Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de tocăniță de legume cu orez pentru iarnă

Cea mai delicioasă rețetă de tocăniță de legume cu orez pentru iarnă

17 ian. 2025, 16:24, 1 ,
Redacția BZI în Culinar

Tocănița de legume cu orez pentru iarnă este o mâncare tradițională românească apreciată pentru gustul său bogat și pentru faptul că poate fi păstrată pe termen lung.

Această rețetă reprezintă o soluție excelentă pentru a conserva aromele proaspete ale legumelor de vară, aducând în sezonul rece un preparat sănătos și hrănitor. Combinând legume de sezon cu orez, această tocăniță este nu doar gustoasă, ci și plină de vitamine și substanțe nutritive, fiind ideală pentru mesele de familie din zilele friguroase de iarnă.

Tocănița de legume cu orez pentru iarnă

Pentru prepararea acestui fel de mâncare, se folosesc roșii bine coapte, ceapă, morcovi, ardei kapia sau gogoșari, orez, ulei, foi de dafin, sare și piper. Începutul rețetei implică pregătirea ingredientelor, care trebuie să fie proaspete și de bună calitate. Ceapa se taie fie solzișori, fie mărunt, în funcție de preferințe, iar morcovii se dau pe răzătoarea mare. Într-o cratiță adâncă, ceapa se călește în ulei timp de aproximativ zece minute, după care se adaugă morcovii și se continuă călirea încă zece minute. În acest timp, ardeii, tăiați în cubulețe mici, sunt pregătiți pentru a fi adăugați în cratiță. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, astfel încât aromele să se îmbine armonios, iar consistența să fie uniformă. Condimentele, precum sarea, piperul și foile de dafin, sunt adăugate pentru a da preparatului un gust deosebit.

Mod de preparare

Între timp, orezul se fierbe separat în apă, apoi este scurs și clătit cu apă rece pentru a-i păstra textura. După o jumătate de oră de fierbere a legumelor, se adaugă sucul de roșii proaspăt pregătit, care completează rețeta prin savoarea sa bogată și ușor acrișoară. Preparatul se lasă la foc mic până când uleiul începe să se ridice deasupra compoziției, semn că legumele sunt bine pătrunse, iar sosul a căpătat consistența dorită. Amestecarea constantă este esențială pentru a preveni lipirea ingredientelor de fundul cratiței. În final, orezul fiert se adaugă în amestec și se mai lasă totul pe foc timp de zece minute pentru ca aromele să se omogenizeze.

Când tocănița este gata, aceasta se pune fierbinte în borcane sterilizate, asigurând astfel o conservare optimă. Borcanele umplute se introduc în cuptor pentru o sterilizare suplimentară de aproximativ 20-25 de minute, după care se lasă la răcit, învelite în pături. Acest proces permite menținerea unei temperaturi constante, prevenind formarea condensului. Odată ce borcanele s-au răcit complet, acestea pot fi depozitate în cămară, fiind gata să aducă un strop de vară în mesele de iarnă. Tocănița de legume cu orez nu doar că păstrează savoarea și prospețimea ingredientelor, dar oferă și o modalitate practică de a economisi timp în bucătărie în lunile friguroase.

Tocănița de legume cu orez pentru iarnă este o mâncare tradițională românească apreciată pentru gustul său bogat și pentru faptul că poate fi păstrată pe termen lung.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Bugetul.ro
Bulgarii ne cumpără uleiul de gătit. Argus Constanța va fi deţinută de cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui brut și rafinat de la sud de Dunăre
redactia.ro
A fost cutremur puternic în această noapte. Sunt sute de morți și răniți
Bugetul.ro
Ura Ancăi Alexandrescu pentru Victor Ponta are o cauză neobișnuită. Fostul premier al României a dezvăluit de ce nu-l suportă vedeta de la Realitatea Plus
a1.ro
Insula Iubirii, 2 septembrie 2025. Cum a reacționat Marian când a văzut-o pe Bianca la ultima Ceremonie a focului. Ce a urmat
Playtech.ro
Unde sunt făcute lactatele 'Cămara Noastră' de la Lidl? Fabrica are o istorie aparte
observatornews.ro
Livrator asiatic, încolţit de trei bărbaţi, după un incident în traficul din Bucureşti
Playsport.ro
Ce vorbeau dictatorii Xi, Putin și Kim când credeau ca nu-i aude nimeni și microfoanele sunt oprite: “Există șansa de a trăi până la 150 de ani”
Evz.ro
Poți să iei amendă mare dacă frânezi într-o situație banală. Schimbare în lege
realitatea.net
Nativul din zodiac care va avea parte de un nou început din septembrie: îl așteaptă schimbări majore
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
ANM a emis cod portocaliu de furtuni cu grindină și vijelii. Localitățile aflate sub alertă imediată
Dailybusiness.ro
Mesele cu carne, un lux pentru milioane de europeni. Unde se clasează România în clasamentul Uniunii Europene
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, din nou împreună. Anunțul care i-a bucurat pe fani!
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
O nouă BOMBĂ în showbiz! Încă un cuplu celebru din România s-a DESPĂRȚIT! Erau logodiți și se pregăteau de nuntă, dar au anulat tot!
redactia.ro
Cine este milionarul român care și-a pus în cavou calculator și aer condiționat.  De ce a făcut acest lucru
ego.ro
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...
Comentarii
  • Voi ati auzit sau v-a spus cineva ca daca publici o reteta culinara, acea reteta TREBUIE sa contina, OBLIGATORIU si CANTITATILE folosite ? Vai de capul vostru cu retetele voatre de la rubrica Culinar !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 septembrie 2025
04 septembrie 2025