Rețeta de musaca de cartofi cu carne tocată și smântână este una foarte ușor de preparat, nu are nevoie de multe ingrediente și este gata în timp scurt. Cu un strat gros de cașcaval, compoziție suculentă și arome îmbietoare, musacaua este un preparat consistent și delicios, ideal pentru o masă în familie.
Astăzi te aducem mai aproape de copilărie cu o rețetă de musaca foarte îndrăgită de românii din toate colțurile țării. Inițial, musacaua are origini arăbești și a sosit în Balcani pe filiera grecească. Tradițional, această musaca cu cartofi se prepară cu carne de miel sau vită dar sunt mai întâlnite variantele cu carne de porc sau pasăre.
Țin bine minte că bunica pregătea această mâncare de musaca de cartofi cu carne tocată și smântână mai des nu doar pentru că era gustoasă, dar mai ales pentru că era sățioasă, se putea servi și rece, putând astfel fi luată de bunicul la pachet când mergea pe deal la treierat.
Această musaca de cartofi cu carne tocata și smântână este fantastică!
De ce ingrediente vom avea nevoie pentru această rețetă: 1 kg carne de vită tocată (puteți foarte bine să folosiți și carne de curcan sau de pui, dacă optați pentru o carne mai slabă), 10 cartofi tăiați felii, 2 morcovi tăiați cubulețe, 2 cepe tocate mărunt, 1 conservă pulpă de roșii, 200 g cașcaval ras, 200 g smântână, 3-4 linguri de ulei, 1 legătură pătrunjel și mărar tocat, 2 ouă, un plic de condimente pentru carne tocată, 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță piper și sare după gust.
Cum preparăm cartofii pentru rețeta de musaca de cartofi cu carne tocată și smântână
Dacă doriți o variantă mai light de musaca de cartofi cu carne tocată și smântână, puteți să renunțați la cartofii prăjiți și să îi înlocuiți cu cartofi fierți. Bineînțeles, musacaua gătită cu cartofi prăjiți este o variantă clasică, iar servită alături de o salată mare, cu verdeață, reprezintă un prânz absolut delicios.
Dar, puteți la fel de bine să fierbeți cartofii în coajă (în apa cu sare cam 20 de minute, apoi îi lăsăm să se răcească, îi curățăm și îi tăiem felii groase de 3-4 mm), așteptați să se răcească, îi decojiți și îi tăiați felii. Astfel veți obține un preparat mai sărac în calorii, dar la fel de gustos.
Într-o tigaie non-aderentă încingem două lingurițe de ulei și tragem ceapa și roșia la tigaie. Adăugăm apoi carnea și o frigem până se albește. Condimentăm cu mirodeniile și adăugăm mărarul și pătrunjelul tocat mărunt. Lăsăm să fiarbă acoperit la foc domol, pentru aproximativ 20 de minute până scade sosul format.
După ce ați terminat de pregătit amestecul de carne și cartofii, rețeta de musaca de cartofi cu carne tocată și smântână devine extrem de simplă. Punem straturi suprapuse de cartofi și carne, iar la final adăugăm amestecul de smântână, ouă și cașcaval. Țin minte că bunica mai adăuga și suc de roșii preparat în casă de dânsa pentru a da puțină culoare crustei.
La final dăm musacaua la cuptorul dinainte încălzit la 200 de grade C, pentru aproximativ 30 de minute, apoi reducem temperatura la 180 de grade C și lăsăm până se rumenește frumos deasupra. După ce ați scos musacaua de la cuptor, tot ce vă rămâne de făcut este să îi chemați pe cei dragi la masă.
Cele mai potrivite băuturi lângă musaca de cartofi cu carne tocată și smântână sunt berea blondă și vinul, fie el roșu sau alb. Poftă bună!