Prima pagină » Titlurile zilei » Cea mai frumoasă tânără fermier din Iași a primit un cadou de 40.000 de euro! La numai 20 de ani a preluat terenurile agricole ale părinților și vrea să dezvolte o afacere de succes – FOTO

Cea mai frumoasă tânără fermier din Iași a primit un cadou de 40.000 de euro! La numai 20 de ani a preluat terenurile agricole ale părinților și vrea să dezvolte o afacere de succes – FOTO

18 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Delia Meșteru, o tânără fermier din Iași, va investi în afacerea din mediul rural fonduri europene în valoare de 40.000 de euro. Tânăra a muncit în Olanda, dar s-a întors în țară pentru a deveni antreprenoare. Vrea să continue studiile în domeniul agricol și sfătuiește tinerii să se orienteze către afaceri în acest sector

Delia Meșteru este o tânără fermier din Iași care face parte din noua generație de agricultori, cu spirit antreprenorial, ce vor să dezvolte afaceri de succes cu fonduri europene. Ieșeanca în vârstă de 20 de ani, din comuna Andrieșeni, s-a întors din străinătate pentru a demonstra că și în România tinerii pot avea afaceri de succes, în domeniul agricol. A depus proiect în măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, componenta diaspora, în acest an.

A reușit să acceseze fondurile europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), astfel că în curând va primi prima tranșă de plată. Valoarea proiectului este de 40.000 de euro, iar suma ce o va primi este de 30.000 de euro, după ce va semna contractul de finanțare. Restul banilor vor fi virați în cont în maximum 3 ani de la demararea proiectului, dacă va îndeplini planul de afaceri menționat în dosarul de finanțare. Tânăra antreprenoare și-a propus să mărească exploatația, să achiziționeze utilaje agricole și să investească într-un sistem de irigații.

Delia Meșteru, o tânără fermier din Iași, care a muncit în străinătate, s-a întors acasă pentru a investi într-o afacere agricolă

Delia Meșteru a muncit în Olanda timp de 6 luni, într-un abator. A plecat să muncească în străinătate pentru a economisi banii necesari unui start în viață, mai exact pentru a demara o afacere în domeniul agricol. A reușit să pună deoparte câțiva bani pe care i-a cheltuit cu firma de consultanță care a ajutat-o cu proiectul. Încurajată de părinții care au trăit numai din agricultură, tânăra a depus proiect eligibil, care a îndeplinit toate condițiile de finanțare, iar acum abia așteaptă să primească banii de la AFIR.

„Eu am preluat pământul de la părinții mei, vreo 2,5 hectare. Am accesat fondurile europene pentru a mări exploatația și pentru a achiziționa utilajele agricole cu care să lucrez terenul. Am pus pepeni, fasole, lucernă. Practic, am diversificat pentru a avea mai multe tipuri de culturi și pentru a fi mai ușor să le vindem. Nu ne facem probleme cu desfacerea, cu vânzarea, pentru că avem mai multe locuri unde să dăm produsele. Avem contracte cu diverse firme care preiau ce producem, deci asta nu este o problemă pentru noi”, susține tânăra fermier, care spune că nu s-ar mai întoarce niciodată în Olanda și nici nu vrea să mai lucreze în străinătate.

Delia Meșteru, tânără fermier: „Pentru mine a fost foarte greu, de aceea nu vreau să mă mai întorc”

Chiar dacă Delia câștiga bani frumoși în Olanda și reușea să pună deoparte 1.000 de euro, lunar, aceasta nu s-ar mai întoarce acolo.

„Am lucrat în Olanda, la un abator. Am vrut un loc de muncă în alimentație, de aceea am plecat din țară să lucrez în acest domeniu, iar un loc potrivit de muncă, unde puteam să câștig ceva bănuți să pot economisi, a fost la un abator. Am reușit să strâng niște bani, pentru că de asta plecasem în străinătate. Lucram la recepție. Practic, eu recepționam marfa, făceam documente, nu mă ocupam de tranșarea cărnii. Toată lumea pleacă pentru bani în străinătate și erau mulți români care munceau acolo. Dar e foarte greu. Pentru mine a fost foarte greu, de aceea nu vreau să mă mai întorc sau să lucrez în altă țară. Acolo se muncește. Nu poți să nu muncești, pentru că de asta ai venit, să strângi niște bani”, susține Delia Meșteru.

Alți trei tineri din Iași care au muncit mulți ani în străinătate, s-au întors în comuna natală, unde au înființat „Cooperativa Natural”  prin intermediul căreia vând produse lactate, legume și fructe de pădure fără chimicale.

Numărul tinerilor care au muncit în străinătate și se întorc în țară pentru a înființa afaceri de succes este în creștere

Tânăra din comuna Andrieșeni este pasionată de make-up, dar nu vrea să urmeze o carieră în acest domeniu. Vrea să se specializeze în agricultură, de aceea se gândește să se înscrie la facultate.

„Eu am terminat Liceul Tehnologic. M-am gândit mult dacă să plec sau nu în străinătate, dar, în cele din urmă, am ales această cale. Dar, după această perioadă grea, din Olanda, am zis că mă întorc acasă și continui munca părinților. Am reușit să depun proiectul pentru a accesa fondurile europene, nu a fost ușor nici aici, dar acum aștept primii bani pentru a continua activitatea. Mă gândesc să fac și o facultate pentru a fi mai pregătită în acest domeniu”, susține Delia Meșteru, tânăra fermier din comuna Andrieșeni.

Un alt tânăr fermier din Iași, pasionat de fitness, este Daniel Florici. Ieșeanul a deschis o sală de fitness în orașul Târgu Frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *