Prima pagină » Culinar » Cea mai gustoasă rețetă de ciorbă rădăuțeană. Rețetă originală din inima Bucovinei

Cea mai gustoasă rețetă de ciorbă rădăuțeană. Rețetă originală din inima Bucovinei

16 iul. 2024, 15:21, 1 ,
în Culinar

Ciorba rădăuțeană originală are o savoare și un gust nemaîntâlnit. Această rețetă din Bucovina, chiar dacă pare mai complicată, se poate face destul de ușor.

Ciorba rădăuțeană originală a apărut pentru prima dată în restaurantul „Nordic” din Rădăuți, județul Suceava. Renumita bucătăreasă Cornelia Dumitrescu a creat acest fel de mâncare în încercarea de a găsi o alternativă la ciorba de burtă.

Rețeta de ciorbă rădăuțeană originală

Ciorba rădăuțeană este o delicatesă tradițională românească, îndrăgită de mulți, alături de alte ciorbe populare, cum ar fi cea de perișoare și cea de văcuță. Această ciorbă cu pui își are originea în creația doamnei Cornelia Dumitrescu, expertă în gastronomie la restaurantul „Nordic” din Rădăuți. Deși prima variantă a fost preparată cu carne de curcan, acum majoritatea gospodinelor aleg puiul pentru o rețetă mai accesibilă și gustoasă.

Pentru a prepara ciorba rădăuțeană, începe prin a tăia pulpele și pieptul de pui în bucăți mai mici. Pune carnea într-o oală mare cu aproximativ 4 litri de apă și adu la fierbere, având grijă să spumezi regulat. După aproximativ 15 minute, când nu se mai formează spumă, adaugă legumele tăiate: rădăcina de pătrunjel, țelina, morcovii, păstârnacul și partea albă a prazului. Fierbe supa la foc mic timp de o oră sau până când carnea devine fragedă și se desprinde ușor de pe oase. După ce a fiert, scoate carnea și legumele din ciorbă, îndepărtează pielița de pe carne și taie-o în fâșii subțiri, pe care le reintroduci în oală.

Pentru a îmbogăți aroma ciorbei, poți tăia morcovii și celelalte legume în cubulețe mici, adăugându-le în ciorbă. În timp ce unele preferă să păstreze legumele pentru gust, altele le adaugă pentru un plus de textură. Fierbe ciorba câteva minute în plus, apoi oprește focul și lasă să se răcească puțin în timp ce prepari liezonul.

Mod de preparare

Liezonul este amestecul de gălbenușuri și smântână care va da ciorbei o consistență cremoasă. Într-un bol separat, amestecă gălbenușurile cu smântâna fermentată, iar apoi adaugă treptat 2-3 polonice din ciorba fierbinte. Amestecă bine și, după câteva minute, încorporează acest amestec în ciorba rădăuțeană, având grijă ca aceasta să nu mai fiarbă. Adaugă usturoiul zdrobit și oțetul după gust, care este singura opțiune pentru a acri ciorba; borsul sau lămâia nu sunt recomandate.

Ciorba rădăuțeană se servește cu pătrunjel proaspăt tocat, adăugând un plus de prospețime. Această rețetă, ușor de preparat, se dovedește a fi o alegere excelentă pentru zilele răcoroase, oferind nu doar un gust deosebit, ci și un sentiment de confort. De asemenea, este o opțiune mai puțin calorică comparativ cu ciorba de burtă, fără a compromite deliciul.

Ciorba rădăuțeană este un exemplu perfect de bucate tradiționale românești, îmbinând ingrediente simple într-o rețetă savuroasă. Gătind această ciorbă, nu doar că te bucuri de o masă delicioasă, ci și de o parte din cultura gastronomică românească.

Dacă nu ai încercat încă această rețetă de ciorbă rădăuțeană originală, este timpul să-i dai o șansă și să te lași sedus de aroma sa inconfundabilă!

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Wizz Air va deschide o nouă bază în România. Compania anunţă noi rute şi 100 de vouchere surpriză pentru călători
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Revenire de senzație. Grupul adulat de români decenii la rând, din nou la TV
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Ion Ion , Cluj

    ” bucovina” e numele dat de ocupanți. Ăia
    ( habsburgii)când au rupt o bucată din Țara Moldovei, au și redenumit-o imediat
    ” bucovina”.
    Sucevenii sunt moldoveni 100%, exact ca aia din Iași,Botoșani,Buzău sau Brăila. Punct🙃
    P.s: Apropo, bucătăreasa
    „bucovineancă” care a inventat ” ciorba radauțeană” e din Botoșani, deci moldoveancă! 🤭

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`