Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cea mai buna hrana pentru bolnavii de cancer
Cea mai buna hrana pentru bolnavii de cancer

Cea mai buna hrana pentru bolnavii de cancer

06 dec. 2017, 13:10,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:78451;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Chiar daca nu exista o dieta-minune prin care se poate trata cancerul, alimentatia corecta joaca un rol important in incetinirea evolutiei acestei boli. In corpul afectat de cancer se produc modificari legate de modalitatea in care acesta foloseste nutrientii de care are nevoie. Modificarile sunt determinate de reactiile organismului la tumoare si de efectele secundare ale tratamentului. Chimioterapia distruge celulele canceroase, insa odata cu ele, sunt vatamate si unele celule sanatoase ale organismului. Cancerul aproape ca epuizeaza rezervele de vitamine si de minerale ale organismului. De aceea, in cele mai multe cazuri, este nevoie de un aport nutritional suplimentar si de o dieta individualizata, care sa tina cont de tipul de cancer si de tratamentul pe care bolnavul il urmeaza. In general, bolnavii de cancer trebuie sa isi mareasca aportul nutritional de proteine, de carbohidrati, de vitamine si de minerale. 

Este nevoie de aport de calorii Este indicat ca din dieta bolnavilor de cancer sa nu lipseasca alimentele bogate in calorii, care sa le furnizeze un nivel energetic adecvat, cu atat mai mult cu cat este nevoie si de recuperarea kilogramelor pierdute din cauza bolii. De asemenea, se recomanda si un aport suplimentar de proteine, pentru a se preveni slabiciunea musculara si pentru repararea celulelor, mai ales ca tratamentele cu citostatice pot saraci organismul de acesti nutrienti. Surse de proteine sunt carnea alba (cea rosie trebuie evitata), pestele, lactatele, leguminoasele (mazare, fasole) si cerealele (grau, ovaz, orez).

Antioxidantii  prelungesc viata Consumul de alimente bogate in vitaminele A, C si E, trei puternici antioxidanti, il ajuta pe bolnav sa suporte mai usor efectele radioterapiei. Antioxidantii cresc speranta de viata a persoanelor diagnosticate cu cancer. Galbenusul de ou, untul, morcovii si legumele verzi sunt cateva surse de vitamina A, citricele, ardeii grasi si cartofii, de vitamina C, iar uleiurile vegetale si nucile sunt bogate in vitamina E. Este indicat ca bolnavii de cancer sa manance cat mai multe fructe si legume zilnic.

Acizii grasi Omega-3 incetinesc evolutia tumorilor Sardinele, macroul, pastravul si somonul sunt surse de acizi grasi Omega-3, substante care pot ajuta la incetinirea dezvoltarii tumorilor maligne. In plus, acizii grasi Omega-3 reduc riscurile de instalare a casexiei (stare de epuizare a organismului), survenita la organismele afectate de cancer. De asemenea, grasimile din peste contin vitamina D, necesara in combaterea cancerului. Astfel, persoanele diagnosticate cu cancer de colon si care au un nivel peste valoarea medie de vitamina D au cu 50 la suta mai multe sanse de supravietuire decat cele care au un deficit al acestei vitamine, se arata int-un studiu recent.

Trucuri pentru a beneficia de mai multi nutrienti -Adauga lapte praf degresat in mancare si branza in salata de legume, pentru un plus de proteine. -Pune in iaurt si in lapte cereale, acestea fiind surse bune de carbohidrati. -Consuma banane si fructe uscate (smochine, curmale), pentru mai multe calorii.

Persoanele diagnosticate cu cancer trebuie sa elimine toate sursele de radicali liberi. Cantitatea de ingrasaminte din fructe si din legume (azotati, fosfati), colorantii, amelioratorii de gust si conservantii din alimente au un efect dezastruos la nivel celular, avand drept consecinte o serie intreaga de boli degenerative si cancere. Radicalii liberi pot fi neutralizati printr-un aport de vitamine (in special A, B, C si E), minerale (Zn, Se,). Acestea pot fi luate din fructe si legume proaspete, dar si din suplimente nutritionale. Sunt interzise carnea de porc, alcoolul si tutunul (mare generator de radicali liberi). 

Excesul de suplimente de vitamine poate reduce eficienta chimioterapiei si radioterapiei.  

sursa: adevarul.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`