Prima pagină » Culinar » Cea mai bună rețetă de colivă cu 1 kg de arpacaș. Preparatul tradițional ce se servește la ceremoniile religioase

Cea mai bună rețetă de colivă cu 1 kg de arpacaș. Preparatul tradițional ce se servește la ceremoniile religioase

26 iun. 2024, 13:02,
în Culinar

Dacă nu știi câtă colivă îți va ieși sau care este rețeta pentru colivă când folosești un kilogram de arpacaș, află în rândurile următoare.

Coliva tradițională este un preparat simbolic, prezent la toate ceremoniile religioase dedicate celor trecuți în neființă. Ea simbolizează trupul celui dispărut, deoarece grâul, ingredientul principal al colivei, este și hrana esențială a omului, fiind folosit atât pentru pâine, cât și pentru colivă. Mai jos sunt detaliate ingredientele necesare și modul de preparare, pas cu pas, pentru a realiza coliva tradițională. Află rețeta de colivă cu un kilogram de arpacaș în rândurile următoare.

Ingrediente pentru rețeta de colivă cu un kilogram de arpacaș

Pentru început, avem nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de arpacaș, aproximativ jumătate de kilogram de zahăr, 200 de grame de nuci măcinate, 200 de grame de stafide, o lămâie (pentru coaja rasă), o portocală (la fel, pentru coajă). De asemenea, mai avem nevoie de o linguriță de esență de vanilie și o linguriță de esență de rom, un praf de sare și în jur de 100 de grame de pesmet fin sau chiar făină de biscuiți. Zahăr pudră și scorțișoară pentru decorat.

Începe prin a spăla bine arpacașul sub jet de apă rece. Aceasta este o etapă importantă pentru a îndepărta orice impuritate și pentru a curăța bine boabele. Pune arpacașul într-o sită și clătește-l sub apă până când apa devine limpede.

Primul pas pentru a pregăti coliva este de a spăla arpacașul. Pune arpacașul spălat într-o oală mare și adaugă aproximativ 3 litri de apă rece și un praf de sare. Fierbe arpacașul la foc mediu, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea boabelor de fundul oalei. Este important să supraveghezi procesul de fierbere și să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață.

Cum se prepară coliva

După ce arpacașul a început să fiarbă, redu focul la minim și lasă-l să fiarbă în continuare până când boabele devin moi și încep să se desfacă. Acest proces poate dura aproximativ 1-2 ore, în funcție de calitatea și tipul de arpacaș folosit. Dacă apa scade prea mult, poți adăuga treptat apă fierbinte.

După ce arpacașul este complet fiert și are o consistență moale, adaugă zahărul și amestecă bine până se dizolvă complet. Mai lasă-l să fiarbă încă 10-15 minute pentru ca zahărul să se încorporeze bine în arpacaș. După ce ai oprit focul, adaugă nucile măcinate, stafidele, coaja rasă de lămâie și portocală, esențele de vanilie și rom. Amestecă bine pentru ca toate ingredientele să se distribuie uniform. Lasă compoziția să se răcească complet.

Atunci când coliva s-a răcit, toarnă compoziția într-un platou mare sau într-o tavă, presând ușor pentru a o nivela. Acoperă suprafața cu un strat subțire de pesmet fin sau făină de biscuiți, care ajută la absorbția eventualului surplus de umiditate și conferă un aspect mai plăcut.

Pentru a decora coliva, presară zahăr pudră uniform pe întreaga suprafață. Poți folosi o sită fină pentru a obține un strat neted și uniform. Apoi, desenează o cruce din scorțișoară sau aranjează nuci întregi, migdale, bomboane sau alte elemente decorative după preferință.

Această rețetă de colivă este pe baza de un kilogram de arpacaș. Dacă pui mai mult sau mai puțin, poți doar să schimbi cantitatea restului de ingrediente.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie de vis pentru aceste zodii. Vor avea luna perfectă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`