Prima pagină » Culinar » Cea mai bună rețetă de colivă cu 1 kg de arpacaș. Preparatul tradițional ce se servește la ceremoniile religioase

Cea mai bună rețetă de colivă cu 1 kg de arpacaș. Preparatul tradițional ce se servește la ceremoniile religioase

26 iun. 2024, 13:02,
în Culinar

Dacă nu știi câtă colivă îți va ieși sau care este rețeta pentru colivă când folosești un kilogram de arpacaș, află în rândurile următoare.

Coliva tradițională este un preparat simbolic, prezent la toate ceremoniile religioase dedicate celor trecuți în neființă. Ea simbolizează trupul celui dispărut, deoarece grâul, ingredientul principal al colivei, este și hrana esențială a omului, fiind folosit atât pentru pâine, cât și pentru colivă. Mai jos sunt detaliate ingredientele necesare și modul de preparare, pas cu pas, pentru a realiza coliva tradițională. Află rețeta de colivă cu un kilogram de arpacaș în rândurile următoare.

Ingrediente pentru rețeta de colivă cu un kilogram de arpacaș

Pentru început, avem nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de arpacaș, aproximativ jumătate de kilogram de zahăr, 200 de grame de nuci măcinate, 200 de grame de stafide, o lămâie (pentru coaja rasă), o portocală (la fel, pentru coajă). De asemenea, mai avem nevoie de o linguriță de esență de vanilie și o linguriță de esență de rom, un praf de sare și în jur de 100 de grame de pesmet fin sau chiar făină de biscuiți. Zahăr pudră și scorțișoară pentru decorat.

Începe prin a spăla bine arpacașul sub jet de apă rece. Aceasta este o etapă importantă pentru a îndepărta orice impuritate și pentru a curăța bine boabele. Pune arpacașul într-o sită și clătește-l sub apă până când apa devine limpede.

Primul pas pentru a pregăti coliva este de a spăla arpacașul. Pune arpacașul spălat într-o oală mare și adaugă aproximativ 3 litri de apă rece și un praf de sare. Fierbe arpacașul la foc mediu, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea boabelor de fundul oalei. Este important să supraveghezi procesul de fierbere și să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață.

Cum se prepară coliva

După ce arpacașul a început să fiarbă, redu focul la minim și lasă-l să fiarbă în continuare până când boabele devin moi și încep să se desfacă. Acest proces poate dura aproximativ 1-2 ore, în funcție de calitatea și tipul de arpacaș folosit. Dacă apa scade prea mult, poți adăuga treptat apă fierbinte.

După ce arpacașul este complet fiert și are o consistență moale, adaugă zahărul și amestecă bine până se dizolvă complet. Mai lasă-l să fiarbă încă 10-15 minute pentru ca zahărul să se încorporeze bine în arpacaș. După ce ai oprit focul, adaugă nucile măcinate, stafidele, coaja rasă de lămâie și portocală, esențele de vanilie și rom. Amestecă bine pentru ca toate ingredientele să se distribuie uniform. Lasă compoziția să se răcească complet.

Atunci când coliva s-a răcit, toarnă compoziția într-un platou mare sau într-o tavă, presând ușor pentru a o nivela. Acoperă suprafața cu un strat subțire de pesmet fin sau făină de biscuiți, care ajută la absorbția eventualului surplus de umiditate și conferă un aspect mai plăcut.

Pentru a decora coliva, presară zahăr pudră uniform pe întreaga suprafață. Poți folosi o sită fină pentru a obține un strat neted și uniform. Apoi, desenează o cruce din scorțișoară sau aranjează nuci întregi, migdale, bomboane sau alte elemente decorative după preferință.

Această rețetă de colivă este pe baza de un kilogram de arpacaș. Dacă pui mai mult sau mai puțin, poți doar să schimbi cantitatea restului de ingrediente.

Bugetul.ro
Zile libere de la Guvern pentru toată România. Angajații și elevii se vor bucura de un nou weekend prelungit în perioada imediat următoare
redactia.ro
Nicușor Dan a promulgat legea cerută de foarte mulți români. Care sunt măsurile legale stabilite
Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
a1.ro
Primele imagini de la Insula Iubirii sezonul 9. Premiera, în curând pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Playtech.ro
Ce este ligrul, animalul foarte rar care s-a născut în România, la o grădină zoologică. Poate ajunge să cântărească 400 de kilograme
observatornews.ro
Ce taxe vei plăti dacă trimiţi 1.000 de lei prin transfer bancar sau dacă scoţi 2.000 de lei de la bancomat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Sfatul experților: Nu-ți ține banii într-o singură bancă și fă-ți rezerve de cash! Riscuri enorme
realitatea.net
Guvernul dă 10.000 de lei pentru șoferii care au mașini vechi. Care sunt condițiile pentru a lua banii
SportpeSurse
BREAKING NEWS Gino Iorgulescu, grav bolnav. Șeful fotbalului nu mai poate să meargă și riscă un nou infarct!
Playtech.ro
Horoscopul zilei de luni, 9 iunie. Zodia care trebuie să fie atentă la cheltuieli
Dailybusiness.ro
Statul dă 700 de lei în plus pentru pensionari! CÂND ajung banii la aceștia
RomaniaTV
EXCLUSIV Florinela Georgescu anunță inversiune termică în România. Caniculă urmată de rupere de nori
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
MapN sună alarmă despre ordinul de recrutare trimis românilor din Diaspora. Precizări de ULTIMĂ ORĂ – DOCUMENT
redactia.ro
E DOLIU in Romania. Institutul National de Statistica a facut anuntul: "Ne luam ADIO de la Ilie Dumitrescu.."
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`