Specialiștii români consideră că cea mai bună miere din lume se găsește în România. Aceștia au ajuns la această concluzie după ce au efectuat mai multe teste cu diverse produse obținute diverse surse.
Specialiștii susțin că mierea românească din Bucovina o întrece, de cele mai multe ori chiar pe celebra miere Manuka din Noua Zeelandă, ceea ce o transformă într-o regină a acestui superaliment.
Cea mai bună miere din lume se găsește în România! Specialiștii ne spun de ce
România se poate lăuda cu două tipuri de miere care nu doar că se ridică la nivelul celebrei miere de Manuka din Noua Zeelandă, dar în anumite situații o și depășesc.
O cercetare efectuată la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la iveală că mierea de mană și mierea polifloră montană din Bucovina prezintă proprietăți antibacteriene deosebite, uneori chiar superioare față de cele ale mierii de Manuka. Dacă mierea clasică este obținută din nectarul florilor, mierea de mană are o origine diferită, provenind din seva unor arbori precum stejarul, bradul, fagul sau arțarul. Pe lângă această, conține și substanțele zaharoase eliminate de insectele care se hrănesc cu seva copacilor.
Caracterizată printr-o culoare închisă, o textură densă și un gust subtil caramelizat cu accente de rășină și lemn, mierea de mană se distinge prin conținutul ridicat de minerale esențiale, precum potasiu, calciu, magneziu și fier. De asemenea, este bogată în antioxidanți puternici, benefici în combaterea inflamațiilor și în fortificarea sistemului imunitar.
Mierea românească poate fi un antibiotic extraordinar
Mierea polifloră montană este obținută din nectarul florilor alpine și reprezintă un veritabil elixir natural, îmbogățit cu o gamă largă de substanțe benefice. Datorită varietății plantelor medicinale din care provine, această miere are efecte terapeutice remarcabile. Fiind bogată în enzime care sprijină digestia, contribuie la menținerea sănătății tractului intestinal. De asemenea, abundența de flavonoide și polifenoli ajută la protecția celulară împotriva stresului oxidativ și susține sănătatea inimii.
Oamenii de știință de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava au prelevat mostre de miere direct de la apicultorii din regiunile montane ale Bucovinei și le-au supus unor analize de laborator. Aceste probe au fost comparate cu trei variante de miere de Manuka, diferențiate prin concentrația de metilglioxal (MGO), o substanță considerată esențială pentru capacitatea antibacteriană a acestei mieri: MGO100, MGO250 și MGO550. Rezultatele au fost surprinzătoare.
Studiul a urmărit capacitatea bactericidă și inhibitoare a acestor tipuri de miere asupra unor bacterii periculoase pentru sănătatea umană, printre care Staphylococcus aureus, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli. Mai mult de 60% dintre probele de miere de mană analizate au demonstrat o acțiune antimicrobiană mai puternică decât mierea de Manuka 550, una dintre cele mai apreciate la nivel global. În cazul mierii poliflore montane, aceasta a depășit eficiența mierii de Manuka, având un efect bactericid mai intens în 35% dintre probele testate, iar 79% dintre mostre au avut o activitate antibacteriană superioară mierii de Manuka 250 și 100. Așadar, conform specialiștilor români, în România se găsește cea mai bună miere din lume.
Care oameni de stiinta de la Universitatea din Suceava isi asuma aiurelile despre miere? Dati nume!
Este o aiureala insasi ideea de a compara sortimente de miere de proveniente atat de diferite, mierea de Manuka are o compozitie total diferita si alte proprietati comparativ cu mierea mono sau poliflora romaneasca. Se stie asta si fara analizele ciudate ale savantilor suceveni. Dar daca e rost de cerseala pentru proiecte de falsa cercetare, este altceva! Alta miere!
Multe sunt foarte bune in tara asata, inca, dar „prietenii” slugilor vor sa nu mai fie nimic.
Oare ne vom putea bucura și noi de ea, și la ce prețuri?