Prima pagină » Culinar » Cea mai gustoasă prăjitură cu caise și iaurt. Gust îmbietor, dulce-acrișor!

Cea mai gustoasă prăjitură cu caise și iaurt. Gust îmbietor, dulce-acrișor!

03 oct. 2023, 12:17,
în Culinar

Această prăjitură cu caise și iaurt grecesc are un miez moale, pufos și aerat. În timpul coacerii, caisele de deasupra devin moi, dulci și suculente și sunt cu siguranță punctul culminant al acestui desert. Puteți adăpta această rețetă de prăjitură folosind și alte fructe cu sâmburi, precum sunt prunele.

Cum preparăm prăjitura cu cu caise și iaurt

Rețeta de față deține un echilibru perfect între dulce și acrișor. Dacă aveți poftă de ceva dulce, îl puteți presăra ușor cu zahăr pudră înainte de servire, așa cum se obișnuiește în Austria. Această prăjitură va crește destul de mult dacă o coaceți într-o formă de 23×33 cm. Puteți folosi și o tavă mai mare, însă rezultatul final va ieși un pic mai plat. De fapt, tradițional, pandișpanul nu ar trebui să fie chiar atât de gros. Cu toate acestea, multă lume îl preferă așa.

Ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru prepararea prăjiturii se vor folosi 2 kilograme de caise proaspete și coapte (preferabil mai mici) 200 g unt nesărat, 180 g zahăr, 4 ouă mari, separate, 120 g iaurt grecesc, 1 linguriță extract de vanilie, coaja rasă de la 1 lămâie organică, un praf de sare, 300 g făînă albă de grâu, 1,5 lingurițe praf de copt, zahăr pudră (opțional). Pentru glazura de caise se va folosi (opțional) 1 lingură de gem de caise și 2 lingurițe de apă caldă (sau rom, amaretto).

Preîncălziți cuptorul la 175 de grade cu căldură sus și jos. Ungeți o tavă de copt de 23×33 cm cu aproximativ 2 lingurițe de unt moale. Spălați, tăiați pe jumătate și scoateți sâmburii din caise și puneți-i deoparte. Puteți utiliza sâmburii pentru a prepara amaretto acasă.

Cum preparăm aluatul pentru a ieși pufos

Într-un bol mare, adăugați albușurile de ou și un praf de sare. Bateți până se formează colțuri. Într-un alt bol, bateți untul, zahărul și gălbenușurile de ou până devin groase și deschise la culoare, aproximativ 5-10 minute. Adăugați iaurtul grecesc, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. Amestecați făina și praful de copt și încorporați-le ușor în amestecul de unt și ou. Adăugați jumătate din albușurile bătute pentru a destinde aluatul dens. Încorporați ușor și restul albușurilor bătute. Nivelați uniform aluatul în tava pregătită.

Așezați jumătățile de caise pe aluat, cu partea cu piele în jos. Distribuiți-le uniform și lăsați doar puțin spațiu între ele (rândurile drepte vor simplifica tăierea). Asigurați-vă că partea tăiată a caiselor este așezată orizontal, astfel încât sucul să rămână în interiorul jumătăților de caise în timpul coacerii. Coaceți timp de aproximativ 45 de minute la 175 de grade, până când devine auriu sau până când scobitoarea introdusă în prăjitură iese curată. Opțional, pentru un aspect frumos și un gust intena de caise, puteți amesteca gem de caise cu puțină apă caldă și ungeți caisele atunci când scoateți prăjitura din cuptor. Lăsați prăjitura să se răcească, tăiați-o în pătrate și savurați-o! Puteți să-l pudrați cu zahăr pudră, dacă doriți.

Această prăjitură are cel mai bun gust în ziua în care este preparată. Puteți păstra bucățile rămase în frigider, bine înfășurate, pentru a evita alterarea. Consumați în decurs de 1-2 zile. Pur și simplu, înainte de servire aduceți prăjitura la temperatura camerei, sau înfășurați-o în folie de aluminiu și încălziți la microunde pentru câteva minute. De asemenea, prăjitura cu cu caise și iaurt se poate congela cu succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`