Cea mai mare grădină zoologică din regiunea Moldovei este în Iași, fiind vorba despre animale care umblă nestingherite pe malurile Bahluiului, ziua în amiaza mare
Deși suntem în anul 2023, iar țara noastră se numără printre națiunile Uniunii Europene, la unele capitole încă am rămas în trecut. Pe timpul zilei, oamenii din zonele de periferie ale orașului își lasă animalele din gospodărie libere, iar acestea ajung chiar spre părțile centrale ale municipiului. Polițiștii locali au intervenit cu sancțiuni pentru proprietari, însă aceștia le-au ignorat.
Cea mai mare grădină zoologică se află aproape de centrul orașului
În timpul zilei, când traficul era foarte intens, iar sute de oameni se deplasau pe străzi, mai multe vaci și un cal pășteau pe malurile Bahluiului. De obicei, animalele ajung din zona Galata, de unde proprietarii le lasă libere sau vin cu ele la păscut pe pășunile din oraș. De multe ori, acestea ajung și pe străzile din Iași, iar șoferii se trezesc cu o nouă surpriză neplăcută.
„Eu am crescut în cartierul Mircea cel Bătrân și așa a fost mereu, nu e o noutate. Dimineața, când mergeam pe stradă, mai zăream câte o vacă pe stradă, însă lumea din zonă s-a obișnuit”, povestește Ioan, un localnic.
Iașul este cunoscut drept „capitala culturală” a României, însă, în contrast, animalele circulă pe străzi precum în sate. Totodată, pe malurile Bahluiului erau gunoaie aruncate, vegetația tăiată de muncitori a fost lăsată să se usuce, iar în unele locuri încă nu s-a făcut curățenie. Cei care vor să se bucure de o plimbare pe lângă cursul de apă trebuie să se ferească de spinii și buruienile lăsate în urmă. Se mai zăresc, în unele locuri, pescarii amatori care petrec ore bune pe malul apei să prindă ceva.
„De când am ieșit la pensie, acum 15 ani, tot mai vin pe malul Bahluiului să pescuiesc, mai trece timpul așa și mă mențin activ. Totuși, am observat că înainte erau mai mulți pești în apă, nu știu care ar fi explicația”, a precizat un bătrân care pescuia.
Problema nu este actuală
Totuși, această problemă nu este una actuală pentru municipiul Iași. Animalele circulă nestingherite pe străzile orașului de mulți ani de zile, iar fenomenul pare că nu o să dispară atât de ușor. Poliția Animalelor este solicitată de cetățeni pentru a prelua necuvântătoarele și pentru a găsi proprietarul lor. De asemenea, polițiștii locali au dat amenzi proprietarilor, însă nu au avut vreun efect până în acest moment. Animalele vin din zona Dealul Galata și strada Cicoarei. În urma sesizărilor, Poliția Locală a aplicat 28 de amenzi, ce însumează 4.100 de lei.
„Se acordă o atenție deosebită în mod permanent și aplicăm sancțiuni deținătorilor de animale. Noi acționăm cu medicul veterinar din cadrul Salubris SA. Nu este o problemă nouă. Deși proprietarii au primit sancțiuni, lasă în continuare animalele libere, iar acestea ajung în oraș”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.
Cea mai mare grădină zoologică din regiunea Moldovei poate fi văzută la Iași. Animalele din gospodării umblă liniștite pe străzile orașului, chiar în timpul zilei.
Sa fim seriosi….splai bahlui zona mircea-dacia nu este centrul orasului…mai bine vad animale,decat „animale”
Aceste animale sunt ale abuzivilor din cartierul improvizat Dalas.Cand dărâmați coșmeliile de acolo,sa scăpăm și noi de infracționalitate și mizerie?
Ce aveți cu vacile ? Sunt în mediul lor natural !, pasc iarba pe acolo de zeci de ani ! , animale sunt oamenii iar cea mai mare grădina zoologica este Iașul în traficul rutier la orele de vîrf !, numai giboni, cimpanzei, boi, vaci, bizoni, melci, lipitori, hiene, curci bete, găini nebune , zmei , limbrici ……….
orasul penalului de Chirica
Sa faceti poze si cu porcii, maimutele, vacile si boii din primarie! Si cu bizonii care parcheaza pe trotuare, pe trecerile de pietoni si in curbe! :)))
Vax.
Așteptați să înceapă anul universitar. Atunci se va deschide gradina zoologică din Copou. Veți putea admira gazele, rinoceri și girafe. Și o sumedenie de hipopotami. Bizonii sunt doar in trecere. Iar dacă aveți răbdare să așteptați, veți putea zări chiar și panterele negre. Sunt câteva chiar bune.
Zona este islaz …municipal și primăria încasează sume enorme drept taxe de pășunat da’ nu tre’ să știe toată lumea.
Până acu’ vreo 3 ani aveau angajat un văcar care la prima oră era deja praf…de beat. Acum au adoptat o metodă modernă: Un vițel priponit câte o săptămână în același loc, in căldura și fără apă. Noroc cu vaca care odată pe zi își aducea aminte că e mamă. Ce spun așa-zisele asociații de protecție a animalelor?