Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de mâncărică de urzici de post – Cum să alegem urzicile pe baza culorii

Cea mai delicioasă rețetă de mâncărică de urzici de post – Cum să alegem urzicile pe baza culorii

24 feb. 2025, 16:04,
Redacția BZI în Culinar

În cele mai multe cazuri, urzicile se găsesc începând cu luna martie în mai toate piețele. Află în rândurile următoare cum să alegi cele mai bune urzici, dar și cum se prepară mâncărica de urzici de post, absolut delicioasă.

Mâncărica de urzici de post este una foarte populară, în special în lunile de primăvară, atunci când apar pentru prima dată.

Cum să alegem urzicile

Urzicile apar în piețe începând cu luna martie. Acestea sunt culese de cele mai multe ori din pădurile din împrejurimi, deoarece cultura acestora este rar întâlnită. Se comercializează în pungi, iar pentru prepararea unei mâncări consistente, cum ar fi un pilaf sau o mâncare de urzici, este necesară o cantitate mai mare. În cazul în care sunt culese din natură, este important ca acest lucru să se facă din zone nepoluate, departe de șosele, preferabil pe marginea apelor sau în apropierea pădurilor.

Aceste plante sunt, de obicei, acoperite de impurități și necesită o curățare atentă. Printre frunzele lor se pot găsi insecte, fire de iarbă și alte resturi vegetale. Înainte de spălare, este necesară o selecție manuală pentru îndepărtarea elementelor nedorite. După această etapă, urzicile trebuie spălate în mai multe ape pentru a elimina complet urmele de praf și alte impurități. Persoanele cu pielea sensibilă sunt sfătuite să folosească mănuși pentru a evita iritațiile cauzate de perișorii urzicătorii.

Odată curățate, urzicile se opăresc timp de două-trei minute în apă clocotită cu sare, după care se scurg și se trec printr-un jet de apă rece pentru a-și păstra culoarea. Apoi sunt tocate mărunt și pregătite pentru gătit. Apa în care au fost opărite nu trebuie aruncată, deoarece conține numeroase vitamine și minerale benefice. Aceasta poate fi folosită în diverse preparate, precum supe sau ciorbe, iar unii o consumă dimineața pe stomacul gol pentru efectele sale revitalizante.

Mâncărica de urzici de post

În ceea ce privește gătirea, urzicile pot fi preparate într-un mod similar spanacului sau șteviei. O metodă tradițională de a le găti implică călirea unei cepe în ulei, urmată de adăugarea unei cantități mici de făină, care este lăsată să se gătească timp de un minut. Treptat, se toarnă din apa în care urzicile au fost opărite, obținându-se un sos cu o consistență asemănătoare unei smântâni subțiri. După ce acest amestec s-a îngroșat puțin, se adaugă urzicile tocate, se completează cu lichid dacă este necesar și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ zece minute. La final, se adaugă usturoiul pisat și se mai fierbe pentru încă două minute, după care preparatul se acoperă și se lasă să se odihnească pentru ca aromele să se combine armonios.

Pe lângă gustul plăcut, urzicile oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt bogate în vitaminele A, C și K, conțin fier, calciu și magneziu, fiind recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare și detoxifiante. Consumul regulat poate contribui la fortificarea sistemului imunitar, îmbunătățirea circulației și reducerea inflamațiilor. Datorită conținutului ridicat de fier, sunt recomandate în alimentația persoanelor care suferă de anemie. De asemenea, pot susține sănătatea pielii și a părului, fiind utilizate frecvent și în produse cosmetice sau ceaiuri terapeutice.

Mâncărica de urzici de post este o rețetă simplă, dar foarte gustoasă. Acest fel de mâncare, pe lângă gustul său delicios, este foarte benefic pentru sănătate.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Bugetul.ro
Ura Ancăi Alexandrescu pentru Victor Ponta are o cauză neobișnuită. Fostul premier al României a dezvăluit de ce nu-l suportă vedeta de la Realitatea Plus
redactia.ro
A fost cutremur puternic în această noapte. Sunt sute de morți și răniți
Bugetul.ro
Cine controlează Piața Obor din București. Sume exorbitante ajung în buzunarele unor oameni de afaceri controversați din România
a1.ro
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Playtech.ro
Panică uriaşă pentru Nicușor Dan, în public! Un militar a vrut să intervină imediat, momentul ruşinos a fost filma
observatornews.ro
Directorul celei mai mari bănci din Rusia avertizează: "Suntem aproape de recesiune"
Playsport.ro
Anunțul de la RetuRO pentru toți românii despre recuperarea garanției pentru ambalaje. Ce se schimbă pentru consumatori
Evz.ro
Ce au descoperit italienii despre moartea româncei Denisa Păun
realitatea.net
Nativul din zodiac care va avea parte de un nou început din septembrie: îl așteaptă schimbări majore
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Iluzia optică a toamnei. Găseşte pasărea portocalie ascunsă în imaginea de mai jos în 5 secunde
Dailybusiness.ro
Cât costă un ghiozdan, un caiet sau un penar la început de an școlar. Părinții au început goana după rechizite
RomaniaTV
Soția lui Adrian Năstase s-a făcut de rușine cu ținuta ''made in China'', la Beijing. Dana a purtat adidași, pantaloni și o bluză numai bună de mers la Piața Moghioroș / FOTO
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman, din nou împreună. Anunțul care i-a bucurat pe fani!
redactia.ro
Cine este milionarul român care și-a pus în cavou calculator și aer condiționat.  De ce a făcut acest lucru
ego.ro
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 septembrie 2025
04 septembrie 2025