Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă ciorbă ardelenească de porc: Un deliciu al gastronomiei ardelenești inspirat din rețetele marilor bucătari

Cea mai delicioasă ciorbă ardelenească de porc: Un deliciu al gastronomiei ardelenești inspirat din rețetele marilor bucătari

17 mai 2024, 14:50,
în Culinar

Dacă vrem să-i cucerim pe invitați sau pe familie cu o mâncare tradițională gustoasă și plină de arome delicioase, ideală este ciorba ardelenească de porc. Aceasta are o savoare aparte, se face destul de rapid, iar succesul culinar va fi garantat.

Ciorba ardelenească de porc provine, după cum sugerează și numele, din zona de est a Transilvaniei, unde este o rețetă de bază a gospodinelor din acea regiune. Această ciorbă este ușor acrișoară și are tarhon și smântână, care mai mult ca sigur o să vă placă.

Ingrediente pentru ciorba ardelenească de porc

Pentru început, avem nevoie de: 8 morcovi (aproximativ jumătate de kilogram), împreună cu trei cepe dulci, doi ardei grași galbeni sau galbeni-verzui, un ardei gras roșu, 100 de grame de orez bob rotund și trei gălbenușuri (separate), împreună cu 250 de grame de carne de porc și o bucată de picior de porc, alături de echivalentul a trei linguri de tarhon în oțet, 300 de grame de smântână de gătit, sare și piper după gust, toate gătite într-un sfert de cană de ulei (aproximativ trei linguri de ulei).

Primul pas este să se lase carnea în apă rece timp de 20 de minute. Apoi, se spală bine toate legumele și carnea. Piciorul de porc, de asemenea, se taie în bucăți, se pune la fiert pentru aproximativ cinci minute, apoi apa se aruncă împreună cu grăsimea care rămâne.

Cum se prepară ciorba de porc și câteva sfaturi

Vom continua apoi prin înăbușirea legumelor tocate mărunt. Când s-au înmuiat, se adaugă în oală peste carne și se lasă totul la fiert într-o oală mare, în care să rămână puțin spațiu. Acest proces ar trebui făcut la foc mediu. Dacă se formează spumă, se ia spuma cu paleta. Când legumele dar și carnea sunt pe jumătate fierte, se adaugă orezul. Se amestecă foarte bine. Când ciorba este gata, se lasă 20 de minute la foc, iar apoi tragem deoparte și stingem focul. Peste aceasta se toarnă o compoziție din smântână și gălbenușuri și se adaugă treptat în timp ce se amestecă. Se adaugă apoi jumătate din cana de zeamă fierbinte peste compoziția de smântână și apoi se toarnă totul în oală amestecând constant. Atenție pentru că smântâna să nu se brânzească, nu se mai pune la fiert.

Dacă nu vă place carnea de porc, nu este nicio problemă, această ciorbă se poate face și cu afumătură, costițe, kaizer, carne de vită sau chiar carne de pui (de aici piept sau spate) și de ce nu și cu carne de curcan. Merge de minune cu câțiva ardei iuți, în special cei bulgărești, pentru a putea să o savurați mai autentic.

Ciorba ardelenească de porc este una dintre cele mai delicioase rețete din zona Transilvaniei. Această rețetă tradițională este adesea servită ca prânz și se mai poate adăuga pe lângă aceasta și o pâine de casă sau câteva felii de pâine neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *