Prima pagină » Magazin » Cea mai mare adâncime la care a ajuns omul. Ce a fost descoperit în aceste misiuni de explorare
Cea mai mare adâncime la care a ajuns omul. Ce a fost descoperit în aceste misiuni de explorare

Cea mai mare adâncime la care a ajuns omul. Ce a fost descoperit în aceste misiuni de explorare

30 aug. 2023, 09:59, 1 ,
în Magazin

Un explorator american care a coborât cu un submarin în cele mai adânci puncte ale Pământului, a dezvăluit că a identificat reziduuri de origine antropică în acele locuri. Victor Vescovo, în vârstă de 53 de ani, a reușit să facă mai multe scufundări în punctele cele mai adânci ale planetei noastre, descoperind și 3 specii marine noi în timpul expedițiilor sale. În plus, el a observat materiale rezultate din activități umane în punctul cu cea mai mare adâncime la care a ajuns omul.

Cea mai mare adâncime la care a ajuns omul cu un submersibil

Exploratorul a atins punctul cel mai adânc de pe suprafața Pământului, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, efectuând două scufundări la adâncimea de 10.928 de metri și, respectiv, 10.927 de metri, folosind un submersibil propriu. În timpul uneia dintre scufundări, a descoperit două obiecte neidentificate, care cu siguranță proveneau din activități umane.

Atunci, bărbatul a povestit că fundul Gropii Marianelor părea steril și liniștit, cu o frumusețe și viață sălbatică aparte. Victor Vescovo a spus că a putut identifica cu ușurință materiale de origine antropică. Aceasta a reprezentat a treia expediție în „Challenger Deep” din Groapa Marianelor, cel mai adânc punct oceanic. Victor Vescovo a subliniat că în majoritatea misiunilor sale a găsit foarte multe deșeuri, exprimându-și totodată speranța că observațiile sale vor conduce la o mai mare conștientizare a impactului activităților umane asupra oceanelor și vor încuraja un comportament mai respectuos față de aceste ecosisteme fragile.

„Sperăm că acest lucru va crește nivelul de conștientizare în legătură cu ceea ce le facem oceanelor. Oceanul nu este o pubelă uriașă de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu puțin mai mult respect”, a transmis el.

Expedițiile sale subacvatice au făcut parte din proiectul „Five Deeps Expedition”, care vizează explorarea celor mai adânci zone din cele 5 oceane ale lumii. Toate acestea sunt prezentate într-un documentar în 5 părți lansat în 2021.

Recordul de adâncime realizat de un scafandru a fost bătut ultima oară în 2014

Cea mai mare adâncime la care a ajuns omul este de 332,35 m. Acest record a fost atins de scafandrul egiptean Ahmed Gabr în Dahab, Marea Roșie, în data de 18-19 septembrie 2014, după un deceniu de pregătire intensă. Scufundarea a durat doar 15 minute, în timp ce ascensiunea la suprafață a durat 13 ore și 35 de minute. Ahmed, pe atunci în vârstă de 41 de ani, a fost ajutat de o echipă de asistență formată din 30 de persoane, inclusiv 9 scafandri, tehnicieni, personal medical și reprezentanți mass-media. Recordul fusese deținut anterior de Nuno Gomes din Africa de Sud, care în 2005 a reușit să ajungă la 318,25 m tot în Dahab. Acesta încă deține recordul mondial oficial pentru cea mai adâncă scufundare într-o peșteră, după ce s-a scufundat la o adâncime de 282 m în peștera Boemansgat din Africa de Sud în 1996. Cea mai adâncă scufundare efectuată de o femeie a avut loc în aceeași peșteră în anul 2004. Verna van Schaik a reușit să ajungă la adâncimea de 221 m.

La 20 iulie 2016, scafandrul turc Cem Karabay și-a bătut propriul record mondial de 71 de ore petrecute sub apă, dublându-l la 142 de ore, 42 de minute și 42 de secunde, pe plaja Yavuz Çıkarma, Cipru – un total de aproape 6 zile petrecute sub apă. Cem deține, de asemenea, recordul pentru cel mai lung timp petrecut sub apă într-un mediu controlat – 192 de ore, 19 minute și 19 secunde petrecute într-o piscină din Istanbul în 2011.

Recordul pentru scufundări la cea mai înaltă altitudine este deținut de Erno Tósoki, un scafandru și alpinist maghiar. Această ispravă a fost realizată pe 21 februarie 2016 la Ojos Del Salado, cel mai înalt vulcan de pe Pământ, situat la granița Argentinei cu Chile. Tósoki s-a scufundat într-un lac de pe partea de est a vulcanului, situat la 6.382 m deasupra nivelului mării. Cea mai mare adâncime la care a ajuns omul este de de 10.928 de metri, record deținut de Victor Vescovo.

Comentarii
  • Da’ de chipul lui Arsenie Boca descoperit pe fundul (pardon) marii, nu ziceți nimic?
    Și oricum, dacii au fost primi, acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`