@ Chiar daca este prezentata ca un manager de „succes” si ca o persoana „extraordinara”, in spatele administratorului vremelnic al Operei Nationale Romane din Iasi se ascund o serie de lucruri si de fapte ingrozitoare! @ Concret, chiar in aceasta perioada, balerina Beatrice Rancea a primit cea mai grea si dura lovitura din partea instantelor de judecata @ Artistul Gabriel Gheorghita, cel care a fost dat afara abuziv de la ONRI, a castigat trei procese istorice! @ Prin decizii DEFINITIVE si IREVOCABILE, acesta a fost reangajat la Opera din Iasi si trebuie sa primeasca daune morale, totalizand 12.000 lei, pe langa care se adauga si obligatia de plata a unei despagubiri reprezentand salariile din octombrie 2013 pana in aprilie 2016, de aproximativ 90.000 lei @ Mai mult, Rancea s-a ales si cu o plangere penala.
Exact la momentul in care Beatrice Rancea, managerul Operei Nationale Romane din Iasi (ONRI) este scoasa in prim-plan ca un sef de institutie culturala de „succes” si ca o persoana „extraordinara”, aceasta a primit cea mai grea lovitura posibila! Prin decizii DEFINITIVE si IREVOCABILE, artistul Gabriel Gheorghita, unul dintre cei mai buni din tara, a fost reangajat la Opera din Iasi si trebuie sa primeasca daune morale, totalizand 12.000 lei, pe langa care se adauga si obligatia de plata a unei despagubiri reprezentand salariile din octombrie 2013 pana in aprilie 2016, de aproximativ 90.000 lei. Mai mult, Rancea s-a ales si cu o plangere penala. Toate acestea dupa ce a fost dat afara, prin semnatura managerului ONRI, intr-o maniera brutala si care nu a respectat legea.
O decizie istorica in mediul cultural iesean
Plecand de la toate acestea, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au obtinut declaratii in exclusivitate, atat din partea baritonului Gheorghita, dar si de la avocatul acestuia. Detaliile oferite de acestia sunt extrem de interesante. „Debutul problemelor domnului Gheorghita are loc in urma deciziei de evaluare a competentelor profesionale emisa de ONRI la finalul lunii mai din 2013, decizie desfiintata de Tribunalul Iasi pentru nelegalitate si netemeinicie, instanta subliniind mai multe aspecte de incalcare abuziva a procedurii legale de evaluare. In sinteza, s-a retinut ca evaluarea nu a fost efectuata de catre seful de departament, care era in contact direct cu activitatea zilnica a domnului Gheorghita, ci de catre managerul institutiei, persoana care nu avea competenta procedurala si nici tehnica pentru a face o astfel de apreciere. In paralel cu procedura judiciara de constatare a valabilitatii sau nevalabilitatii acestei decizii, s-a procedat la concedierea domnului Gheorghita pe motivul presupusei necorespunderi profesionale, decizie comunicata in data de 30.10.2013.
Citeste si: Dezvaluiri explozive despre Beatrice Rancea, managerul Operei iesene
Ulterior, o noua decizie de concediere a fost emisa in data de 04.12.2013, de aceasta data motivat de lipsa acestuia de la serviciu, desi instanta a retinut din probele administrate ca domnul Gheorghita nu a mai fost inclus in activitatea artistica a institutiei in ultimii doi ani anteriori concedierii. Toate cele trei decizii emise de ONRI au fost desfiintate de instantele de judecata, in cadrul a trei dosare diferite, respectiv, Decizia nr. 1937/2013 a facut obiectul dosarului nr. 7723/99/2013, Decizia nr.66/2013 a facut obiectul dosarului nr. 11644/99/2013 si Decizia nr. 86/2013 a facut obiectul dosarului nr. 107/99/2014. In fiecare dintre cele trei dosare, i s-au acordat domnului Gheorghita daune morale, totalizand 12.000 lei, pe langa care se adauga si obligatia de plata a unei despagubiri reprezentand salariile din octombrie 2013 pana in aprilie 2016, de aproximativ 90.000 lei”, dezvaluie avocatul artistului, Florin Popovici.
Citeste si: SCANDALOS! Beatrice Rancea elimina toti artistii incomozi de la Opera Iasi
Dosar penal pentru abuz în serviciu
In continuare, extrem de important este si faptul ca, pe numele managerului Beatrice Rancea este deschis si dosar penal pentru abuz in serviciu. „Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi se afla deschis si un dosar penal, in urma plangerii formulate de catre domnul Gheorghita, pentru savarsirea infractiunilor de nerespectare a hotarârilor judecatoresti în modalitatea refuzului de a reîncadra în munca un salariat, prevazuta si sanctionata de art. 287 alin. 1 lit. d din Codul penal si abuz in serviciu, fapta prevazuta si sanctionata de art. 297 din Codul penal, depusa in data de 10.07.2015 si in care, in mod inexplicabil, nu s-a efectuat nici pana azi, cel putin, audierea domnului Gheorghita, desi situatia reclamata, prin natura ei are un caracter urgent. In momentul de fata, a avut loc reincadrarea domnului Gheorghita, si aceasta cu intarziere de patru luni, avand in vedere ca solutia de reincadrare a fost cunoscuta din data de 18.12.2015, reincadrarea intervenind in luna aprilie 2016″, a concluzionat avocatul. Curios este ca despagubirile datorate baritonului vor fi suportate, in mod paradoxal, de catre institutie si nu de catre managerul care a semnat toate actele abuzive, desfiintate de instante.
Nimeni nu-i va putea da timpul pierdut inapoi
In final, Gabriel Gheorghita afirma ca are un sentiment ca s-a facut dreptate, cu toate ca a avut de suferit extrem de mult in toata perioada in care a fost „exclus” de la Opera. „Dupa aproape trei ani s-a facut dreptate! Partea pozitiva din toti acesti ani este ca, profesional, nu am stat degeaba, iar asta este foarte important. Desigur, nimeni nu va reusi sa-mi dea inapoi anii pierduti sau tensiunile avute sau tot ceea ce am avut de suportat. Rog doar ca oamenii sa vada ceea ce sunt artistii si dincolo de scena, sa vada ca sunt mai multi colegi in situatia mea si sa nu uite ca activitatea noastra are in spate multa munca si performante deosebite”, a mentionat Gheorghita. Contactata telefonic de reporterii BZI pentru a oferi un punct de vedere in fata acestor verdicte, Beatrice Rancea nu a fost gasita pentru a oferi lamuriri. „Doamna Rancea este in repetitii, apoi in sedinta. Astazi (ieri – n.r.), este imposibil de gasit”, a baiguit secretara acesteia.