de euro, la nivelul anului 2022. Banii au fost folosiți de regimul comunist, în perioada 1960-1969, pentru construirea mai multe fabrici, cămine studențești și noi cartiere în Municipiul Iași

Un album despre fabricile din Iași în anii comunismului arată cum a evoluat industria județului în urmă cu 6 decenii. Documentul editat de autoritățile vremii arată cum regimul comunist se lăuda cu industria Iașului. În perioada 1960-1969, regimul comunist a alocat sume uriașe pentru construirea unor fabrici, cămine studențești, dar și a unor cartiere de locuințe din Iași.

Investiție masivă în industria din Municipiul Iași, în comunism

Realizările regimului din perioada deceniului 6 al secolului trecut au cuprins mai multe capitole.

”Dezvoltarea economică și social-culturală a orașului Iași a fost posibilă datorită alocării din bugetul statului a unor însemnate fonduri de investiții, care au crescut considerabil de la an la an”, se arată într-un document legat de industria Iașului pe perioada 1960-1969.

Conform aceluiași document, în decada respectivă, în Iași, au ajuns 6 miliarde de lei de la bugetul statului pentru industrie. La valoarea de astăzi a banilor, suma ar fi de 33,4 miliarde de lei, adică 6,6 miliarde de euro.

Uzina ”Nicolina” în anii comunismului

Uzina mecanică ”Nicolina” a fost prezentată la vremea respectivă ca una dintre marile realizări ale regimului. Comuniștii indicau faptul că uzina producea centrale semiautomate și automate pentru preparat betoane, turbofreze pentru curățat zăpada, silozuri pentru ciment, multe dintre acestea fiind trimise la export.

”Adevărată școală revoluționară a proletariatului, Atelierele «Nicolina» au dat întotdeauna semnalul luptelor muncitorești inițiate și conduse la Iași de partidul comunștilor. Vechea imagine a atelierelor o păstrează doar memoria peliculei fotografice. În anii noștri, întreprinderea s-a dezvoltat impetuos, transformându-se într-o puternică uzină mecanică, cu o producție amplă și diversă”, se arată în documentul respectiv.

La același capitol era prezentată și uzina metalurgică din Zona Industrială, dată în folosință în 1963. Uzina producea țevi pentru piața internă și cea externă. În anii ’60 Municipiul Iași a beneficiat de o sistematizare amplă.

Fabrica ”Țesătura”, printre cele mai vechi întreprinderi din Iași

Comuniștii arătau și cum funcționează unele fabrici inaugurate în Iași, chiar și în perioada începutului de secol XX și pe care regimul le-a revigorat. Este vorba de Fabrica ”Țesătura” din Iași, inaugurată la 1905.

”Fabrica se numără printre cele mai vechi întreprinderi ieșene. Dacă în 1938 fabrica era înzestrată cu 750 războaie de țesut, în prezent ea posedă 1.134 războaie, în majoritate automate. 42 articole de țesătorie în 210 desene și 800 poziții coloristice poartă în țară și străinătate marca fabricii”, se arată în document.

Și Fabrica de Tricotaje ”Moldova” exporta în 1968 peste 3,2 milioane de bucăți de tricotaje. În 1961, în Iași, a fost construită Fabrica de uleiuri vegetale ”Unirea”, ridicată în Zona Industrială. Întreprinderea producea ulei comestibil, margarină, halva, acizi grași și alte produse alimentare.

Peste 23.000 de studenți în anii ’60, în Iași

În perioada 1968-1969, în Iași erau 23.400 de studenți. Regimul comunist a luat în calcul Institutul de Chimie ”Petru Poni”, Institutul Politehnic, Institutul Agronomic, Academia Republicii Socialiste România, Institutul de Medicină și Farmacie, dar și Universitatea ”Cuza”. Tot în vremea respectivă, comuniștii arătau că au susținut 10.100 de studenți bursieri. În 1969, la Iași funcționau în total 29 de facultăți cu 1.846 de cadre didactice. Comuniștii au arătat și cum au susținut mediul artistic, odată cu construcția Casei de Cultură a Studenților.

”În centrul universitar Iași activează 40 de formații artistice, cu mai mult de 1.000 de artiști amatori. 400 dintre ei activează în formațiile de cor, dansuri populare, taraf, teatru, estradă și muzică”, se mai arată în documentul elaborat în vremea regimului comunist.

Turismul și economia Iașului comunist

Mai mult, între 1960 și 1969, în orașul Iași au fost ridicate peste 15.000 de apartamente, documentul prezentând cartierul Socola, cartierul Dimitrie Cantemir, noul cartier Tătărași sau Alexandru cel Bun. Documentul prevedea și ridicarea noilor magazine ale vremii, respectiv ”Unic” în Piața Unirii sau magazinul ”Super Copou”.

”Dacă putem să remarcăm cu mîndrie ceea ce am înfăptuit în Iași și în întreaga țară, dacă putem face un bilanț pozitiv al activității noastre, apoi trebuie să subliniem că aceasta de datorește faptului că poporul român are un conducător încercat, care a știut și știe să conducă destinele națiunii noastre spre o dezvoltare liberă și independentă pe calea luminoasă a socialismului”, apare în album cuvântul dictatorului Nicolae Ceaușescu, în urma unei vizite la Iași, în octombrie 1968.

Documentul cuprinde și imagini turistice din Iași, cu bisericile din oraș sau cu noile complexe hoteliere, precum Hotel ”Unirea” sau Ciric. Investițiile din Iași, făcute de regimul comunism, sunt, însă, astăzi, în cea mai mare parte a lor, vândute străinilor sau ruine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024