Prima pagină » Culinar » Cea mai gustoasă ciorbă ardelenească cu afumătură. Rețeta din străbuni pentru o ciorbă gustoasă și aromată

Cea mai gustoasă ciorbă ardelenească cu afumătură. Rețeta din străbuni pentru o ciorbă gustoasă și aromată

20 mai 2024, 12:51,
în Culinar

Ciorba ardelenească cu afumătură este una dintre cele mai delicioase feluri de ciorbă din regiunea Transilvaniei. Aceasta mai este cunoscută ca și supă de cartofi sau „zupa de crumpi” și se face cu ciolan afumat, costiță sau chiar cu cârnați afumați.

Acest fel de mâncare este bun atât pentru perioada rece, cât și în timpul verii, atunci când simți nevoia de o masă mai bogată în calorii, cu un plus de savoare. Aceasta de obicei se servește cu smântână groasă, inele de ceapă roșie și, desigur, ca în orice fel de mâncare din Ardeal, cu tarhon și pătrunjel.

Ciorba ardelenească cu afumătură

Este bine știut că cei din Transilvania, în special din Ardeal, nu se dau în vânt după borș și ciorbe acre, iar smântâna ține de multe ori locul acestor ingrediente. În Ardeal, de fapt, orice fel de mâncare pe bază de carne, cartofi și lichid se denumește supă, termenul ciorbă fiind împrumutat mai târziu, de peste munți

Influențele austro-ungare încă se simt puternic în meniul culinar al Ardealului. Dacă în Austria se zice „Kartoffelsuppe”, iar în Ungaria „Krumplileves”, în Ardeal la fel se zice „supa de cartofi”.

De preferat este să alegeți ciolanul afumat, cel crud și doar afumat, nu prefiert, pentru un gust mai tradițional. El însă poate fi înlocuit și cu costiță afumată de casă sau, desigur, cu niște cârnați afumați, poate chiar picanți.

Chimenul este un ingredient esențial în multe mâncăruri din Ardeal și Banat, oferind nu doar o aromă și un gust plăcut, ci și beneficii pentru digestie. Totodată, paprika (boiaua dulce) contribuie cu savoarea și aroma sa unică la această minunată rețetă. În Ardeal, ciorbele nu sunt niciodată „albe”, fiind mereu colorate, chiar și ușor, cu puțină paprika.

Pentru început, avem nevoie de un kg de afumătură, 3 sau 4 cepe albe, 2 morcovi, o rădăcină de păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o țelină medie, doi ardei roșii sau kapia, o lingură de semințe de chimen, trei linguri de boia dulce, un kilogram de cartofi, sare și piper pentru gust.

Pentru un gust și mai bun, recomandăm de asemenea smântână acrișoară, grasă, de cel puțin 20% grăsime, 2 cepe roșii, o linguriță de oțet, puțin ulei și tarhon proaspăt sau în oțet.

Cum se prepară ciorba ardelenească

Mai întâi, curățăm ciolanul de piele și îl punem la fiert întreg, direct în apă rece, cu capacul pus. Tot acest proces durează în jur de două ore; se completează periodic cu apă și se testează cu furculița dacă este fiert și cade de pe os.

Dacă folosiți costiță afumată, procedați similar, însă timpul de gătire va fi considerabil mai scurt. Pentru cârnații afumați, timpul de gătit scade și mai mult, aceștia fiind tăiați în rondele de 2 cm care fierb rapid și pot fi adăugați împreună cu legumele.

Se curăță carnea de pe os și se taie în cubulețe. Se taie și ceapa, ardeii kapia, la fel și cartofii, și apoi se clătesc toate în apă rece. Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul și țelina se decojesc și se dau pe răzătoare, în ochiuri mari, pentru a obține „franjuri”.

Zeama rămasă de la fiert se păstrează. Oala se așază pe foc, iar ceapa și ardeiul tocate, împreună cu morcovul călit și restul albiturilor rase, se adaugă primele. Chimenul (o lingură bună de semințe) trebuie pus acum. Se adaugă 1 L de apă proaspătă, se aduce totul la fierbere și se lasă să clocotească molcom aproximativ 30-40 de minute.

Pe măsură ce apa scade, trebuie completată. Se adaugă și boiaua dulce (paprika) – 3 linguri bune. În această regiune, mâncărurile nu se înroșesc cu roșii sau bulion, ci cu paprika. Cartofii, scurși de apa în care au stat, se adaugă acum, deoarece fierb mai repede decât restul legumelor. În acest moment, și bucățile de ciolan dezosat se pun în oală.

Totul trebuie să mai fiarbă 20-30 de minute. Cartofii trebuie testați dacă sunt fierți. Se poate completa cu lichid, dacă e necesar, însă nu chiar la final, deoarece apa suplimentară trebuie să fiarbă cel puțin 10 minute în ciorbă.

După acest timp, se gustă din nou pentru sare și, dacă e necesar, se adaugă un pic în plus. Legumele absorb sarea. Rădăcinoasele rase se „topesc” în ciorbă și o îngroașă frumos. Gata! Se stinge focul și ciorba de cartofi cu afumătură se lasă 10 minute să se liniștească.

Ciorba ardelenească cu afumătură este una dintre cele mai delicioase preparate din zona Transilvaniei. Având un gust unic, dar și delicios, rămâne una dintre cele mai populare rețete din vestul țării.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Tupeu de bugetar. E casieriță la primărie, dar nu poate lucra cu banii, că are scutire de la medic
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025