Prima pagină » Culinar » Cea mai bună rețetă de gem de gutui rase. Un desert sănătos fără conservanți sau coloranți

Cea mai bună rețetă de gem de gutui rase. Un desert sănătos fără conservanți sau coloranți

02 sept. 2022, 14:30,
în Culinar

Rețeta de gem de gutui rase este un preparat ideal pentru sezonul rece. Aceasta este extrem de delicioasă și poate fi servită în diferite prăjituri sau la micul dejun. Desertul se prepară ușor și simplu. Din cantitățile ingredientelor veți obține circa 700 grame de gem.

Pentru a fi cât mai delicios se recomandă să adăugați la fiert un baton de scorțișoară. De asemenea, nu este indicat să îndepărtați coaja fructelor.

Ingredientele necesare pentru rețeta de gem de gutui rase

Rețeta de gem de gutui este sută la sută naturală, nu conține conservanți sau coloranți. Aceasta are un gust dulce-acrișor, parfumat și se pregătește foarte ușor. Preparatul se poate păstra în cămară pe tot parcursul sezonului rece. Gemul de gutui poate fi folosit la clătite, gogoși, papanași și prăjituri sau poate fi servit pe o felie de pâine prăjită cu unt. De asemenea, pentru iarnă puteți opta și pentru compotul de mere, un desert delicios și aromat. 

Ingredientele necesare pentru rețeta de gem de gutui rase sunt 200 mililitri de apă, un kilogram de gutui, sucul de la o lămâie, un băț de scorțișoară și 800 grame de zahăr. Înainte de a cântări fructele, acestea trebuie să fie curățate de semințe și cotor. Din cantitățile menționate veți obține circa 700 grame de gem.

Cum se prepară rețeta de gem de gutui

Se vor spăla mai întâi gutuile bine, asigurându-vă ca ați îndepărtat puful acestora, apoi le veți curăța de semințe și cotor. Coaja fructelor nu va trebui îndepărtată deoarece conține o substanță ce ajută la gelifiere și oferă un gust aparte desertului. Ulterior, gutuile vor trebui lăsate în apă cu lămâie și vor fi scoase atunci când doriți să le dați prin răzătoare. După ce sunt rase vor fi introduse din nou în apă cu lămâie pentru a-și păstra culoarea și pentru a nu oxida. Fructele trebuie acoperite integral de lichid. Într-o oală încăpătoare se va pune la fiert apă împreună cu zahărul. În funcție de câte de dulce doriți să fie desertul puteți adăuga mai puțin sau mai mult zahăr. 

Dacă vreți un gust dulce-acrișor puteți opta pentru 800 grame. După 10 minute, veți observa că obțineți un sirop gros. În acest moment, trebuie să scoateți gutuile din apă, le stoarceți și le puneți peste sirop. Se amestecă bine și se adaugă un baton de scorțișoară pentru o aromă aparte. Compoziția se va lăsa la fiert timp de 20 minute, până va ajunge la consistența pe care o doriți. Între timp va trebui să îndepărtați și spuma ce se va forma deasupra. Borcanele va trebui spălate, apoi se vor usca în cuptor la 120 de grade, pentru a fi sterilizate. Gemul va trebui turnat fierbinte în vase. Acestea se vor sigila cu ajutorul capacelor, apoi vor fi întoarse cu capul în jos. După un sfert de oră, le veți întoarce în poziția normală și vor fi acoperite cu o pătură. Desertul va fi lăsat să se răcească, apoi se va pune în cămară pentru iarnă. 

Rețeta de gem de gutui rase are un gust dulce-acrișor ce va cuceri întreaga familie. Aceasta este ideală pentru clătite și gogoși. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *