Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de tocăniță de legume cu ciuperci. Un preparat sănătos ce te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus

Cea mai delicioasă rețetă de tocăniță de legume cu ciuperci. Un preparat sănătos ce te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus

14 iun. 2024, 11:09,
BZI.ro, în Culinar

Tocănița de legume cu ciuperci are aproximativ aceleași ingrediente ca zacusca de ciuperci. Totuși, modul în care le gătim transformă preparatul într-una dintre cele mai delicioase și hrănitoare mese.

Pentru tocănița de legume cu ciuperci vom folosi hribi sau ciuperci pleurotus, acestea având o aromă și un gust mult mai puternic decât celelalte tipuri de ciuperci. Rețeta este foarte simplă de făcut și nu necesită mult timp, cu toate acestea preparatul mai mult ca sigur te va face să îl pui pe lista de favorite.

Tocănița de legume cu ciuperci

Pentru început, avem nevoie de următoarele ingrediente: aproximativ 2,5 kg de hribi curățați sau orice alt tip de ciuperci pe care le preferați, această cantitate ne va ajuta să obținem în jur de 4 porții de tocăniță. Mai avem nevoie de 2,5 kg de ceapă roșie sau albă, 2 kg de morcov, un kilogram de ardei gras, jumătate de kilogram de gogoșari, patru ardei iuți (puteți pune mai mulți sau mai puțini, în funcție de cât de iute doriți preparatul), aproximativ 500 ml de ulei de floarea-soarelui, 600 grame de pastă de tomate, 100 ml de oțet de mere, de preferat cel de 9 grade, 120 grame de usturoi, un praz, 25 grame de sare neiodată, piper după gust și câteva frunze de dafin.
Acestea sunt ingredientele principale, însă dacă doriți să adăugați alte legume, precum vânătă sau legume rădăcinoase, puteți face acest lucru. Această rețetă reprezintă mai degrabă un model sugestiv.

Mod de preparare

Primul pas este să tăiem ceapa. Taie 2,5 kg de ceapă, feliaz-o subțire și împarte-o în 3 părți egale. Taie un praz în jumătate, apoi în felii subțiri. Curăță cei patru ardei iuți, înlătură nervurile și semințele și taie-i în felii subțiri. Încinge 500 ml de ulei de floarea-soarelui într-o oală.
Pentru a începe, aromatizează uleiul prin adăugarea a 2-3 căpățâni de usturoi întregi. Adaugă ardeii iuți tăiați și lasă să se gătească timp de aproximativ 1,5 minute. Presară 6 frunze de dafin și o lingură de piper proaspăt măcinat. Amestecă ceapa și prazul tăiate bine, apoi adaugă 20-25 grame de sare fără iod și 100 ml de oțet de 9 grade, lăsând să se gătească timp de 10 minute.

Între timp, taie 1 kg de ardei gras și 2,5 kg de gogoșari în fâșii subțiri și rade 2 kg de morcov pe răzătoarea mare. Adaugă morcovul ras în oală și gătește pentru încă 15 minute. Pregătește 2,5 kg de hribi: taie-i în feliuțe, apoi în bastonașe și, în final, în cubulețe. Adaugă 600 grame de pastă de tomate sau bulion și gătește pentru 5 minute. Pune ardeii și gogoșarii tăiați în oală și gătește la foc mic pentru 25-30 de minute. Adaugă ciupercile tăiate și amestecă bine. Ajustează gustul cu sare, piper sau ardei iute după preferințe și lasă să se gătească la foc mic pentru o oră, amestecând ocazional și adăugând apă sau suc de roșii, dacă este necesar. Sterilizează borcanele și capacele la 160 de grade Celsius pentru 15 minute, umple borcanele cu tocăniță și înșurubează capacele cât mai strâns posibil. Lasă borcanele să se răcească treptat sub o pătură timp de două zile.

Tocănița de legume cu ciuperci are aproximativ aceleași ingrediente ca zacusca de ciuperci. Totuși, modul în care le gătim transformă preparatul într-una dintre cele mai delicioase și hrănitoare mese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *