Prima pagină » Culinar » Retete cu carne » Cea mai bună friptură de miel la cuptor! Cum condimentăm corect carnea
Cea mai bună friptură de miel la cuptor! Cum condimentăm corect carnea

Cea mai bună friptură de miel la cuptor! Cum condimentăm corect carnea

10 oct. 2023, 10:39,
în Culinar

Dacă nu știi cum să-ți impresionezi invitații și cauți cea mai bună friptură de miel la cuptor este cazul să te oprești din căutare și să citești următorul articol. Dacă respecți toți pașii sigur îi vei impresiona pe invitați.

Începem prin a vă spune că în Romania carnea de miel nu este cea mai consumată carne, în pofida beneficiilor pe care le are. Romanii incă consumă în cantități industriale carne de porc care nu este atât de benefică. Totuși, dacă chiar nu îţi place carnea de miel îţi recomandăm să consumi carne de porc mangaliță, o carne cu putină grăsime și fără mult colesterol.

Care sunt ingredientele pentru cea mai bună friptură de miel la cuptor

Pentru un preparat deosebit, vă prezint rețeta de friptură de miel cu usturoi, cimbru și vin alb, gătită în cuptor. Chiar dacă de obiciei mielul se găteşte în România în preajma Paștelui, îţi recomandăm să o consumi ori de câte ori ai ocazia. Există o bună parte dintre români cărora nu le place gustul de miel iar din această cauză evită să îl gătească sau îl acoperă cu numeroase arome.

Este esențial să dozăm cu grijă aromele precum usturoiul, ceapă și ierburile aromatice. Marinarea cărnii de miel poate îmbunătăți frăgezimea și permite aromelor să pătrundă în profunzime. Totuși, trebuie să avem în vedere că marinadele, care conțin adesea ingrediente acide, pot afecta textura cărnii, mai ales în cazul cărnii de animale tinere, cum ar fi mielul, care are proteine greu digerabile pentru organismul nostru.

Aproximativ 1,5-2 kg de carne de miel (pulpă, coaste, etc.) sunt ingredientele principale pentru această rețetă. Pentru marinadă, veți avea nevoie de:

2 lingurițe de sare
½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
1 linguriță cu vârf de boia dulce (paprikă)
Zeamă de la ½ de lămâie
2 linguri de ulei
3-4 căței de usturoi, feliați subțire
1 linguriță de fulgi deshidratați de ceapă (sau 1 ceapă mică, tocată)
1 lingură de fulgi deshidratați de morcov (sau 1 morcov mic, tocat în cubulețe) sau un mix de legume uscate de casă.
În plus, veți avea nevoie de:

1 căpățână de usturoi
1 ceapă
Ierburi aromatice proaspete sau uscate, precum cimbru și rozmarin
250 ml de vin alb sec (sau apă).

Iată cum se prepară

A fost utilizată o pulpă posterioară de miel cu o greutate de sub 2 kg, care a fost frecată cu zeama unei jumătăți de lămâie, sare și piper negru proaspăt măcinat. Uleiul (2 linguri) a fost folosit pentru a unge carnea, iar apoi s-a presărat boia dulce, felii de usturoi (3-4 căței) și fulgi de legume deshidratate (1 lingură). În cazul în care fulgii de legume deshidratate nu sunt disponibili, se pot folosi un morcov mic și o ceapă mică tocate.

Carnea nu a fost înțepată sau ciuruită, pentru a se evita scurgerea sucurilor naturale. Carnea a fost lăsată la marinat în frigider într-o pungă rezistentă timp de 24 de ore, cu posibilitatea de a prelungi marinarea la 48 de ore pentru a intensifica aromele.

Cu 3 ore înainte de gătire, carnea a fost scoasă din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Apoi, carnea a fost așezată într-o tavă termorezistentă, împreună cu sucurile și legumele din marinadă. Au fost adăugate, de asemenea, o ceapă tăiată în sferturi, o căpățână de usturoi tăiată transversal (cu coajă) și crenguțe de cimbru și rozmarin (atât sub carne, cât şi pe lângă). În cazul în care ierburile proaspete nu sunt disponibile, se pot folosi cele uscate.

Cuptorul a fost preîncălzit la 170°C, iar în tavă s-au adăugat 250 ml de vin alb sec și 100 ml de apă caldă (sau 350 ml de apă, dacă nu se folosește vin). Tava a fost acoperită cu un capac sau cu folie de aluminiu și a fost coaptă la cuptor timp de aproximativ 1 oră și jumătate la 170°C. După aceasta, folia sau capacul au fost îndepărtați, iar carnea a fost rumenită în cuptor timp de 30 de minute.

Tava a fost apoi scoasă din cuptor și carnea a fost acoperită parțial cu o folie (pentru a permite eliberarea aburului). Carnea a fost lăsată să se odihnească timp de 20-25 de minute înainte de a fi servită, pentru a deveni mai fragedă. Așadar, iată cum obții cea mai bună friptură de miel la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025