Prima pagină » National » Cea mai căutată facultate din România. Tinerii se angajează imediat după terminarea studiilor
Cea mai căutată facultate din România. Tinerii se angajează imediat după terminarea studiilor

Cea mai căutată facultate din România. Tinerii se angajează imediat după terminarea studiilor

14 aug. 2024, 08:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Studenții vor să afle care este cea mai căutată facultate din România. La o facultate din țară concurența este foarte mare în fiecare an, 15 candidați pentru un loc. Este vorba despre specializarea Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica, București. Tinerii se angajează imediat după terminarea studiilor.

Cea mai căutată facultate din România

Una dintre cele mai dorite specializări este Automatică și Calculatoare. Și în acest an, studenții s-au luptat pentru un loc la UPB, concurența fiind foarte mare. Cei care au fost admiși la Facultatea Automatică și Calculatoare, dar și Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației au susținut și un examen scris pentru a-și câștiga locul.

Majoritatea aleg să vină aici pentru că își găsesc locuri de muncă foarte bine plătite chiar din primul an de studii și acumulează experiență pe piața muncii până la terminarea studiilor. Competențele pe zona IT sunt foarte bine plătite de angajatori, iar asta îi încântă pe studenții de la Universitatea Politehnica București.

Sunt și alte specializări căutate de către studenți. Pe baza concursului de dosare, tinerii au avut posibilitatea de a se înscrie la Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie Industrială și Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică și Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Științe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.

Se desființează o facultate importantă din țară

Anul 2024-2025 vine cu schimbări importante pentru studenți. Mai multe facultăți vor renunța la unele specializări. Această măsură afectează 19 specializări din cadrul a 16 facultăți, incluzând 9 universități, dintre care 4 sunt instituții de învățământ particular. Deciziile de desființare au fost adoptate în urma hotărârilor Senatului Universitar al fiecărei instituții. De exemplu, la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București se desființează specializările Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic, Sisteme de transport operațional. La Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad se desființează Tehnologia tricotajelor și confecțiilor. La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca nu va mai fi specializarea Inginerie economică industrială, iar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se renunță la specializarea Inginerie industrială. La Universitatea de Vest din Timișoara se desființează specializarea Informatică Aplicată.

Studenții nu au motiv de îngrijorare deoarece intrarea în lichidare a unui program de studii implică faptul că instituția nu va mai organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul universitar respectiv, urmând ca specializarea să se desființeze odată ce studenții deja înmatriculați finalizează ciclul de licență sau masterat.

O altă lege se referă la faptul că studenții nu mai pot fi obligați să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. De asemenea, în noul cod de lege se specifică și faptul că universitățile din România nu au voie să impună taxe suplimentare studenților care trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat. Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii. Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar. Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.

Comentarii
  • Tinerii se angajeaza inca din primul an….Nu imediat dupa terminare….Iar cei capabili, lucreaza inca din ultimul an de liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024