Prima pagină » Culinar » Cea mai bună rețetă de varză acră călită! Iată cum să o prepari
Cea mai bună rețetă de varză acră călită! Iată cum să o prepari

Cea mai bună rețetă de varză acră călită! Iată cum să o prepari

06 nov. 2023, 12:50,
BZI.ro, în Culinar

Varza acră călită este un preparat care poate satisface dorințele celor mai pretențioși gurmanzi. Rețeta este una simplă și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a o prepara.  Varza murată este un aliment apreciat în numeroase țări, nu doar pentru gustul său, ci și pentru beneficiile nutriționale pe care le oferă. De ce ar trebui să incluzi varza murată și zeama de varză în dieta ta?

Se consideră că obiceiul de a mură varza își are originile în China, unde fermentația era una dintre tehnicile utilizate pentru a prelungi durata de viață a alimentelor și pentru a le conserva în condiții bune. Varza murată a rezistat probelor timpului și a devenit o garnitură sau chiar un preparat culinar apreciat în numeroase culturi. Datorită procesului de fermentație, varza murată oferă o serie de beneficii pe care varza proaspătă nu le deține.

INGREDIENTE

  • 1 varza murată
  • 1 ceapă
  • 3-4 linguri ulei
  • 3 linguri pasta de gogoşari
  • piper
  • 1 linguriţa boia de ardei dulce

Pentru a prepara varza acră călită, începem prin a o spăla sub un jet de apă rece. Dacă este foarte sărată, o tăiem pe jumătate și o lăsăm în apă rece timp de aproximativ 30 de minute. După această perioadă, o punem într-o strecurătoare pentru a se scurge de apă și o tocam.

Curățăm ceapă, o spălăm și o tăiem mărunt. Într-o tigaie, încălzim uleiul și adăugăm ceapă, căreia îi dăm un scurt prăjire timp de 2 minute. Adăugăm și varza, pasta de gogoșari și amestecăm bine. Picurăm apă din când în când și gătim totul la un foc mai intens. Când este aproape gata, adăugăm puțin piper și boiaua de ardei dulce. Continuăm să gătim până când tot lichidul scade, iar la final, rumenim ușor compoziția pe ambele părți.

Această mâncare se servește alături de un ardei iute murat și puteți pregăti, de asemenea, o mămăliguță ușor mai moale ca garnitură.

Ce proprietăți are varza acră

Alimentele murate trec printr-un proces de fermentație, care a fost una dintre metodele principale de conservare a alimentelor pe o perioadă mai lungă fără deteriorare. În timpul fermentației, microorganismele prezente în varză descompun zaharurile naturale din aceasta, transformându-le în diferiți acizi și dioxid de carbon. Acest proces este responsabil pentru beneficiile semnificative ale verzei murate și o face o opțiune mai nutritivă decât varza proaspătă.

Fermentația începe imediat ce bacteriile din frunzele de varză și cele din mediul înconjurător intră în contact cu zaharurile din varză. Aceste condiții favorizează dezvoltarea probioticelor, adică bacteriile benefice pentru organism. Aceste probiotice au un rol esențial în digestie, sporind capacitatea intestinelor de a absorbi vitaminele și mineralele din alimente.

  • Îmbunătăţirea digestiei
  • Întărirea sistemului imunitar
  • Poate susţine pierderea în greutate
    Susţine sănătatea creierului
  • Conţinut ridicat de antioxidanţi
  • Susţine sănătatea sistemului cardiovascular

Este adevărat că persoanele cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau probleme de sănătate legate de sarea din dietă, ar trebui să limiteze consumul de murături preparate cu sare. Consumul excesiv de sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale și poate avea efecte negative asupra sănătății.

Cu toate acestea, pentru persoanele sănătoase care nu au contraindicații legate de sarea din dietă, murăturile pot face parte dintr-o alimentație echilibrată. Acestea pot oferi gust și textură diferite în alimentație și pot aduce beneficii nutriționale, precum aportul de vitamine și minerale. Așadar, rețeta de varză acră călită este una foarte ușoară de făcut și, după cum se poate vedea, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *