Prima pagină » Culinar » Cea mai bună tocăniță de cartofi cu pui. Rețeta clasică a bunicii

Cea mai bună tocăniță de cartofi cu pui. Rețeta clasică a bunicii

10 aug. 2024, 13:00,
în Culinar

Această rețetă aduce nostalgia copilăriei într-un preparat aromat și gustos, ca la bunica acasă. Rețeta de tocăniță de cartofi cu pui este simplă și delicioasă, cu ingrediente la îndemână, și poate fi inclusă în meniul de zi cu zi.

Rețetă de tocăniță de cartofi cu pui

Ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă sunt: 500 gr cartofi albi, 500 gr carne de pui (pulpe și piept de pui), 2 cepe galbene, 2 căței de usturoi, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel sau țelină, 2-3 linguri de ulei, 2-3 linguri cu bulion de roșii, 1 crenguță de cimbru, 2 foi de dafin, sare și piper, după gust, 1/2 linguriță boia de ardei dulce, apă cât să acoperi ingredientele, pătrunjel verde și frunze de busuioc, pentru decor.

Începem prin a pregăti carnea. Aceasta trebuie să se taie în bucăți mai mici și se condimentează cu sare și piper. Poți să facă acest preparat și cu pulpe de pui. În acest caz, este suficient să separi partea superioară de cea inferioară. În cazul pieptului de pui, se taie mai întâi pe jumătate, apoi fiecare jumătate se taie în sferturi.

După ce ai pregătit carnea, pregătiți o cratiță cu ulei la foc mediu. Separat, puneți și o oală cu apă la fiert. În cratița cu ulei, acesta trebuie lăsat să se înfierbânte, apoi se rumenesc bucățile de carne în el. Timp de 3-4 minute, ai grijă să fie rumenite pe fiecare parte. După, scoate carnea și las-o în alt vas, acoperită.

Următorul pas este de a căli ceapa și usturoiul în ulei. Aveți grijă să amestecați intens pentru a nu se arde. Lăsați pe foc până își schimbă culoare, dar să nu se ardă. În acest moment puteți să adăugați morcovii tăiați rondele, dar și pătrunjelul cu țelina. Țelina are un gust mai accentuat și poate influența aroma preparatului, așa că aveți grijă să nu o puneți în cantități mari.

Gustul aromat al legumelor completează perfect savoarea cărnii

Amestecați bine ingredientele pentru 2-3 minute, după care puteți adăuga carnea. Adăugați și apă fierbinte cât să fie bine acoperite ingredientele. În acest moment, acoperiți cratița cu un capac și lăsați totul să fiarbă pentru 15 minute. Dacă se formează spumă deasupra, o puteți înlătura.

Pentru că cartofii se fac mult mai rapid, se vor adăuga mai târziu decât restul legumelor. Când carnea de pui poate fi pătrunsă bine cu furculița, puteți adăuga și cartofii, curățați și tocați în cuburi mari. Se lasă la fiert pentru 8-10 minute, după care se testează și aceștia cu furculița. Dacă aceasta trece ușor, se poate adăuga bulionul cu puțină apă fierbinte și boia de ardei.

Tot acum se adaugă și foile de dafin și crenguța de cimbru. Acestea se adaugă spre final de fierbere din cauza aromei lor intense și pentru că nu necesită fierbere îndelungată.  Acum puteți să o gustați și să o mai condimentați cu sare și piper, după preferință.

După adăugarea bulionului, se mai fierbe pentru 10 minute. După ce ați stins aragazul, puteți presăra verdeața tocată mărunt. Tocănița de cartofi cu pui se servește fierbinte, bucurându-te de gustul copilăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *