Prima pagină » Culinar » Cea mai gustoasă supă de fasole verde. Rețetă simplă și rapidă

Cea mai gustoasă supă de fasole verde. Rețetă simplă și rapidă

28 aug. 2024, 13:56,
în Culinar

Rețeta de supă de fasole verde este deosebit de delicioasă, constituind un prim fel ideal. Preparatul se face în aproximativ o oră și va încânta papilele gustative a întregii familii.

Acest preparat poate fi ușor modificat pentru a putea fi de post, păstrându-și totodată gustul autentic. Fasolea fiartă are o savoare deosebită care poate fi pusă în valoare prin acest preparat. Iată cum se face supa de fasole verde.

Rețetă de supă de fasole verde

Ingredientele de care aveți nevoi sunt: 700 g fasole păstăi (fasole verde, galbenă, lată sau fideluță) – proaspătă sau congelată, 4-5 morcovi, 2 cepe, cca. 200 g rădăcină de țelină, 500 g roșii zemoase sau 1 conservă de 400 g de roșii cuburi sau 500 ml de suc gros de roșii (passata), sare, 2 linguri de ulei, frunze de țelină (opțional dar recomandat). Opțional, puteți folosi pentru îngroșeală 200 ml lapte, 25 g făină, 100 g smântână groasă și un praf de sare. Nu uitați de verdeața tocată pentru decor.

Prima dată cântărim păstăile de fasole lată galbenă și le curățăm. După curățare, le trecem printr-un jet de apă rece și le scurgem. Puteți folosi, dacă vreți, și fasole congelată. Pe lângă ele, pregătim morcovii, țelina, cepele și roșiile. Țelina este ideală la acest preparat, dând un gust aparte.

Apoi tăiem păstăile de fasole lată în bucăți potrivite. Decojim, spălăm și tăiem legumele pe care le-am pregătit. Morcovii îi vom tăia în rondele mai grosuțe, cât să nu se facă terci în ciorbă. Țelina și ceapa le tăiem în cubulețe.

Trecem la fiert. Alegem o oală încăpătoare, ideal de 6 litri. În oală punem inițial morcovul și țelina la călit cu două linguri de ulei și un praf de sare. Amestecăm ocazional, în timp ce oala stă la foc mic. Morcovii fierți în ulei extrage culoarea lor și ajută la aspectul final al ciorbei. Călirea se face la foc mic pentru 6-7 minute, până ce morcovii se înmoaie un pic. Nu trebuie să se rumenească. Apoi adăugăm ceapa tocată și mai lăsăm, cu capac, pentru alte 5 minute.

Fierberea supei

Adăugăm păstăile de fasole verde peste legume și stingem tot cu aproximativ 3,5 litri de apă caldă. Apoi mai adăugăm o linguriță și jumătate de sare și lăsăm totul la fiert, fără capac, la foc mare. Acum este momentul să puneți și frunzele de țelină, dacă aveți.

Fierberea păstăilor depinde de vârsta și de soiul lor. Pentru timpul de fierbere ne orientăm prin testarea lor, dar nu mai devreme de 15 minute de fierbere efectivă. Timpul de fierbere poate ajunge și la 30 de minute.

Urmează să adăugăm roșiile tăiate. Roșiile sunt acide și se pun spre final în ciorbe pentru ca acidul să întărească celelalte legume. Mai lăsăm la fiert pentru aproximativ 5 minute.

Pentru îngroșeală, punem într-un castron mic o lingură de făină cu puțin lapte rece și amestecăm bine ca să nu se facă cocoloașe. Diluăm apoi cu un praf de sare și la final adăugăm smântâna. Smântâna trebuie să fie groasă și acrișoara, ca cea folosită la sarmale.

Turnăm apoi îngroșeala în oala cu ciorbă și amestecăm bine. Mai lăsăm la fiert doar pentru câteva minute. La final, luăm oala de pe foc și presărăm pătrunjel verde, proaspăt tocat.

Supa de fasole verde se servește fierbinte, imediat după ce o luăm de pe foc. Se va simți foarte puternic aroma păstăilor, acesta nefiind acoperit de cărnuri sau afumături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`