Cea mai mare companie de utilităţi din Grecia a demarat discuțiile cu Enel privind achiziția activelor în România

15 dec. 2022, 10:17,
BZI.ro, în Actualitate

Miercuri, 14 decembrie 2022, cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, Public Power Corp (PPC) a declarat că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel care vizează achiziţia activelor acesteia în România. Anterior, Enel a anunțat că își vinde activele din România.

Un memorandul de înţelegere în acest sens a fost deja semnat intre Enel şi PPC. Acordul dintre aceste două mari companii a fost evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% din datoriile filiale.

Cea mai mare companie de utilităţi din Grecia a demarat discuțiile cu Enel privind achiziția activelor în România

Discuţiile dintre Enel şi PPC vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023. În acest sens, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După audit, compania de utilităţi din Grecia va lua decizia finală, dacă va veni către Enel cu o ofertă de cumpărare sau nu.

La sfârşitul lunii noiembrie 2022, compania Enel a anunţat despre plecarea sa de pe piaţa din România. Enel vrea să îşi vândă activele în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă. De altfel, compania îşi va consolida poziţia în alte şase ţări.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active, Argentina şi Peru va fi realizată până la finalul lui 2023. Enel s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023 – 2025, în creştere de la 0,40 euro în 2022.

Compania energetică multinaţională este un lider pe piaţa electricităţii, gazelor naturale şi energii din surse regenerabile. Capacitatea totală instalată este de peste 88 GW. Pe piaţa din România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate.

Compania Enel îşi vinde activele din România

După anunţul de plecare, Enel a transmis un mesaj clienţilor actuali, subliniind faptul că modul de desfăşurare a activităţilor nu va fi efectuat. Grupul italian Enel a menţionat ca activităţile operaţionale ale companiei în România vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali.

“Toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi”, a anunţat compania.

Despre efectele ieşirii Enel de pe piaţa României a vorbit şi Bogdan Chirițoiu, şeful Consiliului Concurenţei.

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

De altfel, cea mai mare companie de utilităţi din Grecia a demarat discuțiile cu Enel privind achiziția activelor în România.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *