Prima pagină » Culinar » Cea mai gustoasă mâncare de ciuperci de post! Apetisantă și colorată, numai bună de pus pe masă!

Cea mai gustoasă mâncare de ciuperci de post! Apetisantă și colorată, numai bună de pus pe masă!

06 aug. 2024, 13:14,
în Culinar

Mâncarea de ciuperci de post e o rețetă tare simplă, e așa de frumos colorată că nu are cum să nu fie gustoasă. Are o aromă bogată, aspect îmbietor și gustul sărbătoresc rimează pe deplin cu rigorile psotului ortodox.

Mâncarea de ciuperci de post se potrivește perfect cu o mămăliguță sau cu o porție de orez, făcând din acest preparat o mâncare hrănitoare și sățioasă.

Ingrediente pentru mâncarea de ciuperci de post

Pentru această rețetă aveți nevoie de 500 gr de ciuperci proaspete, se pot folosi ciuperci champinion, dar și orice ciuperci vă sunt pe plac – bureți, gălbiori, ciuperci brune, pleurotus, 100 gr de ceapă, 1-2 căței de usturoi, după cât de mari sunt și după cât de usturoiat vă place, 100 – 150 gr de ardei, 30 de ml de ulei 150 ml de passata de roșii sau 2 roșii mari, opărite, decojite de pieliță și tăiate în cuburi, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.

Primul pas pentru a prepara mâncarea de ciuperci de post este să curățați și să tocați ceapa și să zdrobiți usturoiul. Ardeii se taie fâșii sau cubulețe sau îi puteți lăsa mai mărișori pentru a-și păstra ceva din textură. Ciupercile se curăță bine și se taie în sferturi sau jumătăți, după cât sunt de mari.

Mulți oameni fac greșeala de a crede că ciupercile trebuie să fie înmuiate pentru a fi curățate corespunzător înainte de preparare. Cu toate acestea, trebuie făcut exact opusul. Când ciupercile sunt înmuiate în apă pentru mult timp, nu numai că absorb apa, ceea ce le face tari în timpul gătitului sau pregătirii la abur, dar chiar și nutrienții valoroși și gustul plăcut și intens se vor pierde.

În loc să le înmuiați, trebuie să le spălați bine pe o strecurătoare, sub un jet puternic de apă, învârtindu-le constant, astfel încât toate bucățile să fie spălate uniform.

Modul de preparare

Se încinge pe foc mediu o tigaie sau o cratiță largă, încăpătoare, se adaugă uleiul și apoi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, presărându-se de la început și cu puțină sare. Se călește 2-3 minute, cât să înceapă să se înmoaie ceapa.

În tigaie se adaugă ardeiul, se amestecă, se reduce focul și se călesc legumele în continuare timp de 6-7 minute. Atenție, nu urmărim să le rumenim, doar să se înmoaie, așa că e bine să supravegheați tigaia în acest răstimp și să mai amestecați din când în când.
După ce ceapa s-a înmuiat de-a binelea, măriți din nou focul la mediu, urmând să adăugați imediat ciupercile.

Ei bine, dacă tot faceți o mâncare de ciuperci, a venit, în sfârșit, rândul ciupercilor! Le puneți în tigaie pe toate deodată și amestecați. Măriți focul puțin pentru că ciupercile vor lăsa multă apă care e bine să se evapore rapid. Nu vă îngrijorați dacă tigaia pare cam încărcată în această fază! Foarte repede, ciupercile vor pierde din volum și vor încăpea perfect.

După ce ciupercile și-au pierdut, se adaugă passata de roșii, bulionul sau roșiile proaspete, decojite de pieliță și tăiate cubulețe. Se fierbe totul împreună la foc mediu încă 10-12 minute, cât să fie mâncarea de ciuperci potrivit de scăzută, după gustul vostru.

În final, se asezonează mâncarea de ciuperci de post cu sare și piper și se presară cu pătrunjel verde tocat pentru ca mai apoi să fie servită caldă, alături de garnitura preferată.

Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
Bugetul.ro
Moartea milionarului din Pipera a lăsat în urmă o companie care deține numeroase imobile în toată Capitala. Cine a fost Mario Felice, fondatorul Nusco
a1.ro
Chef Ștefan Popescu și chef Alexandru Sautner, primele reacții după Finala Chefi la cuțite, sezonul 15. Ce au transmis
Playtech.ro
Anunțul făcut de Cleopatra Stratan după 4 ani de căsnicie: “Așa o să ne fie!”
observatornews.ro
Guvernul pregăteşte concedieri la stat şi eliminarea sporului de antenă. Soluţiile propuse de Iancu Guda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Chiftele de pui cu susan. Rețeta rafinată a unui chef
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Ilie Bolojan i-a lăsat un bilețel lui Nicușor Dan pe care i-a scris o dată și cel mai mare eveniment care a marcat România
Playtech.ro
Testul simplu care îți arată dacă telefonul te ascultă. Experții în securitate cibernetică arată cum poți afla adevărul în câteva minute
Dailybusiness.ro
Marilu, acuzații grave la adresa fostului iubit: „Pot să recunosc, după atât timp, că am fost bătută de el”
RomaniaTV
MApN, anunț important, de ultimă oră, care îi vizează pe toți românii. Ce urmează să se întâmple
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`