Prima pagină » National » Cea mai frumoasă gară din România! A fost declarată monument istoric și turistic
Cea mai frumoasă gară din România! A fost declarată monument istoric și turistic

Cea mai frumoasă gară din România! A fost declarată monument istoric și turistic

19 aug. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Cea mai frumoasă gară din România este considerată a fi Gara Piatra Neamț. Gara are o istorie fabuloasă, fiind locul de unde România a intrat în Al Doilea Război Mondial. Renovarea gării în anul 2013 a costat 25 de milioane de lei. Iată de ce Gara Piatra Neamț a fost declarată monument istoric și turistic.

Cea mai frumoasă gară din România!

Gara Piatra Neamţ este considerată una din cele mai frumoase gări din România, pe această listă figurând și cea din Sinaia, Curtea de Argeş și Vatra Dornei. Gara Piatra Neamț a fost ridicată de un antreprenor italian care a vrut să pună amprenta stilului asupra arhitecturii sale.

„Actuala gară Piatra Neamţ a fost inaugurată pe 2 octombrie 1913 şi este monument turistic şi istoric.”

La 100 de ani de la darea în folosinţă, în 2013, Gara Piatra Neamţ a beneficiat de o renovare cu fonduri europene în valoare de 25 de milioane lei.

Frumoasa gară din Piatra Neamț a fost și locul de unde țara a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și cel unde s-au filmat scene pentru unul dintre cele mai importante filme din cinematografia internațională, „Tinerețe fără bătrânețe.” Gara Piatra Neamț este declarată monument istoric și turistic, fiind extrem de apreciată de români, dar și de turiștii străini.

Traseul feroviar care atrage sute de turiști anual

Românii se pot mândri cu prima cale ferată de munte din România. Este vorba despre calea ferată Oravița-Anina, inaugurată pe 15 decembrie 1863. Calea ferată este unică în lume, întinzându-se pe o distanță de 33,4 kilometri și străbătând 14 tuneluri și 10 viaducte. Calea ferată Oravița-Anina este o perlă ascunsă a țării, adorată de turiștii pasionați de natură și de trasee spectaculoase. Traseul feroviar este uluitor și străbate păduri dese, râuri sălbatice, stânci masive și panorame de basm.

O veste bună este aceea că se va inaugura o nouă cale ferată în România. Este vorba de tronsonul de cale ferată care leagă Curtici și Sighișoara. Trenurile vor circula cu 160 km/h, după ce linia va fi modernizată. Este vorba de 380 de kilometri de cale ferată care ar trebui parcurși în două ore.

,,Până la sfârşitul acestui an, de la Curtici până la Sighişoara se va circula pe o linie reabilitată, modernizată complet, care va permite viteza de 160 kilometri la oră.”, a declarat Sorin Grindeanu.

Autoritățile au anunțat că se modernizează și calea ferată Predeal – București – Constanța. Modernizarea secţiunii de cale ferată Predeal – Bucureşti – Constanţa, proiect de 500 de milioane de euro, care va permite călătoria cu trenul din Bucureşti la munte şi la mare cu o viteză apropiată de cea cu care se merge în restul ţărilor europene. De asemenea, se construiește cel mai mare tunel feroviar din România aflat pe ruta Brașov – Sighișoara. Este cel mai complex proiect de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Tunelul va avea la final 6,9 kilometri și va fi cel mai lung din țară. Lucrările ar fi trebuit să fie gata anul acesta. Reabilitarea căii ferate Brașov-Sighișoara costă peste un miliard de euro. Lucrările au început în 2020, după trei ani de licitații și sunt în mare întârziere. La finalizarea proiectului, trenul va parcurge distanța Brașov – Sighișoara într-o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024