Prima pagină » Titlurile zilei » Cea mai mare ediție a Campionatului Mondial de Esports din istorie. Cu ce a rămas Iașul după 10 zile de jocuri video și spectacole – FOTO

Cea mai mare ediție a Campionatului Mondial de Esports din istorie. Cu ce a rămas Iașul după 10 zile de jocuri video și spectacole – FOTO

04 sept. 2023, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Organizatorii Campionatului Mondial de Esports au vrut ca a 15-a ediție de Esports să se desfășoare în mare fel. Astfel, competiția de la Iași a fost cea mai mare din istorie, având sute de participanți

La începutul evenimentului, oamenii erau destul de nedumeriți despre ce este vorba la o astfel de competiție. Totuși, pentru câteva zile, orașul Iași a fost principalul punct din lume în ceea ce privește jocurile video. Evenimentul a fost de o amploare pe care nici organizatorii nu au putut să o anticipeze, drept dovadă că au existat unele probleme și situații neprevăzute ce au îngreunat desfășurarea competițiilor.

Cea mai mare ediție din istorie

 o poză cu scena mare Esports

Jucătorii români au obținut doar o medalie de bronz la acest Campionat Mondial

Începând cu data de 24 august 2023, s-a deschis oficial cea de-a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports. Festivitatea a fost una grandioasă, cu un spectacol desăvârșit de lumini și artificii, la care au asistat peste 10.000 de oameni. La campionat au participat 700 de jucători din 120 de țări, fiind un efort extrem de mare în ceea ce privește transportul și cazările.

Totuși, în prima zi de competiții au început și problemele, din cauza caniculei meciurile au întârziat foarte mult, unii jucători au așteptat și câte 8 ore pentru a putea să participe. Tot din cauza căldurii, la Sala Polivalentă, sistemul de climatizare nu făcea față, astfel că aerul era irespirabil, iar accesul publicului a fost interzis. Cu multe meciuri întârziate, iar nimeni nu putea oferi un răspuns, fani și jucătorii începeau să-și piardă din răbdare. Pe parcusul zilelor în care s-au desfășurat meciurile, problemele au început să dispară, iar, în cele din urmă, organizatorii au reușit să pună la punct toate elementele tehnice.

Cu siguranță, cel mai mare câștig al Campionatului Mondial a fost apariția în număr mare a fanilor. Atât comentatorii, cât și jucătorii au fost plăcut suprinși să vadă sute de oameni, chiar și la temperaturi foarte ridicate, cum se adunau în fața scenelor pentru a urmări cu atenție meciurile. De asemenea, la eveniment și-au făcut apariția prințul Iordaniei și cel al Arabiei Saudite, dar și mulți alți investitori din țările asiatice.

Încă este devreme să vorbim despre efectele pe care le-a generat această competiție la nivel internațional. Însă, cu siguranță, oamenii vor începe să-și împărtășească experiențele plăcute sau mai puțin plăcute cu publicul larg.

Doar o medalie pentru România

În ceea ce privește întrecerile sportive, la fiecare tip de joc am avut reprezentanți din România. Mulți oameni își puneau speranța în echipa României la Dota 2 pentru o clasare în primele trei, chiar și jucătorii erau încrezători. Însă a fost un dezastru, băieții de la Dota 2 nici măcar nu au trecut de grupe, după un start catastrofal. La echipa de fete a României la CS GO, în frunte cu Ana Dumbravă, speranțele erau mari, însă s-a dovedit că cele adverse erau mult prea puternice. Cu siguranță, cel mai mare suport a fost pentru echipa de băieți la CS GO, care a ajuns până în sferturi, unde a pierdut cu Suedia. Sute de oameni s-au adunat la fiecare meci pentru a scanda pentru România, creând o atmosferă ca la meciurile mari de pe stadion. Singura medalie românească a fost obținută de echipa de la PUBG mobile, băieții cucerind bronzul după o competiție dificilă.

În fiecare zi s-au desfășurat zeci de meciuri pe scenele amplasate în zona Palas și la Sala Polivalentă, jucătorii petrecând și câte 10 ore la competiții. Per total, oamenii au fost mulțumiți, însă au existat destul de multe probleme tehnice și întârzieri. Uneori exista senzația că acest eveniment a fost mult prea mare pentru echipa care s-a ocupat de organizare, însă toată lumea a lucrat aproape non-stop.

Mii de oameni la ceremonia de închidere

o poză cu spectatori

Fenomenul Esports i-a cuprins pe ieșeni, sute de oameni au venit pentru a viziona meciurile

Pentru mulți, cel mai atractiv moment al evenimentului a fost ceremonia de închidere, unde timp de trei zile au fost organizate mai multe concerte cu artiști din România și de nivel internațional. Tot în acest cadru au fost premiați și marii câștigători cu trofeul și premiile în bani. Pentru acest campionat au fost în valoare de 500.000 de dolari.

La concertele de la închidere au fost zeci de mii de oameni care s-au adunat în fața scenei pentru a cânta alături de artiștii favoriți. Totuși, și în cazul acesta au fost destule controverse în ceea ce privește modul în care au fost amplasate scena și celelalte facilități. Atât pentru meciuri, cât și pentru concerte a fost o adevărată desfășurare de forțe, zeci de polițiști, jandarmi, agenți de securitate au supravegheat zonele și au asigurat bunul mers al manifestațiilor.

Deși organizarea nu s-a ridicat la cel mai înalt nivel, a fost o experiență benefică pentru ieșeni. Totuși, s-a dovedit încă o dată că orașul nu este capabil să susțină evenimente de mare aploare din cauza infrastructurii, care este nepotrivită și învechită. Măcar ne putem mândri cu faptul că s-a desfășurat cea mai mare ediție a Campionatului Mondial de Esports din istorie.

Comentarii
  • Ma voi nu sunteti in stare sa organizati o paranghelie nu un concert.Untoldul sunt cartiere in care nu il auzi datorita sunetistilor iar Electric Castle e in afara orasului.Vreti ca afara dar nu gasiti o locatie unde sa nu dati peste cap nici traficul,nici odihna oamenilor(de la bebelusii aia pe neonato la Cuza Voda pana la oamenii cu operatii grele din Sf.Spiridon).Chiar banii de paranghelie de unde?Din taxe si impozite?Cand tu nu ai stadion,Polivalenta,infrastructura rutiera,Spital de Urgenta?Sa fii iubit dom Primar nu iti urez decat ca noul tau domiciliu sa fie in curand pe Vicol ca prea iti bati joc de noi cam de multisori ani.De promisiuni cu Iasul pe harta internationala suntem satui!

  • Duamna Stolerenco

    Bravo mai dom primar! S-a auzit carlazdrim pana la mine pe Sarmisegetuza. multumim dom primar

  • Cu ce a ramas Iasul ? Cu o gaura in buget de 7 milioane de euro, cu noi dosare penale pentru organizatori…

  • Un participant

    O gaura de 11 milioane de euro. Asa este zvonul. Și mult cacat. Pentru Tom Odelle, van Buuren și Filarmonica din Iași ( felicitări, ați fost impecabili) și restul țigani de doi lei de-ai noștri, nu se merita. Sper ca cei mai mulți bani s-au dus la tinerii noștri ieșeni – dar este o iluzie desigur. Van Buuren nu mai este ce era acum 10 ani. Asa ca, mai încet cu laudele. Sărmanii de noi. Dam milioane de euro unor artiști străini aflați la final de cariera, doar ca să ne bage în seama. Deplorabil. Marca romaneasca!

  • Panainte Georgiana

    Sa nu stie primarul Mihai Chirica o boaba de limba engleza, la un asa oras de mare, este efectiv jenant. La cata avere si bani are, nu cred ca era asta o problema, cu ce sa plateasca. Oare limba rusa o stie ?

  • Mult circ dar fara paine. Asta ne ofera dragii nostri conducatori …mai trag si ei un banut ca nu au suficient. Cu atatia bani se puteu face alte lucruri care sa ramana IASULUI asa am avut circ si cu asta am ramas.
    FELICITARI CELOR CARE AU DAT BANII !!!!!!!!!

  • Mult zgomot pentru nimic.

  • Numai hateri sunteti! Daca nu se face, de ce nu se face… daca se face, de ce se face?! Unde vroiati sa ii primeasca pe straini? Era normal sa se desfasoare , in locurile cele mai frumoase ale orasului, pt promovare. Cat despre concerte, la stadion nu e bine ca se aude, in valea lupului , la Era iar nu a fost bine, la Dobrovat, nu prea au mers oamenii, ca e prea departe. Nu avem in iasiul asta un loc unde sa fie toti multumiti, si oriunde s-ar face tot exista un cartier in care sa se auda, asa ca mai incetati cu vaicareala si incepeti sa va bucurati de viata, ca e scurta! Cat despre articol, e clar scris cu hate!? Dpdv al meu, aceste zile au fost un succes si sper din suflet sa mai avem , multe astfel de competitii si de concerte, si da la Palat, pt ca nu exista zona mai frumoasa si mai accesibila tuturor in aces oras decat acolo!!! Felicitari Iesenilor care au participat, care au mers la concerte, primarului si coordonatorilor evenimentului pt aceste zile!

  • Sictir fomistilor!

    Ce tot mâncați cacat cu gaura în buget? Ați văzut acte contabile? Bai, țăranilor, voi ați înțeles ce era cu campionatul asta sau dacă nu-i cu carusel pe malul Bahluiului si mici la Hala nu va trezește interesul deloc? Voi ce produceți în afara de cacat pentru Iasi de sunteți asa de vehemenți? Idioți cu bale la gura ce sunteți.

  • Pentru căcatul care semnează @sictir fomistilor. Cibe suntem noi? Cei care, din taxele plătite de noi, nu de tine, diaree mintala, plătește chirica -curistul nr 1 al Iașului -, pe unul gen van buuren și te ajuta pe tine sa te căci în wc urile ecologice amplasate în centrul orașului, pt ca altfel te ai fi fus acasă în fundul curții. Mai du te dracului, prostane.

  • siii urmeaza raliuuuuuu

  • @Ana: pe Hitler îl urăști? Ești hater!
    Nu e nimic in neregula să urăști. E un sentiment. Unii smintiți că Ana, zic că-i nașpa.

  • Cetatean turmentat

    Oare cu cele 7 mil euro nu se putea construi o scoala/gradinita. Este in regula sa se organizeze si astfel de evenimente insa ce sa prezinti lumii intregi? Cum sunt instalate WC-uri langa Casa Dosoftei si unii s-au pisat pe edificiu?! Mai intai investii in oras si dupa ce vom fi facut de toate in urbe, sa promovam orasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`