Prima pagină » Actualitate » Cea mai în vârstă femeie din lume a murit la 117 ani. Ultimul mesaj lăsat familiei

Cea mai în vârstă femeie din lume a murit la 117 ani. Ultimul mesaj lăsat familiei

20 aug. 2024, 16:20,
în Actualitate

Maria Branyas Morera, o femeie de origine americană stabilită în Spania, recunoscută ca fiind cea mai longevivă persoană din lume, a încetat din viață la vârsta de 117 ani, conform unui anunț făcut marți, 20 august, de familia sa, potrivit Sky News.

Grupul de Cercetare în Gerontologie, care autentifică vârsta persoanelor care depășesc 110 ani, confirmase anterior că Maria Branyas Morera era cea mai în vârstă persoană cunoscută la nivel global, după ce călugărița franceză Lucile Randon a murit anul trecut.

„Maria Branyas ne-a părăsit. A plecat așa cum și-a dorit: liniștită, în somn și fără durere. Cu câteva zile înainte, ne-a spus: ‘Într-o zi, voi pleca de aici (…) și voi înceta să mai exist în acest corp. Nu știu când va veni acea zi, dar simt că este aproape; această lungă călătorie se va sfârși. Moartea mă va găsi obosită de la atâta trăit, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă și împăcată'”, a fost mesajul transmis de familia ei înainte de ora 11:30 (09:30 GMT), care a dorit să își amintească de „sfaturile și bunătatea ei”, conform Agerpres.

În ziua precedentă decesului său, Maria Branyas Morera a spus celor dragi:

„Nu știu când, dar în curând această lungă călătorie se va sfârși. Moartea mă va găsi epuizată după o viață atât de lungă, dar vreau să o întâmpin zâmbind, simțindu-mă liberă și împăcată”.

Cea mai în vârstă femeie din lume a murit la 117 ani

Născută la 4 martie 1907 în San Francisco (California, SUA), unde familia ei emigrase, s-a întors în Spania în 1915. În 1931, s-a căsătorit cu un medic, care a murit la vârsta de 72 de ani.

Maria a avut trei copii, dintre care unul a decedat la 86 de ani, precum și 11 nepoți și mulți strănepoți.

Fiica ei cea mică, Rosa Moret, care este în prezent octogenară, a menționat că mama sa „nu a fost niciodată internată în spital și nu a suferit niciodată vreo fractură”.

O echipă de la Universitatea din Barcelona i-a studiat ADN-ul pentru a descoperi secretul longevității sale. Unul dintre cercetători, Manel Esteller, a mărturisit că a fost impresionat de starea ei de sănătate, într-un interviu publicat în octombrie 2023 de cotidianul spaniol ABC.

„Este complet lucidă. Își amintește cu o claritate extraordinară momente de când avea doar patru ani și nu are nicio problemă cardiovasculară, ceea ce este neobișnuit la o vârstă atât de înaintată. Singurele dificultăți pe care le întâmpină sunt legate de mobilitate și de auz. Este uluitor,” a declarat geneticianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`