Preparat perfect pentru a servi familiei, mai ales în anotimpurile reci, ciorba de cocoș este consistentă atât prin carne, cât și prin legume, iar gustul este deosebit de gustos, alintând papilele gustative.
Rețetă ciorbă de cocoș
Rețeta nu este grea, iar în mai puțin de o ora jumătate vă puteți bucura de 12 porții de ciorbă delicioasă. Ingredientele de care aveți nevoi sunt: 1 cocoș crescut la curte, 4 morcovi, 2 rădăcini pătrunjel, 2 buc păstârnac, 1 țelină mică, 1 ceapă sau/și 2 cepe verzi, 2 buc ardei gras, 2 legături leuștean, 1 cartof, sare, 1 litru de borș, 1 gălbenuș (opțional), 100 ml smântână pentru servit.
Primul pas este de a curăța bine și de a proporționa carnea. Aceasta se pune după la fier în 3 litri de apă rece, cu o linguriță de sare. Se controlează cu o furculiță spuma dacă este bine pătrunsă.
Urmează pregătirea zarzavatului. Totul, mai puțin cartofii și ardeii grași, se spală, curăță și taie cubulețe. Apoi se călesc timp de 2 minute. Abia apoi tăiem cubulețe și cartoful, cu ardeiul gras. Peste zarzavatul călit adăugăm zeama în care a fiert carnea, împreună cu bucățile de carne. Lăsăm la fiert pentru 5 minute.
După cele 5 minute, adăugăm cartoful și ardeiul, cu sare, punem un capac și lăsăm la foc mediu pentru alte 10 minute.
Borșul fiert separat îl adăugăm în ciorbă. După ce stingem focul, putem adăuga leușteanul.
Cum se prepară tăițeii de casă
Pentru tăiței, ai nevoie doar de 3 ouă, sare și 300 g de faina. Începem cu ouăle peste care punem un vârf de linguriță de sare și amestecăm. Lăsăm 5-10 minute pentru a se intensifica culoarea. Punem făina într-un vas și facem un crater în mijloc, unde răsturnăm ouăle.
Amestecăm foarte bine, inițial cu furculița, apoi cu mâna. Frământăm aluatul bine, pe un blat și apoi îl lăsăm la odihnit pentru 10 minute. Nu uitați să-l acoperiți cu o folie de plastic sau să î-l puneți într-o pungă.
Folosind o mașină de făcut paste, facem fâșii din aluat. Prima dată mergem la dimensiunea 0, apoi mărim treptat, până ajungem la numărul 7 care e maxim, deci foaia cea mai subțire. Urmează partea de tăiat. Pentru ciorbă, vom tăia tăiței subțiri ca niște spaghete.
După tăiere, trebuie lăsați la uscat, timp de două zile. După uscare, se pot păstra într-o cutie de tablă sau carton căptușită cu hârtie albă. Putem face și mai mult deodată, pentru a avea oricând avem nevoie.
Tăițeii făcuți în casă, spre deosebire de cei cumpărați, completează perfect ciorba de cocoș care amintește de gustul din copilărie, de la țară. Ciorba gătită poate fi stinsă cu gălbenuș sau smântână și servită cu ardei iute. Acest fel de mâncare amintește întocmai de viața de la țară.