Municipalitatea ieșeană a lansat proiectul de buget pe anul în curs. Proiectul de buget este mai mare față de cel de anul trecut. Primăria a stabilit o listă a investițiilor pentru acest exercițiu financiar. Între timp, autoritatea locală va colecta propuneri de buget de la cetățeni. Varianta finală va fi dezbătută în cursul lunii viitoare. Și Consiliul Județean a emis draftul de buget pe anul 2020
Municipalitatea ieșeană a lansat cel mai important proiect pe anul în curs. Autoritatea locală a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe anul în curs, de pe urma căruia vor fi demarate noile investiții în municipiu. Conform documentelor emise de municipalitate, bugetul centralizat al urbei pe anul în curs este de 1,35 miliarde de lei, sumă mult mai mare față de anul precedent, când bugetul a fost undeva în jurul a un miliard de lei.
Bugetul actual este format din valoarea bugetului local de un miliard de lei, la care se adaugă și bugetul centralizat al instituțiilor publice de peste 360 de milioane de lei. Din totalul bugetului, peste 561 de milioane de lei reprezintă secțiunea de funcționare, iar 534 milioane lei sunt destinați pentru secțiunea de dezvoltare. În ceea ce privește bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din veniturii proprii, pentru secțiunea de funcționare se alocă 300 milioane lei, iar pentru cea de dezvoltare se alocă 60,9 milioane lei. Circa 105 milioane lei se vor scădea, fiind vorba de transferuri între bugete.
Investiții de circa 600 de milioane de lei
Cea mai importantă parte a bugetului pentru anul 2020 ține de investițiile derulate de Primăria municipiului Iași. Practic, Primăria se va baza pe 534 de milioane de lei pentru investiții din secțiunea de dezvoltare de la bugetul local. La această sumă se mai adaugă cele 60,9 milioane lei de la instituțiile subordonate. Municipalitatea are de primit de la Uniunea Europeană circa 310 milioane lei, sumă care ar urma să fie destinată investițiilor din oraș. Șefii administrației locale vor detalia proiectul de buget în perioada următoare pentru a se stabili exact pe ce se vor duce fondurile în decursul acestui an. Aproape toată suma vine de la Fondul European de Dezvoltare Regională. Este vorba atât de sume primite în contul plăților efectuate în anul curent, cât și de sume primite în contul plăților efectuate în anii anteriori.
La capitolul autorități publice și acțiuni externe se vor aloca circa 80 de milioane de lei, iar la ordine publică și siguranță națională se vor aloca peste 35 de milioane de lei. Pentru învățământ se vor aloca 27 de milioane de lei, iar pentru sănătate, 45,1 milioane de lei. De asemenea, în proiectul de buget apare și suma de 44 de milioane de lei la capitolul transporturi.
În această perioadă, Primăria colectează propunerile de buget de la cetățenii orașului. Ulterior, municipalitatea va face și o serie de dezbateri publice la Palatul Roznovanu, după care proiectul de buget va intra în plenul Consiliului Local pentru a fi aprobat de aleșii municipiului Iași.
Cum arată bugetul Consiliului Județean?
Și Consiliul Județean Iași a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe anul în curs. Conform documentelor prezentate de autoritatea județeană, pentru anul acesta veniturile au fost estimate la 1,1 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au fost estimate la 1,4 miliarde lei. Din bugetul local, veniturile au fost estimate la 531 milioane de lei, iar cheltuielile la 866 milioane de lei. Pe capitole, cele mai mari cheltuieli se vor duce la domeniul socio- cultural, peste 373 milioane de lei.
Învățământul va beneficia de 22,6 milioane de lei. Secțiunea de dezvoltare a cuprins fiecare instituție subordonată, fondurile fiind împărțite într-o primă etapă de Executivul județului. La capitolul culte, pentru secțiunea de dezvoltare, Mitropolia Moldovei și Bucovinei va beneficia de peste 16 milioane de lei, iar Episcopia Romano- Catolică, de 1,5 milioane de lei. La capitolul asigurări și asistență socială se vor aloca 160 de milioane de lei. Și în acest caz este vorba de un draft. Varianta finală va intra în dezbaterea plenului Consiliului Județean, după care va trebui aprobată.