Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de mâncărică de urzici de post – Cum să alegem urzicile pe baza culorii

Cea mai delicioasă rețetă de mâncărică de urzici de post – Cum să alegem urzicile pe baza culorii

24 feb. 2025, 16:04,
Redacția BZI în Culinar

În cele mai multe cazuri, urzicile se găsesc începând cu luna martie în mai toate piețele. Află în rândurile următoare cum să alegi cele mai bune urzici, dar și cum se prepară mâncărica de urzici de post, absolut delicioasă.

Mâncărica de urzici de post este una foarte populară, în special în lunile de primăvară, atunci când apar pentru prima dată.

Cum să alegem urzicile

Urzicile apar în piețe începând cu luna martie. Acestea sunt culese de cele mai multe ori din pădurile din împrejurimi, deoarece cultura acestora este rar întâlnită. Se comercializează în pungi, iar pentru prepararea unei mâncări consistente, cum ar fi un pilaf sau o mâncare de urzici, este necesară o cantitate mai mare. În cazul în care sunt culese din natură, este important ca acest lucru să se facă din zone nepoluate, departe de șosele, preferabil pe marginea apelor sau în apropierea pădurilor.

Aceste plante sunt, de obicei, acoperite de impurități și necesită o curățare atentă. Printre frunzele lor se pot găsi insecte, fire de iarbă și alte resturi vegetale. Înainte de spălare, este necesară o selecție manuală pentru îndepărtarea elementelor nedorite. După această etapă, urzicile trebuie spălate în mai multe ape pentru a elimina complet urmele de praf și alte impurități. Persoanele cu pielea sensibilă sunt sfătuite să folosească mănuși pentru a evita iritațiile cauzate de perișorii urzicătorii.

Odată curățate, urzicile se opăresc timp de două-trei minute în apă clocotită cu sare, după care se scurg și se trec printr-un jet de apă rece pentru a-și păstra culoarea. Apoi sunt tocate mărunt și pregătite pentru gătit. Apa în care au fost opărite nu trebuie aruncată, deoarece conține numeroase vitamine și minerale benefice. Aceasta poate fi folosită în diverse preparate, precum supe sau ciorbe, iar unii o consumă dimineața pe stomacul gol pentru efectele sale revitalizante.

Mâncărica de urzici de post

În ceea ce privește gătirea, urzicile pot fi preparate într-un mod similar spanacului sau șteviei. O metodă tradițională de a le găti implică călirea unei cepe în ulei, urmată de adăugarea unei cantități mici de făină, care este lăsată să se gătească timp de un minut. Treptat, se toarnă din apa în care urzicile au fost opărite, obținându-se un sos cu o consistență asemănătoare unei smântâni subțiri. După ce acest amestec s-a îngroșat puțin, se adaugă urzicile tocate, se completează cu lichid dacă este necesar și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ zece minute. La final, se adaugă usturoiul pisat și se mai fierbe pentru încă două minute, după care preparatul se acoperă și se lasă să se odihnească pentru ca aromele să se combine armonios.

Pe lângă gustul plăcut, urzicile oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt bogate în vitaminele A, C și K, conțin fier, calciu și magneziu, fiind recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și detoxifiante. Consumul regulat poate contribui la fortificarea sistemului imunitar, îmbunătățirea circulației și reducerea inflamațiilor. Datorită conținutului ridicat de fier, sunt recomandate în alimentația persoanelor care suferă de anemie. De asemenea, pot susține sănătatea pielii și a părului, fiind utilizate frecvent și în produse cosmetice sau ceaiuri terapeutice.

Mâncărica de urzici de post este o rețetă simplă, dar foarte gustoasă. Acest fel de mâncare, pe lângă gustul său delicios, este foarte benefic pentru sănătate.

Bugetul.ro
Moartea milionarului din Pipera a lăsat în urmă o companie care deține numeroase imobile în toată Capitala. Cine a fost Mario Felice, fondatorul Nusco
redactia.ro
Unde se afla Alex Marcu când soția lui, Teodora s-a stins din viață
Bugetul.ro
Adio, Transfăgărășan și Transalpina! Cel mai atractiv traseu pentru cei care vor să vadă sălbăticia României este Transapuseana, aflat prin Munții Trascău și Metaliferi
a1.ro
Ce a răspuns Donald Trump când Nicușor Dan l-a invitat în România. Președintele SUA a fost deschis cu românul
Playtech.ro
Gestul rar făcut de Ilie Bolojan. Ipostaza neașteptată în care a fost surprins la Aeroportul Otopeni. Românii au fost uimiți
observatornews.ro
Teodora Marcu, ani de teroare din cauza bărbatului care a ucis-o. În trecut, tânăra a cerut ordin de protecţie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce mânca Alexandru Ioan Cuza la micul dejun. Alimentul nelipsit de pe masa domnitorului
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Ilie Bolojan i-a lăsat un bilețel lui Nicușor Dan pe care i-a scris o dată și cel mai mare eveniment care a marcat România
Playtech.ro
Fertilizatorul natural care face ca roşiile să crească mai mari ca niciodată. Secretul bunicilor
Dailybusiness.ro
Prime de 1 Iunie pentru părinți. Companiile din România oferă bonusuri de până la 300 de lei
RomaniaTV
BREAKING NEWS! A fost transportat de urgență la spital! A făcut AVC!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
MApN, anunț important, de ultimă oră, care îi vizează pe toți românii. Ce urmează să se întâmple
redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`