Prima pagină » Local » Cea mai mare campanie de donare sanguină a luat sfârșit! Aproximativ 1.000 de ieșeni au salvat viețile a sute de pacienți
Cea mai mare campanie de donare sanguină a luat sfârșit! Aproximativ 1.000 de ieșeni au salvat viețile a sute de pacienți

Cea mai mare campanie de donare sanguină a luat sfârșit! Aproximativ 1.000 de ieșeni au salvat viețile a sute de pacienți

23 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

S-a încheiat cea mai mare campanie de donare din Iași! Sute de ieșeni s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iași, pentru a dona sânge în cadrul campaniei naționale „De 20 de ani eroi!”. Mulțumită acestui eveniment, sute de pacienți dependenți de o picătură de sânge au primit o nouă șansă la viață și s-a reușit colectarea unor rezerve sanguine pentru urgențe

Campania „De 20 de ani eroi!” s-a încheiat pe data de 17 decembrie 2021, după două săptămâni de activitate. Oameni simpli, pompieri, cu mic, cu mare, au mers și au donat pentru a salva viețile celor pentru care o picătură de sânge este totul. Aproximativ 1.000 de ieșeni s-au alăturat campaniei naționale „De 20 de ani eroi!” organizată la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS), care are ca scop creșterea rezervelor sanguine din spitalele ieșene, deoarece lipsa tot mai mare de sânge are urmări grave pentru pacienți. Rezultatele acestei acțiuni au fost neașteptat de bune. Sute de vieți au fost deja salvate mulțumită oamenilor cu suflet mare, dar s-a reușit și creșterea rezervelor de sânge care pot fi folosite în caz de urgență.

„În perioada 6-17 decembrie 2021 au donat 932 de persoane, comparativ cu anul 2020 când, în aceeași perioadă, au donat 516 persoane. Am avut și două colecte mobile: pe 9 decembrie în Tudor Vladimirescu și pe 16 decembrie în Palas. De asemenea, au donat și pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, studenții de la Facultatea de Educație fizică și sport, fotbaliștii de la Politehnica Iași, salariații de la Ministerul Apărării Naționale. În sfârșit, stocul de componente sanguine este mulțumitor și ne va fi de mare ajutor atât pentru această perioadă, cât și pentru cea care urmează. Totuși, trebuie amintit că, mai ales pentru concentratele trombocitare, avem nevoie zilnic de donatori. Sărbători binecuvântate!”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, director CRTS Iași.

Campaniile de donare vor continua

Organizatorii campaniei „De 20 de ani eroi!” au rămas plăcut impresionați de rezultatele obținute la finalul campaniei. Aceștia au precizat că nu se vor opri aici, iar astfel de campanii vor mai fi organizate pentru a crește numărul donatorilor, dar și a rezervelor sanguine. Trebuie precizat că obținerea rezultatelor remarcabile din cele două săptămâni de activitate nu ar fi fost posibile fără ajutorul celor 55 de voluntari care s-au implicat zi de zi ca totul să decurgă foarte bine.

„În urma campaniei noastre «De 20 de ani eroi!» am reușit să strângem sute de donatori în a doua săptămână! Suntem foarte mulțumiți de rezultat și sperăm să creștem numărul de donatori în campaniile viitoare. Toată această activitate nu se putea desfășura fără ajutorul celor 55 de voluntari, studenți la medicină și, desigur, fără susținerea sponsorilor. Vom încerca să mai desfășurăm campanii de o zi sau de o săptămână în viitorul apropiat și vă așteptăm cu mare drag!”, au precizat organizatorii campaniei.

Campania a debutat pe data de 6 decembrie 2021

Amintim că acțiunea de donare a început chiar pe data de 6 decembrie 2021, de ziua Sfântului Nicolae, când donatorii au luat locul lui Moș Nicolae și au venit să ofere drept cadou șansa la viață celor în nevoie. În prima săptămână de activitate, peste 500 de ieșeni au fost și au donat. În ciuda condițiilor epidemiologice, aceștia s-au prezentat în număr mare și au fost răsplătiți prin vouchere de la sponsorii CRTS și cu stickere colorate. Printre cei care au dat startul campaniei a fost și un pompier ieșean, iar mai apoi un grup de pompieri ieșeni de la ISU Iași au mers în cea de-a cincea zi a campaniei și au donat.

Aceștia merg periodic să doneze, nu doar de sărbători sau în cadrul campaniilor, și niciodată nu merg singuri. Grupuri de prieteni, părinți cu copii și persoane care merg periodic să doneze au făcut o faptă bună în prag de sărbători pentru pacienții care așteaptă sânge cu speranță în suflet. Echipa de fotbal a Iașului s-a alăturat campaniei și în cea de-a treia zi a mers la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine și a donat sânge. Printre donatori s-a aflat și Alexandru Constantin Stan. Fotbalistul a povestit că, atunci când mama lui a fost operată, a făcut apel la prieteni, care au venit și au donat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *